Homilia diumenge 31 d'octubre 2021



Diumenge 31 (B) de durant l'any


Text de l'Evangeli (Mc 12,28-34): En aquell temps, un dels mestres de la Llei, que havia sentit la discussió i havia trobat bona la resposta de Jesús, se li va acostar i li va fer aquesta pregunta: «Quin és el primer de tots els manaments?». Jesús va respondre: «El primer és: ‘Escolta, Israel: el Senyor és el nostre Déu, el Senyor és l'únic. Estima el Senyor, el teu Déu, amb tot el cor, amb tota l'ànima, amb tot el pensament i amb tota la força’. El segon és aquest: ‘Estima els altres com a tu mateix’. No hi ha cap manament més gran que aquests».

Llavors el mestre de la Llei li digué: «És veritat, mestre. Amb tota la raó dius que Ell és l'únic i que no n'hi ha d'altre fora d'Ell, i que estimar-lo amb tot el cor, amb tot l'enteniment i amb tota la força i estimar els altres com a si mateix val més que tots els holocaustos i sacrificis». Jesús, veient que havia parlat assenyadament, li digué: «No ets pas lluny del Regne de Déu». I ningú no s'atreví a fer-li cap més pregunta.



HOMILIA

     La carta als hebreus ho diu molt clar: A l’únic sacerdot al qual hem de fixar la nostra mirada i atenció és Jesucrist. Ell és el sacerdot referent. Ell és l’únic que salva a qui s’hi apropa. Ell és l’únic sacerdot que és com és: sant, innocent, sense taca... Ell no necessita com ho necessitam els altres sacerdots, que estem plens de febleses, oferir víctimes pels seus pecats.

      Els capellans som referencials tant en quant assenyalam i representam Jesucrist, no a noltros mateixos. Jo avui us deman, per noltros: comprensió i perdó. Estem carregats de febleses com tots, ni més ni manco.

      “No fixeu els ulls en ningú més que ell!”, cantam alguna vegda. Aquest cant i el seu contingut ens ha d’arribar al cor. Si! No fixem els ulls en ningú més que ell!

      I el que ell ens diu, i avui ho veiem tant en la lectura de l’evangeli de sant Marc cap. 12, i retractar al llibre del Deuteronomi cap 6, primera lectura, és:

  1.      Reverencia el Senyor. Estima’l amb tot el teu cor, amb tota l’ànima i amb totes les forces. La nostra atenció a Déu ha de ser total i constant. No pot ser de tant en tant o segons quan.
  2.      Compleix durant tota la via els seus manaments, tant tu, com els teus fills, com els fills dels teus fills. Aquí hi ha una doble observació: Compleix els seus manaments tu, però també els teus fills i els teus néts. La responsabilitat dels pares i dels avis és molt gran. Déu no vol sols persones individuals atentes a Déu, reclama també famílies atentes a Déu. La catequesi parroquial perquè sigui efectiva s’ha de poder recolzar sobre la catequesi familiar. Allà on no hi ha catequesi familiar, difícilment hi haurà atenció a Déu amb tot el cor, amb tota l’ànima i amb totes les forces en les persones concretes.
  3.       Qui compleix els manaments, qui viu atent a Déu, diu el Deuteronomi: viurà anys, serà un poble feliç.
      I ja sabem que els manaments de Déu, i convé sentir-ho una i altra vegada perquè hi posem ganes en complir-ho, és resumeixen en “estimar!”

    Jesús va dir a un mestre de la Llei, a un catedràtic de dret civil i de dret canònic: No hi ha cap altre manament, no hi ha cap altra llei més gran que aquesta: Estima!

      Estimar costa. Qui vol estimar, qui vol escoltar Déu, hi ha de posar atenció i voluntat.

     Qui n’hi posa i arriba a estimar més i més, encara que sigui just un poc més, arriba a ser feliç.

No cerquem la nostra felicitat en cap altra cosa. És feliç qui estima. Qui no estima viu carregat de febleses que l’impedeixen ser feliç.