Homilia Diumenge 28 d'agost 2022

 

Diumenge XXII (C) de durant l'any



Text de l'Evangeli (Lc 14,1.7-14):
Un dissabte, Jesús entrà a menjar a casa d'un dels principals fariseus. Ells l'estaven observant. Jesús notà que els convidats havien escollit els primers llocs i els proposà aquesta paràbola: «Quan algú et convida a un banquet de noces, no et posis al primer lloc. Hi podria haver un convidat més important que tu, i llavors vindria el qui us ha convidat tots dos i et diria: ‘Cedeix-li el lloc’, i tu hauries d'anar a ocupar el darrer lloc, tot avergonyit. Més aviat, quan et conviden, vés a posar-te al darrer lloc i, quan vingui el qui t'ha convidat, et dirà: ‘Amic, puja més amunt’. Llavors seràs honorat davant tots els qui són a taula. Tothom qui s'enalteix serà humiliat, però el qui s'humilia serà enaltit».
Després digué al qui l'havia convidat: «Quan facis un dinar o un sopar, no hi cridis els teus amics, ni els teus germans, ni els teus parents, ni veïns rics. Et podrien tornar la invitació i ja tindries la teva recompensa. Més aviat, quan facis un banquet, convida-hi pobres, invàlids, coixos i cecs. Feliç de tu, llavors, ja que ells no tenen res per a recompensar-te, i Déu t'ho recompensarà quan ressuscitin els justos!».

HOMILIA
 
 

      


      El llibre de l’Eclesiàstic
, primera lectura d’avui (3, 17-18.20.28-29) va ser escrit el segle II abans de Crist i forma part dels tres únics llibres sapiencials -llibres de consells, d’experiències assenyades- que reté la Bíblia hebrea (Eclesiàstic, Proverbis i Job).

            El text d’avui ens convida a la humilitat i a la prudència. Quan major sigui la dignitat i el rol social d’una persona, major necessitat tindrà de la humilitat, assenyala. Ho diu i ho repeteix. Alguns creuen que és degut a que l’autor d’aquest llibre, veient la influència que la cultura grega començava a tenir en la vida d’Israel,  prega, demana, aconsella, que no deixen de complir amb la Llei jueva que demana humilitat. Humilitat a tothom, també a les persones cultes.

            Ja ens va bé tenir-ho present també en aquesta època  nostra que presta tanta atenció a la ciència i a la tècnica. No perdem la saviesa dels llibres sapiencials. Com més ciència, com més cultura, com més experiència tècnica, com més responsabilitat, més humilitat. Sentir-nos persones, abans d’algú entés en ciència, en tècnica..., és prioritari. Qui no es desperta a aquesta realitat fonamental comú a tots, distancia als altres i es distancia, per manca de fraternitat i de mà estesa, dels més pobres culturalment i socialment. Ens ho accentuarà avui l’evangeli.

            La carta als hebreus, segona lectura, (Heb. 12, 18-19.22-24a), amb el seu estil simbòlic, recorda la teofania del Sinaí quan Moisès rep la Llei i el poble no vol escoltar Déu. El poble és capaç d’escoltar i fabricar-se molts de déus, però és incapaç d’escoltar un Déu, el Déu revelat a Moisès. I la carta manifesta que “qui escolta Déu aconsegueix la perfecció”. La perfecció la va aconseguint qui escolta el Déu revelat per Jesús.

            I l’evangeli de Lluc (14, 1.7-14) ens assenyala que mentre Jesús segueix caminant cap a Jerusalem, entra a menjar a casa d’uns dels principals fariseus. I hi entra, com ho dur ficat al cor,  amb ganes d’ensenyar, de catequitzar. Compartir taula, amb qui sigui, és propi de Jesús. És una de les seves característiques més seves. Jesús va fer de la taula compartida un espai privilegiat d’evangelització. Per açò ho hem de trobar normal que “si compartir taula” -que  vol dir compartir relació, mirades, paraules, el que cadascú porta al cor- és tan important per Jesús, d’aquest compartir taula sorgeixi el sagrament fonamental de la vida cristiana: l’Eucaristia.

            I què diu Jesús en aquesta ocasió i compartint taula?. Diu dues coses importants:

Primera: “No cerquis primers llocs ni t’hi posis perquè tothom que s’enalteix serà humiliat, però el qui s’humilia serà enaltit.

Segona: “Quan fas un dinar o un sopar, no convidis només els teus amics o familiars, convida-hi també pobres, gent marginada... Ells no tenen com agrair-t’ho, ja t’ho agrairà Déu”.

Compartint taula Jesús ensenya que no deixem mai al marge aquells que ja viuen el marge de la societat.

A vegades avui pensam: “I com catequitzar a tots aquells que no trepitgen parròquia mai o quasi mai? Com fer-los arribar l’evangeli de Jesús, els seus consells, les seves ensenyances?”.

Un dia i un altre Jesús ens recorda: “Aprofitau la taula!”. La taula compartida a ca vostra. La taula compartida entre familiars o amics. La taula compartida a qualsevol bar o restaurant una estona de descans o de festa.

Aprofitem també, de cor, els qui venim a celebrar l’Eucaristia cada dia, o almanco els diumenges, aprofitem la taula, la taula de l’eucarística.

Demanem perdó, amb ganes

Preguem a Déu, amb ganes

Escoltem amb ganes la Paraula de Déu

Combreguem amb ganes i fem-ho també amb ganes quan assistim a Funerals. Aquesta ocasió és una bona oportunitat per a viure i per ajudar a viure una taula compartida de ver.