Homilia dissabte festiu 1 de gener 2022

 



Nadal: 1 de Gener Santa Maria, Mare de Déu


Text de l'Evangeli (Lc 2,16-21)
: En aquell temps, els pastors anaren a Bet-Lèhem i trobaren Maria i Josep, amb el Nen posat a la menjadora. En veure-ho, van contar el que els havien anunciat d'aquell Infant. Tothom qui ho sentia quedava meravellat del que deien els pastors. Maria guardava tot això en el seu cor i ho meditava. Després els pastors se'n tornaren, glorificant Déu i lloant-lo pel que havien vist i sentit: tot ho van trobar tal com els ho havien anunciat. Quan van complir-se els vuit dies i hagueren de circumcidar l'Infant, li van posar el nom de Jesús; era el nom que havia indicat l'àngel abans que el concebés la seva mare.
 
 
 HOMILIA
 

1 de gener. Octava de Nadal. Solemnitat de santa Maria, Mare de Déu
            Repassem les lectures d’avui, primer dia de l’any, i desitgem recollir el que cadascuna d’elles ens ofereix com a regal a tenir present durant tot l’any. Un any que, com qualsevol altre, segur que viurem alegries i dolors, salut i malalties pròpies i d’altres.
a)La primera lectura del Llibre dels Nombres ens diu que, en qualsevol moment i circumstància de l’any: Déu ens beneeix i ens guarda. Déu ens fa veure la claror de la seva mirada i ens acompanya. Déu ens dóna la pau”.
            La primera lectura ens recorda  que Déu és constructor de pau a favor de tots i en tot moment. I el salm 66 ho corrobora i assenyala una actitud que és pròpia de Déu i una altra que ha de ser pròpia nostra:
            *L’actitud pròpia de Déu és: Vós, Senyor, regiu amb rectitud els pobles de la terra i els guiau! El Senyor ens dóna a conèixer per mitjà de la nostra consciència, de la nostra raó i de l’evangeli que ens hem de tractar els uns als altres amb un gran respecte fraternal, i que a tota l’obra de la creació l’hem de cuidar i respectar a favor de la vida. Si Déu és constructor de pau, noltros hem de col·laborar amb ell a favor de la pau.
            *I la nostra actitud ha de ser “lloar Déu”: Que us lloïn les nacions Déu nostre, que us lloïn  i venerin tots els pobles de la terra, d’un cap a l’altre. Per experiència pròpia sabem que el Déu de la pau mereix la nostra lloança constant.
            De la primera lectura d’aquest nou any retinguem:
            -Déu ens guia a través de la nostra raó, consciència, i evangeli
            -La nostra vida ha de ser una lloança constant al Déu de la pau
b)La segona lectura, de sant Pau als cristians de Galàcia, ens transmet: Arribada la plenitud del temps, Déu envià el seu Fill, nascut d’una dona, perquè obtinguéssim la condició de fills.
 Sant Pau, així, ens accentua  tres realitats que hem de tenir present perquè avaluem la nostra dignitat humana:
*Déu ens estima tant que ens ha enviat el seu Fill
* I l’ha enviat d’una manera ordinària, no extraordinària. L’ha enviat per mitjà d’una dona.
*Déu ha assumit la nostra humanitat. Déu ens ha acollit. Som fills seus.
Que l’inici d’any, que molts vivim entremig de les 12 campanades i rem, no ens faci oblidar mai el que és el més important a tenir present:
*Déu valora i estima la maternitat. La valora i l’estima tant que ha nascut de dona, com tots els humans. Valorem, idò, la maternitat. Valorem tot naixement. Valorem l’amor “entranyable” de les mares. Valorem ser “mares” i “pares”.
*Déu valora i estima la nostra humanitat, tant! que la fa acollidora de la divinitat. Assumint Déu la nostra humanitat ens fa a tots partíceps de la seva divinitat, ens fa fills seus, regal de Déu, fruit del seu amor.
            c) I la tercera lectura de l’evangeli segons sant Lluc ens assenyala l’actitud dels pastors que s’afanyen per anar a Betlem i fer-se amb Jesús.
            Els pastors d’aquella època, socialment, eren uns descartats, no poques vegades eren considerats uns lladres. I són ells els qui reben l’anunci de la salvació. Una vegada més descobrim com Déu no exclou ningú.
            Aquesta actitud tan evangèlica, també de Maria, que els acull, és una altra important invitació per aquest any nou que comença. No descartem ningú. Pastors, reis i savis, tothom és acollit quan Jesús neix.
            Què ens aconsellen les tres lectures d’avui i el salm?:
-Déu ens guia a viure en pau i a respectar-nos.
-Lloem Déu, donem-li gràcies.
-Valorem, dignifiquem la maternitat. Fixem la nostra mirada en Maria i valorem les mares, les seves entranyes, valorem els pares, la seva capacitat d’engendrar vida.
-Valorem la nostra humanitat. Ella i per sempre, porta la marca de: Déu l’estima! Déu s’ha fet humà!
-Valorem tothom. Quan Jesús neix tothom hi té cabuda al seu costat.
 
*Som humans. Valorem-nos. Valorem que portem la marca i l’atracció de la divinitat.



 
 

Un nou any és esperança – Feliç 2022

 

Un nou any tanca les portes

acollint en el seu si

ventures i desventures

viscudes tot fent camí.

 

Ell es converteix en mare

del nou que neix ple de vida.

Si hi ha caliu a sa cara

que el servi fent travessia.

 

Acollim-lo amb confiança

front l’intriga que assenyala.

Un nou any és esperança

pel nou somni que ens regala.

 

J. Bosco Faner Bagur