Homilia dia 1 Gener 2020


1 de Gener: Santa Maria, Mare de Déu (Dia vuitè dins l'octava de Nadal) 

Text de l'Evangeli (Lc 2,16-21): En aquell temps, els pastors anaren a Bet-Lèhem i trobaren Maria i Josep, amb el Nen posat a la menjadora. En veure-ho, van contar el que els havien anunciat d'aquell Infant. Tothom qui ho sentia quedava meravellat del que deien els pastors. Maria guardava tot això en el seu cor i ho meditava. Després els pastors se'n tornaren, glorificant Déu i lloant-lo pel que havien vist i sentit: tot ho van trobar tal com els ho havien anunciat. Quan van complir-se els vuit dies i hagueren de circumcidar l'Infant, li van posar el nom de Jesús; era el nom que havia indicat l'àngel abans que el concebés la seva mare.
HOMILIA
SANTA MARIA, MARE DE DÉU 


Jornada de pregària a favor de la pau

      Aquests dies tots ens desitjarem un “Feliç any nou!”. Molts –quasi tots- ens haurem trobat entremig d’un clima familiar i amic i ens haurem mirat als ulls per dir-nos, de cor, que l’any 2020 ens sigui un any bo, bo del tot i bo de veritat. 

      Però..., ara i aquí, quan tot és vist i mesurat per la presència de Déu, ens adonam que l’any 2020 no serà feliç tan sols si ens aporta circumstàncies favorables, sinó –sobretot- si ens miram i ens sentim des del cor. 

     La felicitat –prou ho sabem- no és una realitat exterior sinó interior; no està tant en la salut, la sort o la riquesa sinó en la manera en què ens situam. La felicitat no depèn tant dels altres i d’allò altre sinó de nosaltres mateixos. 

     Començam un any nou, estrenam nou calendari, però encara que canvien de mes i d’any, la felicitat no ens vindrà sinó fem del nostre cor un cau de pau

     Començam l’any amb unes paraules precioses del llibre dels Nm. A la primera lectura. Elles ens diuen:
  1. Que el Senyor ens beneeixi i ens guardi”. La pau ens vindrà si és el Senyor –i no un any nou, un nou calendari- el que ens condueix. Déu és l´’unic absolut, tot allò altre és relatiu.
  2. “Que el Senyor ens faci veure la claror de la seva mirada i s’apidi de nosaltres”. La pau ens vindrà si sabem mantenir una relació profunda i íntima de mirades entre Déu i cadascú de nosaltres. Qui es deixa mirar per Déu aconsegueix la pau. Sols suportam les mirades de les persones amigues. Qui suporta la mirada compassiva i benèvola de Déu és perquè viu en pau.
  3. Que el Senyor giri cap a nosaltres la seva mirada i ens doni la pau”. Sentir com Déu gira la mirada cap a nosaltres és descobrir que Déu hi troba en nosaltres capacitat de tendresa, de bondat, de pau. És sentir com Déu, a pesar de tot, no ha perdut l’esperança en cap de nosaltres. Espera, confia, ens acompanya.
     Que un any més Déu giri la seva mirada cap a nosaltres genera de nou en el món “esperança”. I allà on hi ha esperança hi ha realitat i possibilitat de pau. 

     L’evangeli d’avui quan ens remarca que l’àngel va mirar als pastors i aquests, empesos per la mirada de l’àngel, se’n van cap a Betlem i allà hi trobam Jesús ajagut a una menjadora, ens vol dir moltes coses amb poques paraules

  1. L’àngel mira els pastors i els pastors es deixen mirar per l’àngel. Amb altres paraules “Déu mira el cor de les persones humils i les persones humils es deixen mirar –plenes de gràcia- per Déu.
  2. Els pastors, conscients que Déu els ha mirat, se’n van a Betlem. Amb altres paraules: “Les persones humils que es deixen mirar per Déu es posen a les seves mans i viuen el risc plaent de fer camí; viuen el risc plaent de ser vianants, unes persones lleugeres d’equipatge, gent pobra, gent en poques necessitats”.
  3. Els pastors, arribats a Betlem, troben Jesús ajagut a una menjadora. Amb altres paraules: Els pobres se n’adonen que Déu estima l’austeritat i que l’auteritat és font, principi, exigència, convicció, crit de pau.
L’evangeli d’avui, encetant un any nou, ens torna a recordar que l’any 2020 serà un any de pau si el poder es fa humil. Els missatges dels Papes, cada any, tenen dues idees molt principals: 

La pau sols és possible allà on hi ha justícia.
La pau sols és possible allà on hi ha perdó. 

Facem avui, en aquest inici d’any, les nostres pregàries tenint per marc les lectures d’avui i el missatge del Papa: