Homilia dimarts 24 desembre 2019 "Vigilia de Nadal"



 Fèria privilegiada d'Advent: 24 de Desembre

     Text de l'Evangeli (Lc 1,67-79): En aquell temps, Zacaries, el pare de Joan, quedà ple de l'Esperit Sant i va dir profèticament: «Beneït sigui el Senyor, Déu d'Israel: ha visitat el seu poble i l'ha redimit; fa que s'aixequi un salvador poderós a la casa de David, el seu servent, com havia anunciat de temps antic per boca dels seus sants profetes. Així ens salva, alliberant-nos dels enemics, de les mans dels qui ens volen mal, mogut pel seu amor als nostres pares i pel record de l'aliança santa que jurà al nostre pare Abraham, prometent de concedir-nos que, sense por, lliures dels enemics, li donem culte, amb santedat i justícia, tota la vida. I a tu, infant, et diran profeta de l'Altíssim, perquè aniràs al davant del Senyor a preparar els seus camins; faràs saber al poble que li ve la salvació, el perdó dels seus pecats. Per l'amor entranyable del nostre Déu, ens visitarà un sol que ve del cel, per il·luminar els qui viuen a la fosca, a les ombres de la mort, i guiar els nostres passos per camins de pau».

HOMILIA

VIGÍLIA DE NADAL 

     
Avui Vespre tenc ganes de dir, de recordar, d’insistir les paraules del profeta Isaïes que enceten la primera lectura, úniques en tota la historia humana: Per amor de Sió no vull callar, no vull reposar per Jerusalem (per l’entorn on visc, per la Parròquia on hi tenc responsabilitat), fins que no apareguin ella com un raig de llum el seu bé, i la seva salvació com una torxa encesa

      I us convid a que també voltros les tingueu present: Per amor de Sió no vull callar, no vull reposar fins que no aparegui entre noltros el seu bé, la seva salvació com una torxa encesa. No vull callar, no vull reposar fins que... 
 
      I és que Déu està atent al clam del seu poble constantment. I, com expressa també avui el profeta Isaïes, li sap greu, li toca el cor, sentir que molts es senten abandonats, desolats, entristits i sense esperança. El Déu, el Déu amor que es revela en Jesús, vol que ens “sentim estimats per Ell” (Jo-us estim, diu); el Déu amor que es revela en Jesús, vol que sentim que som estimats per Ell tal com una esposa pot dir: “Tenc marit”, i tal com un marit pot dir: “Tenc esposa”. 

      Avui, en aquest vespre, quan celebram el naixement de Jesús i el vivim a l’Església i a tants de betlems que hem construït arreu del poble (a ca nostra, a les parròquies, a sta. Clara, a st. Miquel, es Seminari, ...), Jesús ens diu des del llibre dels Fets dels apòstols (segona lectura d’avui): No confongueu ni el missatge ni el missatger! Joan ja deia: Jo no som aquell que voltros cercau. Aquell que cercau ni som capaç de deslligar-li el calçat dels seus peus

      Jesús és el missatge d’aquesta nit. És ell i ningú i res més. No el cerquem ni focalitzem la nostra atenció en tot allò que l’anuncia. Els signes, ni fer-s´hi prop són més importants que ell mateix. Ja poden ser importants es betlems, es llums des carrers, ses trobades familiars, es regals que ens podem fer entre uns i altres. Res de tot açò és més important que el Déu que ens revela Jesús. Res és més important que el missatge que Jesús ens comunica essent ell la revelació de Déu. Jesús i el seu missatge és l’únic important, i és, en canvi, el que alguns amaguen

      No sé si heu llegit al Diari Menorca d’avui un escrit senzill i curt d’un capellà de Mallorca, en Joan Bauzà. Ell mos fa reflexionar i obrir els ulls quan diu: 

      -Jesús mos ha arribat sense tenir un assessor d’imatge.
      -Ha nascut a la part forana (enfora) des centre de la Ciutat. I és clar! Sense un assessor d’imatge, no s’ha presentat a cap “casting” per poder néixer a Jerusalem i no, en canvi, a un poblet de no res com Betlem.
      - Si s’hagués deixat aconsellar per un assessor d’alt standing, i no per àngels i pastors, haguera nascut fins i tot a Roma, capital de l’Imperi. Per res li hagueren aconsellat néixer a un “pessebre” i tenir un estable per peritori.
      - Els qui són cridats a ser “influencers”, exigeixen megafonies i luminotècnia. No uns pastorets de no res que van cantant “fum, fum, fum,”.
      - Alguns avui pretenen canviar tot. No troben correcte celebrar Nadal, el naixament de Jesús, a casa, l’han de celebrar a un restaurant. No troben correcte regalar-li coses pròpies d’uns pastors senzills, li han de regalar tablets i creuers; no troben correcte que el seu anunci ens arribi des de les parròquies, millor, diuen, que ens arribi des de les regidories i conselleries. 

      Bé, fins aquí el que diu Joan Bauzà. Però,... quin és, així, el missatge que ens comunica deixant al marge els “assessors d’imatge”? 

      1. El seu missatge ens arriba en el com del seu naixement. Déu, per amor, és fa un més entre noltros, humil i senzill. Així, totes les nostres capacitats les hem de posar, com fa Déu, al servei dels altres amb humilitat i senzillesa, com Déu ho fa a Betlem.
      2. El seu missatge el descobrim en l’actitud de Maria davant les circumstàncies sorpressives de la seva vida: “Senyor, en les teves mans visc. Es faci en mi el que tu vols!”. En Déu hem de confiar més que en qualsevol altra cosa, encara que no tinguem, com a Betlem, massa recursos econòmics.
      3. El seu missatge el llegim, també, en l’honestedat de Josep. No en tenc res, diu ell, però Déu va guiant la meva vida. Seré fidel a Maria i amb ella duré a terme una família per a Jesús. Cuidem la família com la cuidaven Josep i Maria.
      4. El seu missatge l’ensumam perfectament en la pietat dels savis. La ciència, el coneixement de les estrelles i de l’univers ens han de servir no per creure que noltros som déus, sinó per adorar a l’únic Déu Creador de tot. Contemplem la bellesa d’una nit estelada donant gràcies a Déu.
      5. I el seu missatge el sentim per l’esclat dels pastors. La veritat no està en els palaus dels Herodes, ni en les seves intencions. La veritat es viu entre els senzills, entre els qui juguen net, entre els qui compleixen els seus deures a fi de que els altres puguin fruir dels seus drets. Complim com Maria i Josep amb els nostres deures!!! 

      Germans, no ens confonguem ni de missatge ni de missatger. Que la publicitat i el que potser vivim sense massa aprofundiment, no ens facin perdre el sentit profund de Nadal: Déu ens estima i ens vol humils i sincers!!! Qui estima es fa humil entre els humils. Qui estima concedeix a la humilitat valor de suprema grandesa. Ho tenim clar, avui, vivint a Betlem l’encarnació dem tot un Déu, de l’Únic Déu.