Homilia divendres 1 de gener 2021 "Solemnitat de Santa Maria"



Santa Maria, Mare de Déu

Text de l'Evangeli (Lc 2,16-21): En aquell temps, els pastors anaren a Bet-Lèhem i trobaren Maria i Josep, amb el Nen posat a la menjadora. En veure-ho, van contar el que els havien anunciat d'aquell Infant. Tothom qui ho sentia quedava meravellat del que deien els pastors. Maria guardava tot això en el seu cor i ho meditava. Després els pastors se'n tornaren, glorificant Déu i lloant-lo pel que havien vist i sentit: tot ho van trobar tal com els ho havien anunciat. Quan van complir-se els vuit dies i hagueren de circumcidar l'Infant, li van posar el nom de Jesús; era el nom que havia indicat l'àngel abans que el concebés la seva mare.



HOMILIA

     La segona lectura d’avui, carta de st. Pau als cristians de Galàcia, mos diu que la vinguda de Jesús indica que el temps ha arribat a la seva plenitud. I ha arribat a la plenitud, perquè Déu ha enviat el seu fill perquè amb ell obtinguéssim la condició de fills.
 
    La primera experiència que Déu vol que visquem just comença un any nou és “sou fills de Déu, que els vostres cors invoquin a Déu dient: “Abbà, Pare”.

    Que avui ens surti dedins aquesta invocació: “Abbà, Pare!”. I que ens hi surti tan natural i tan confiada que Déu pugui llegir en els nostres ulls tot allò que portam gravat al cor: Gràcies i peticions per la nostra família, per la nostra salut, per la pau arreu... perquè, i com he rebut d’algú per whatsApp, sigui el 2021 un any de fe, d’esperança i de caritat.

    Diguem aquesta invocació: “Abbà, Pare”, amb el mateix esperit que sostè qui va escriure i sentir interiorment el salm 66: “Que Déu s’apiadi de nosaltres i ens beneeixi, que ens faci veure la claror de la seva mirada. Que s’alegrin els pobles i cridin de goig. Que lloin Déu totes les nacions”.

    Iniciant el 2021, invocant a Déu com “Abbà, Pare”, la pregària del salm és la meva pregària avui i us l’oferesc:
 
    1. “Que Déu s’apiadi de nosaltres”, si. En hebreu, la paraula pietat designa una relació que uneix fidelment. Demanem a Déu, el nostre Abbà, que hi hagi entre noltros i Ell una relació de fidelitat. Que mai deixem de relacionar-nos a cor obert. Que sempre entre Déu i noltros hi hagi proximitat, amistat profunda, relació constant.

    2. “I ens beneeixi”. Que ens beneeixi Déu, benedicció, en sentit bíblic vol dir: Que Déu sigui generós en noltros. En el fons, el que pregam avui, és que sols ens interessa de ver una cosa: “Que Déu ens ompli dels seus dons, de la seva gràcia, de la seva presència”. Iniciant el 2021, sols una cosa mos importa de ver: “La presència de Déu en les nostres vides!”.

    3. “I ens faci veure la claror de la seva mirada”. La mirada de Déu és neta, és desinteressada, és una mirada de qui és el nostre amic més proper, més fidel, més autèntic. És la mirada d’un Pare, del Pare bo,que mira amb bondat els seus fills, que ens mira a tots i a cadascú amb una bondat paternal.

    4. “Que s’alegrin tots els pobles i el lloïn”. Preguem avui, iniciant el 2021 que Déu no sigui esborrat, oblidat, ni de la vida de les persones ni de les nostres societats. Que siguem conscients que Déu és Déu i el lloem, li donem gràcies, visquem atents a Ell. Compliguem el que ell vol i espera de noltros.

    El prefaci de la Missa d’avui ens recorda que hem de donar gràcies a Maria perquè, gràcies a ella, gràcies a la seva maternitat, podem anomenar a Déu “Pare” i el podem lloar.

    Iniciant el 2021, que ens surti del cor dir: Beneïu-nos, Abbà, Pare. Que la nostra vida vagi unida a la vostra constantment.