Homilia dissabte 08 desembre 2018


Immaculada Concepció – 2018


      Text de l'Evangeli (Lc 1,26-38): En aquell temps, Déu envià l'àngel Gabriel a un poble de Galilea anomenat Natzaret, a una noia verge, unida per acord matrimonial amb un home que es deia Josep i era descendent de David. La noia es deia Maria.
      L'àngel entrà a trobar-la i li digué: «Déu te guard, plena de la gràcia. El Senyor és amb tu». Ella es va torbar en sentir aquestes paraules i pensava per què la saludava així. L'àngel li digué: «No tinguis por, Maria. Déu t'ha concedit la seva gràcia. Tindràs un fill i li posaràs el nom de Jesús. Serà gran i l'anomenaran Fill de l'Altíssim. El Senyor Déu li donarà el tron de David, el seu pare. Regnarà per sempre sobre el poble de Jacob, i el seu regnat no tindrà fi».    
   Maria preguntà a l'àngel: «Com podrà ser això, si jo sóc verge?». L'àngel li respongué: «L'Esperit Sant vindrà sobre teu i el poder de l'Altíssim et cobrirà amb la seva ombra; per això el fruit que naixerà serà sant i l'anomenaran Fill de Déu. També Elisabet, la teva parenta, ha concebut un fill a les seves velleses; ella, que era tinguda per estèril, ja es troba al sisè mes, perquè per a Déu no hi ha res impossible». Maria va dir: «Sóc l'esclava del Senyor: que es compleixin en mi les teves paraules». I l'àngel es va retirar. 

HOMILIA
 
     
Avui us convid mirar a Maria d’una forma especial. Si la miram detingudament i amb ganes d’aprendre d’ella, hi descobrirem, entre moltes altres coses:

      1.Que una de les experiències més gratificants i plenes del nostre viure humà, és sentir-nos estimats. Sentint-se estimada per Déu, Maria va experimentar que, a pesar de la seva petitesa, la vida és do, la vida és gràcia. 
      La seva trobada amb Déu li fa entendre que l’autèntica relació és aquella que mos concedeix pau, la que mos fa sentir dignes de ser valorats positivament. 

      Maria va entendre, com hem d’entendre tots, que era digne de ser estimada perquè Déu l’elegí, Déu mos ha elegit des de sempre perquè siguem sants. Si Déu l’ha elegida, si Déu ens elegeix perquè siguem sants, és perquè ella i noltros tenim pasta per a ser-ho. Déu mos ha creat a tots els humans d’una manera tal que tots podem arribar a ser sants, bons, immaculats.

      El llibre del Gènesi mos diu, i amb un llenguatge simbòlic, que si en tost de ser com Maria que descobreix els seus motius per a magnificar Déu, som com Adam i Eva i mos tancam a la veu i a la presència de Déu i desconfiam d’ell, la nostra vida desaprofita l’oportunitat de ser sants i s’encamina cap a l’egoisme, cap el pecat, cap a la destrucció personal. 

      2. L’ “alegra’t Maria!” és un missatge per a ella i per a tots aquells que escullen el camí de la santedat i s’aparten del camí del mal. El Papa sant Pau VI ja somniava fa quaranta anys que “les comunitats cristianes es convertien en llocs d’optimisme, on tots els seus membres es preparen per a discernir i seguir el que ens condueix a millorar-nos com a persones”

      La biblista Dolores Aleixandre ens fa veure que, “anomenar Maria com la plena de gràcia, no ha de ser un motiu per a sentir-la enfora de noltros a causa de que noltros mos veiem més plens de defectes que plens de gràcia o de dons”. I és que, segueix dient ella: “El que l’àngel li diu a Maria no és tant que tengui molts de dons o moltes qualitats, sinó que la nostra humanitat en ella ha caigut en gràcia a Déu. Que ha Déu li encanta mirar-la. Entre Déu i ella, entre Déu i la seva humanitat hi ha un filing especial. Allò mateix que passa quan un pare o una mare mira la seva filla o el seu fill”. 
 
      I, per açò, el mateix podem sentir noltros. Mirant Maria, mirant una dona sortida de la creació de Déu, del seu amor, també Déu mos mira a cadascú a partir del que més gràcia li fa: “Que mos semblem a Ell. Que siguem imatge d’Ell. Que hàgim sortit semblants a Ell”

      3.La Immaculada Concepció de Maria és un dogma de l’Església catòlica proclamat el 1854. Dogma, creença de la cadena dels creients que reconeixen que Maria ha estat escollida entre totes les dones, entre tots els humans, perquè gravem al nostre cor aquest missatge: “L’obra que Déu mateix ha fet li ha caigut en gràcia, se l’estima enormement”. A favor nostre, Déu és capaç a tot. Maria engendrarà fins i tot la carn per a Déu”. Déu ha optar habitar entre noltros. I així vol ser reconegut: “L’Emmanuel, el Déu amb nosaltres!”. 

      El sí de Maria i la seva concepció virginal mos diuen que “Déu habita allà on no hi ha pecat. Habita allà on hi ha gràcia, habita allà on hi ha semblança de Déu”

      Avui som convidats a agrair el “Sí!” de Maria en nom de tota la humanitat. Agraïm que ella hagi optat pel camí de la santedat, de la fidelitat a Déu. I avui som convidats a regalar també noltros el “Sí!” a Déu, a seguir el camí que mos condueix a Ell.