Homilia 1 de gener 2016



1 de Gener 2016 

      Els cristians començam l’any civil amb quatre commemoracions de relleu: 

       1. Comença un any civil nou
      2. És l’octava de Nadal
      3. Tenim memòria de Maria
      4. Vivim, des del 1968 i per voluntat del beat Pau VI, la Jornada mundial de la pau. 

      1.Ens desitjam un any nou amb aquestes paraules pròpies del salm 66, que és una pregària: “Que Déu s’apiadi de nosaltres i ens beneeixi, que ens faci veure la claror de la seva mirada”. 

      Quan entre uns i altres ens saludam desitjant-nos un any nou sigui la nostra motivació: Que Déu ens acompanyi a veure la claror de la seva mirada. Açò vol dir

      - Fixar-nos en la persona de Jesús i descobrir el sentit que ell dóna a la vida. Desitjar-nos un any nou entre noltros és pretendre “conèixer més l’evangeli, fer més pregària i així identificar-nos més en Jesús”. 

      Facem un propòsit: Dediquem cada setmana una estona a llegir, a reflexionar, a meditar l’evangeli. I que aquesta reflexió acabi amb una pregària. Què bé si ho fem en parella, en família, en grup, assistint alguna dia més que diumenge, a la celebració de l’eucaristia. 

      2. És l’octava de Nadal. Fa vuit dies que varem celebrar Nadal. I als vuit dies Jesús va ser circumcidat en senyal de que formava part del poble d’Israel, del poble escollit. Idò, meditem avui la importància que ha de tenir per cadascú el baptisme i la seva vivència. 

      El baptisme ens atorga la condició de fills de Déu, ens fa viure i celebrar que Déu és el nostre Pare. Que el nostre origen, la nostra existència es fonamenta en l’amor d’un Déu Pare. 

      St. Pau ens diu: “Déu envià el seu Fill, perquè obtinguéssim la condició de fills. Perquè ens dirigíssim a Déu amb el nom de “Abba” “Pare”

      Donem gràcies a vull pels nostres pares i padrins que ens van acompanyar al Baptisme. Donem gràcies avui per conèixer el nostre origen i la nostra meta: Déu! 

      3. Avui, a més, fem memòria de Maria. Avui diem, tenint present el naixement i la vida de Jesús: “I Maria conservava aquests records en el seu cor i els meditava”. 

      Així, tinguem present la vessant interior de Maria. Maria va ser una dona que va viure amb els “ulls oberts”, es donava compte del que passava al seu entorn i, entrant en un silenci profund, ho reflexionava tot i ho meditava tot. És la reivindicació de la pregària conjuntament amb l’acció. 

      Facem un altre propòsit: “Anem per la vida amb els “ulls oberts”, observem detingudament el que passa, desitgem dur-ho a la reflexió i a la pregària. Res de vides buides o mediocres!. 

      4.Vivim la Jornada mundial de la Pau. I el lema que el Papa Francesc ens ha regalat aquest any per començar-lo tal com Déu mana és: “Venceu la indiferència i conqueriu la pau”. 

      Ningú que visqui indiferent davant el que passa, ningú que no es demani seriosament per què hi ha guerres encara en el segle XXI, per què hi ha persones que viuen insatisfetes, per què la convivència fins i tot familiar a vegades consta tant, per què no poca gent es va oblidant de Déu, ... Ningú que visqui indiferent, arribarà a ser un constructor de pau en el món, en la seva vida personal ni en la seva família. 

      Sant Joan XXIII en la seva encíclica magistral “Pacem in terris” va apuntar quins eren els quatre principis fonamentals per aconseguir la pau: 

      1. Deixar la hipocresia i optar per la veritat. On hi ha falsedat, mentida, no hi ha pau.
    2. Ser persones justes. Tothom, i no sols uns pocs, han de viure conforme als drets humans.
     3. Hem d’aprendre a estimar-nos de ver. Només l’amor és el motor de la pau. Ens hem de mirar els uns als altres des del positiu que tenim i no des del negatiu.
     4. Hem d’aconseguir ser lliures. I només és lliure qui es forma per arribar a metes humanes altes. Qui ha descobert i opta per la transcendència. 

      Idò:
      -Coneguem més Jesús i el seu evangeli. 

      -Visquem gràcies al baptisme la misericòrdia d’un Déu que és Pare 

      -Passem per la vida amb els ulls oberts i meditant 

      -Siguem persones responsables i no mediocres 

      Que l’any 2016 sigui un any per a créixer humanament i cristianament.