Homilia 25 desembre 2017 NADAL




Nadal. Vigília i dia 

       Avui, uns i altres, ens hem de dir: “Bon Nadal!”. Ens ho hem de dir, i a tots els qui som aquí i als nostres familiars, i a tots amb qui compartim espais de vida i amb qui no els compartim, amb aquest bon desig ens hem de transmetre el goig d’haver rebut la notícia que, des de que va ser anunciada a Betlem fa més de dos mil anys, ens arriba cada any com un recordatori que mai hem de deixar de banda: “Déu ens estima i s’ha encarnat en el cor de la nostra història mitjançant una dona, Maria”. Un Déu que ens crida a no perdre mai l’esperança enmig de la fosca, del mal i del pecat que ens rodeja, com assenyala el llibre del profeta Isaïes.

       Sí!, ens hem de dir: “Bon Nadal!” perquè celebram l’experiència agraïda d’un Déu que no és com els déus pagans -déus que anam creant els humans- , i que com apunta el salm 115: “Tenen boca però no parlen, tenen ulls però no hi veuen, tenen orelles però no hi senten”.
       De la boca del Déu viu, l’únic Déu existent, com ens diu l’evangeli de Joan, va sortir una paraula capaç de crear el món i les persones; una Paraula viva i eficaç que guià el Poble d’Israel cap a la Terra Promesa; una Paraula que, època rere època, desafia totalment tantes paraules banals que escampen els déus falsos que hem construït noltros mateixos; una Paraula que demostra que no és ni falsa, ni buida, ni inútil, perquè agafant cos del cos de Maria, s’ha fet història i s’ha quedat per sempre en ella assumint el compromís total de sembrar constantment amor, reconciliació, pau, confiança, fidelitat a Déu. 

       Sí!, ens hem de dir “Bon Nadal” perquè aquesta Paraula que ens ha estat regalada, també ens pertany. Deia Montaigne –filòsof i humanista del segle XVI-: “Tota paraula és meitat de qui la pronuncia i meitat de qui l’escolta”. Per açò, aquesta paraula feta carn, feta història, en Jesucrist es fa també carn en qui l’escolta. En noltros si l’escoltam de cor i amb ganes, com Maria. Ella és una Paraula que ens il·lumina quan tastam la fosca, el dubte, i que també ens orienta quan hem perdut el camí.
       Facem avui, de nou i com cada any, el propòsit de regalar aquesta Paraula a tots els qui ens surten a camí. I és que ella ens ofereix la veritat allà on hi ha error i sordera voluntària; la pau allà on hi ha conflicte i divisió; el perdó allà on hi ha venjança i odi; alegria allà on hi ha tristesa i desesperació. Una Paraula que ressona constantment a l’oïda de qui s’atreveix no sols a tenir una Bíblia a ca seva, sinó que sobretot se sent empès a obrir-la i pregar amb ella. 

       Sí!, ens hem de dir Bon Nadal i l’hem de fer arribar a tots aquells on aquesta Paraula s’hi atura i se’ls mira d’una forma especial: els malalts, els pobres, els que van perdent l’esperança, els marginats per tots aquells que es creuen déus i són déus falsos ... Avui és un dia on ens hem de proposar que aquesta paraula es faci realitat en cadascú dels qui som aquí, es transformi en obres. Obres de misericòrdia, obres d’evangeli, obres pròpies d’aquesta Paraula encarnada en Jesucrist. Tots ens hem de comprometre avui a posar en pràctica: donar menjar a qui té fam, vestir al despullat, ... atendre Càritas; visitar els malalts, acollir els forasters, ben enterrar els morts; ensenyar a qui no sap, donar bons consells, corregir, consolar, perdonar, pregar a Déu pels vius i per als morts. I ho hem de fer perquè aquest és l’estil de vida d’aquesta Paraula encarnada en Jesucrist

       Sí!, any rere any ens hem de desitjar “Bon Nadal”, perquè aquesta és la bona notícia que ens arriba a tots gràcies a la fidelitat de Maria. Aquesta jove de Natzaret que dient “sí!” a Déu va veure transformat el seu interior que, cuidat per Josep i transformat en Jesús, ens l’ha regalat a tots.
       Maria, vencent dubtes i dificultats de tot tipus, ens mostra que la fidelitat a Déu sempre és motiu de pau interior i d’esperança

       Si gràcies a Jesús Déu és entre noltros, avancem entre fosques seguint la Llum. 

       Si gràcies a Jesús Déu és entre noltros, seguim-lo! Ell és “Conseller” “Pare per sempre” “Princep de pau” 

       Si gràcies a Jesús Déu entre noltros, abandonem la impietat per viure una vida justa i de pietat. 

       Si gràcies a Jesús Déu és entre noltros, “no tinguem por!” En Ell ens ha nascut el Messies, el Senyor!