Hora SANTA




DIJOUS SANT 2017 HORA SANTA 








      Som a la nit del Dijous Sant, i en aquesta estona de pregar junts, posem la nostra mirada espiritual en tots els gestos de Jesús d’aquell darrer sopar amb els apòstols. Jesús és l’amic que comparteix amb els seus amics el que viu.

Que aquesta pregària ens ajudi a reflexionar i compartir amb Jesús, allò que sa nostra fe ens demana viure dia a dia amb els altres.

Disposem-nos ara a entrar dins el nostre cor, i sentint la misericòrdia de Déu que hi habita, comencem un diàleg íntim amb el Senyor. Deixem que l’Esperit sant inspiri ara i sempre la nostra pregària. 



Cant:       Jesús, el Crist, llum del meu cor,
no deixis mai que em parli la foscor.
Jesús, el Crist, llum del meu cor,
Fes-me el do de sentir el teu amor 





PREGAR ENS HA DE PORTAR A TENIR UNA MIRADA AGRAÏDA. 

  En aquell darrer sopar amb els apòstols, Jesús confia a l’Església el sagrament de l’eucaristia perquè el seu amor es faci present al llarg dels segles a favor de la humanitat sencera, oferint-se com l’aliment espiritual de la nostra vida. Els cristians, compartint taula, som cridats a fer que les nostres relacions siguin portadores de misericòrdia, de comunió... Som cridats a pregar perquè hi hagi sempre joves amb vocació al sacerdoci, a la vida consagrada, a la família. 





Cant: Jesús, el Crist.... 





(Silenci / Meditació ) 




LECTURA del Gènesi (2, 1-3)

       Així van quedar acabats el cel i la terra amb tots els seus estols. El setè dia, Déu havia acabat la seva obra. El dia setè, doncs, va reposar de tota l’obra que havia fet. Déu va beneir el dia setè i en va fer un dia sagrat, perquè aquell dia reposà de la seva obra creadora. 

LECTURA REFLEXIVA

ODI:

L'home va dir: hi ha una gran divisió entre els pobles. Que es posin a una banda les nacions que estan al meu favor i l'altre banda les que estan contra mi. I hi ha bons i dolents. I la compassió i el perdó va desaparèixer de la terra, així que va ser el dia sisè abans de la fi. 




MORT:

I l'home va dir: matem aquells que no pensen com noltros, que no són de la nostre raça, ni de la nostra religió. I l'ombra de la mort va aparèixer més negre que mai sobre la faç de la terra i l’ home va rendi culte a la mort, a les drogues, l’avortament i el terrorisme i els va defensar amb ungles i dents, creient-se amo i senyor de la vida i la mort. Aquest va ser el cinquè dia abans de la fi. 




G U E R R A:

L'home va dir, fabriquem armes que podem destruir grans multituds, l’home crea submarins nuclears que solquen els mars i els míssils que recorren el cel i tot tipus d'armes. I van aparèixer els tancs potents i el món es va convertir en un camp de batalla i l'home ho va veure i estava orgullós del què havia fet. Aquest va ser el quart dia abans d'acabar. 

M E N T I R A:

L'home va dir: que sigui un delicte pensar diferent que el mestre. I la mentida ràpidament va córrer per tots els racons de la terra i parlava de només guerres i de guerres justes; i la mentida va aparèixer a la dreta i l'esquerra, als diaris i a la ràdio, als carrers i fàbriques i l'home ho va veure i ho trobava normal. 

Aquest va ser el tercer dia abans d'acabar. 




Recitem junts aquest salm, en ell damanam a Déu la seva misericòrdia
  Pastor d,Israel, escolta,
Desvetlla el teu poder,
Vine a salvar-nos.
¡Déu de l’univers, renova’ns.
Fes-nos veure la claror de la teua mirada
i serem salvats! ( Salm 79)
Cant: Tu m’has seduït ,Senyor, amb la mirada ;
M’has parlat a dins el cor i ara et sento
És impossible no estimar-te, ja em coneixes.
És impossible estimar-te i no seguir-te.
M’has seduït, tu, Senyor. 


PREGAR ENS HA DE PORTAR A TENIR UNA MIRADA COMPROMESA . 

     Jesús, en aquell darrer sopar, ens mostra que l’amor de Déu, es un amor que sols s’entén des de la donació personal i estima al pròxim. I es que la fecunditat de la nostra vida no té només una base biològica, sobre tot te una base espiritual. Els cristians som cridats a servir per amor i amb amor desinteressat. Els cristians som cridats a il·luminar les realitats d’aquest món: la família, els amics, la parròquia, el treball, la societat, la cultura, la política... 





Cant: Tu m,has seduït Senyor... 





(Silenci / Meditació amb les paraules del Papa Francesc) 




“Pensem en l’ amor que Jesús ens diu que tinguem a totes les persones, i pensem també com les podem servir millor.”
 

Som conscient de la missió que Déu em demana ?

Visc la meva vocació com a capellà, com a religiosa, com espòs/a, com a catequista, com a jove, com a monitor del club... com una crida de Déu?.













(Recitem junts aquest salm. Ens convida a fer pregària, per cerca de fer el bé, per cercar d’assemblar-nos a Déu. )




Feliç l’home que no es guia pel consell dels injustos, ni pels camins dels pecadors...
Estima de cor la llei del Senyor,
la repassa nit i dia. Serà com un arbre que dóna fruit quan n,es el tems,
i mai no es marceix el seu fullatge. (Salm 1) 







Cant: “Kyrie eleison” Kyrie, kyrie, eleison. 
 




Silenci Es poden fer pregàries espontànies.

Respondrem “Kyrie eleison” 






Resem junts el Pare nostre. 


Jesús, aquell mateix vespre, quan acabà de sopar amb els seus amics, se n’ anar a l’hort de les Oliveres, allà desprès de molt pregar amb Déu , posà tota la seva vida a les mans del Pare i expressà el seu desig més profund de complir la seva voluntat. Que quan preguem a Déu, quan resem amb Ell, ho facem sempre des de la confiança de voler posar la nostra vida a les seves mans i des de l’esperança que ens dona el sabre que ell sempre està al nostra costat. 








Cant: El Senyor ,és la meva força.
El Senyor, el meu cant.
Ell m’ha estat la salvació.
En Ell confio i no tinc por,
en Ell confio i no tinc por
P O D E R:

L'home va dir: posseir tot poder al cel i a la terra. I amb el poder l’home plantar a la terra els camps de concentració. L'opressió és cobrir els rius de sang amb l'obertura de les presons. Silenciar els dissidents i aixugar amb judicis arbitraris, la llibertat i el talent. Així va ser el dia segon abans del final, el món estava dividit en dos blocs. L'home va veure que havia de ser així. 




A B U S :

L'home va dir: faguem propaganda i engany, un "Déu" a la nostra imatge i semblança, que actuï com actuem, que pensin com pensem i que cregui com noltros volem. I l’home va manipular les necessitats dels seus companys tal com ell volia. Va veure que tot el que havia fet era bo.



Així l'home va acabar el cel i la terra, la terra seria un món buit i sense ordre, tota la superfície del mar estava cobert amb la foscor i l'esperit de Déu viatjava sobre les aigües. 






REFLEXIO: 




Per què Senyor?, per què el nostre món està plegat de tot això, per què el nostre món creat en la perfecció és un caos, potser ens has oblidat, no ens mires?, per què? L'home esent imatge i semblança teva, pot cometre injustícies, pot crear el mal, l’odi, l’abús, explotar i humiliar, per què Senyor? Potser no ens fixem?. No respons a les nostres oracions? (silenci)... 




















(Recitem junts aquest salm de lloança a Déu. Déu es amb nosaltres, Ell ve a rescatar la nostra vida.) 




Lloeu el Senyor, tots els pobles,

glorifiqueu-lo totes les nacions,

el seu amor per nosaltres és immens,

la fidelitat del Senyor durarà sempre

( Salm 116) 







Cant: Nada te turbe Nada te turbe
nada te espante, nada te espante,
quien a Dios tiene, quien a Dios tiene,
nada le falta. solo Dios basta 





PREGAR ENS HA DE PORTAR A TENIR UNA MIRADA AMABLE
 



     Jesús, en aquell darrer sopar, rentant els peus dels apòstols, ens mostra que l’amor de Déu, es un amor proper, és un amor misericordiós...Aquest amor habita en el cor de cada persona quan miram amb ulls sincers als germans que trobam en el camí de la vida. Creure en un Déu misericordiós, es creure en un Déu que ens estima a cadascun de noltros amb un amor infinit. malgrat el límit del nostre pecat. 





Cant: Nada te turbe...




(Silenci / Meditació )
 



A M O R:



En aquest moment, com en tot moment, els rics dominen el món. Són els més sants i dignes d’estar vius. El cor dels homes era capaç de produir la violència, el menyspreu, l’odi... però llavors va venir Jesús i els deia: "Estimau-vos els uns els altres tal com jo us vaig estimar”,” Feliços els misericordiosos per què els trobaran la Misericòrdia", "Estima el teu proïsme com a ell mateix". 






V I D A:

En aquest moment, com en tot altre, la vida no és respectada i hi ha qui no tenen una vida digna: però Jesús ens diu " NO matarás" "Jo sóc la vida" "Ningú té més AMOR que el qui dóna la vida per als seus amics" 




P AU: 

En aquest moment i en tot altre moment, la tortura, les guerres i la violència han arribat a ser com una cosa ben normal en la vida dels homes, però Jesús ens diu: "Jo sóc el príncep de la Pau" " "Feliços els qui treballen per la Pau, per que ells seran anomenats fills de Déu" 




V E R ITAT:

En aquest temps, com en tot altre moment, la mentida va ser utilitzada per fer triomfar els interessos dels més vius, ofegant així fins el més mínim escrúpol, però Jesús va arribar i predicava: "Jo sóc la veritat" "Feliços vosaltres que cuant us insultin, us persegueixin i us calumnien, per causa meva, estigueu sempre alegres i contents per Déu”. 




J U S T I C I A:

En aquest temps, com en tots els temps, la paraula justícia sona molt bé, però sovint serveix de poc o no saben distingir l’injust de lo just, però Jesús diu "no és suficient dir Senyor, Senyor, per entrar en el Regne del cel" "Feliços els qui tenen fam i set de Justícia, per que els quedaran saciats" 




C A M í:

En aquest temps, el desig de tenir molts diners, domini i poder assumir els cors dels homes. Però Jesús ens diu: "Jo sóc el camí" "Ningú va al pare sinó es per mi" "Feliços els pobres d’esperit per que d'ells serà el Regne del cel" 




REFLEXIÓ: 


      En les nostres vides podem observar moltes coses: fiets acabats de néixer, fiets que van a la guarderia de 4 a 6 anys, alumnes de primària, adolescents que van a secundària, joves, adults... tothom ha de menjar cada dia. Necessiten forces en el seu cos per poder realitzar bé el seu fer diari. Si falta aquesta força en el seu cos veurem fiets pàl·lids, malaltísos, desnodrits i gairebé res es poden fer o estudiar, caminar, jugar, viure. Déu també cerca que els seus fills estiguin bé, sans i tenguin molta força. Per açò va prometre des de l'antic Testament i Crist ho va fer en persona, per poder-nos enviar l'esperit Sant, com es va complir aquella promesa?