Homilia diumenge 1 de gener 2017



1 gener de 2017 

       Avui se’ns convida a canviar el calendari i l’agenda. Calendari i agenda que vam començar tenint present el 2016 i que ara, acabat, el veiem replè d’apunts, de llistes de fracassos ( o coses no aconseguides o circumstàncies de dol), i de llistes de coses positives de les quals n’estem agraïts. 

       Avui començam a estrenar un altre calendari i agenda. Les pàgines en blanc en fan pensar que l’hem de posar en mans de Déu perquè, què sabem que ens passarà durant aquest 2017?. Cada dia ens durà la seva sorpresa, el seu aprenentatge, el seu dol. Posem calendari i agenda en mans de Déu. 

       I en aquest primer dia de l’any ens acompanyen ja, almanco, dues celebracions: 1. La festa de sta. Maria, Mare de Déu i 2. La Jornada mundial de la Pau

       Tenint present Maria, demanem la Pau. La Bíblia, en el seu llibre dels nombres capítol 6, ens regala una pregària preciosa i del tot oportuna. Diu: “Que el Senyor et beneesqui i et guardi, que el Senyor et faci veure la claror de la seva mirada i s’apiadi de tu; que el Senyor giri cap a tu la seva mirada i et doni la pau!”. 

       El primer que demanam just comença el 2017, és que el Senyor ens guardi, ens acompanyi durant tot l’any, en acompanyi en cadascun dels nostres passos i vivències. Li demanam, en segon lloc, que “mirant-nos” cara a cara” s’apiadi de noltros, no ens deixi tot sols, ens comprengui, ens doni la mà. I, en tercer lloc, que “ens doni la pau!” 

       Desitjam, just comença l’any, que visquem en pau personal sabent que Déu ens acompanya, i que visquem la pau de l’entorn i la universal sabent que Déu ens acompanya a tots.
       Així la pau que desitjam és la Pau integral, la pau que abraça totes les dimensions

       -Pau personal (equilibri interior, pau en la consciència, reflexió necessària). Pau que va viure Maria. Total equilibri: “Es faci en mi el que Tu vulguis!” 

       -Pau amb la naturalesa (respecte cap el medi ambient, medi imprescindible per a viure en pau). Pau que va viure Maria quan infantant lluïa un estel al cel i a prop seu una bou i una mula li oferien el perfum de la naturalesa. 

       -Pau amb els altres (pau entre germans que reb el nom de justícia i de misericòrdia; acabar amb la industria d’armes, amb accions violentes, amb els desequilibris socials). Pau que va viure Maria quan de la seva boca mai sortí una paraula menyspreadora contra els qui refusaven o maltractaven el seu fill. 

       -Pau amb Déu (Pau que té present la nostra dimensió transcendental que hem de cuidar amb gran finesa). Pau que va viure Maria entonant el càntic del Magnificat tenint Déu totalment present: “La meva ànima magnifica el Senyor, ...” 

       El desembre de l’any 1967, enguany farà cinquanta anys, el Papa Pau VI es va dirigir a tots els cristians i persones de bona voluntat per a convidar a dedicar el primer dia de l’any a resar a favor de la pau, a activar la pau a cada moment. 

       Durant 50 anys els Papes ens han ofert un missatge tot recalcant un aspecte concret de la pau. Enguany el Papa Francesc ens recorda: “La no-violència activa és un estil de política a favor de la pau”. 

       La pau no és absència de guerra. Seria cínic pensar que allà on hi ha estructures de pobresa, de fam i d’exclusió hi ha pau. No hi ha pau allà on no es respecten els drets humans. 

       La pau perfecte no existirà mai. En totes les dimensions de la pau hem de fer feina diàriament. El camí de la pau és diari. Mai el podem deixar de fer. Hem de crear ponts entre les persones, entre els països, en totes les forces que vivim en el nostre interior. 

       Avui, dia que tenim present també a Maria, mirem-la fixament i que ens quedin esculpides i per sempre les seves paraules: “Que es faci en mi el que tu vulguis!”. I el que Déu vol és la pau! Allà on hi ha pau Déu hi és com estel feliç que brilla en el cel. Allà on hi ha conflicte, tensió o violència, Déu pateix com aquell Pare que veu que el seu fill o filla no és feliç. 

       Imitem a Maria, i siguem constructors de pau.