Homilia diumenge 30 de maig 2021

  La Santíssima Trinitat (B)


Text de l'Evangeli (Mt 28,16-20): En aquell temps, els onze deixebles se n'anaren a Galilea, a la muntanya que Jesús els havia indicat. En veure'l, el van adorar; abans, però, havien dubtat. Jesús s'acostà i els va dir: «He rebut plena autoritat al cel i a la terra. Aneu, doncs, a tots els pobles i feu-los deixebles meus, batejant-los en el nom del Pare i del Fill i de l'Esperit Sant i ensenyant-los a guardar tot allò que us he manat. Jo sóc amb vosaltres dia rere dia fins a la fi del món». 
 
 
 
 
HOMILIA

La Trinitat (Funeral, també de Joan Pi i Pi. 29 maig 2021)


      Celebram una festa molt important per als cristians: La Trinitat de Déu. Déu és Pare, és Fill i és Esperit Sant. Déu és Amor, és comunitat sense fissures o separacions. Déu és Unitat. L’evangelista Mateu narra que Jesús demana a la comunitat dels seus seguidors que facin deixebles seus per tot arreu, batejant-los en el nom de la Trinitat, en el nom del Pare, del Fill i de l’Esperit Sant. Els batiats hem de passejar arreu l’estima que tenim per la diversitat i per la unitat. Per no rompre mai la nostra unitat ni fer callar la nostra diversitat.


      En Déu Pare reconeixem la capacitat d’estimar que té Déu, infinita! Qui coneix Déu, qui confia en Ell com a Pare, coneix la seva capacitat infinita de comprendre, de perdonar, de valorar... Qui creiem en Déu hem de resar per adquirir aquestes qualitats que descobrim en la seva paternitat. Qualitats que tots els cristians hem de tenir present en el nostre fer de cada dia essent pares o mares... Assumint una responsabilitat a la Parròquia, a una entitat, a un grup qualsevol. Creure en Déu Pare vol dir assumir la nostra responsabilitat com a pares.

      En Déu Fill, en Jesucrist, descobrim l’opció que és capaç de fer Déu a favor de tots els humans. Un fer, que sols el poden entendre si, com Déu és, som senzills i humils. Déu és capaç de deixar la seva situació de Déu, és capaç de fer-se un més entre noltros per a comunicar-nos el seu voler, el seu desig, les benaurances amb les quals ell creu, i implicar-se tant a favor de tots que es mal, que mai ha suportat a Déu, el refusa i el crucifica. Què ens aporta la Trinitat en la presència de Jesucrist? Que els batiats hem de ser humils, senzills i que el nostre objectiu no pot ser altra que “viure fent el bé”. Fer el bé enmig d’aquest món tan variat, tan complex i tan difícil per aconseguir una bona convivència, pau entre tots, unitat entre tots.

      I què ens aporta l’Esperit de Déu, festa que vam viure diumenge passat, Pentecosta, Cincogema. Ens aporta als batiats, que Déu és l’ànima de tot allò on hi ha vida, on hi ha coratge, on hi ha ganes de crear, on hi ha esperança. Creure en la Trinitat, tenint present l’Esperit de Déu, és no perdre mai l’esperança ni davant un fracàs, una infermetat, una dificultat o la mort.

      Demanem avui, en aquest dia que tenim present que la nostra fe es fonamenta en un Déu Trinitari, en un Déu U i Divers, en un Déu Pare, Fill i Esperit Sant, que hem de saber viure les diferents capacitats que hi ha entre noltros, donant-ne gràcies, i fent-les servir a favor de la riquesa humana que adquirim quan no rompem la nostra unitat.

      Preguem avui perquè Joan Pi, exponent com cadascú de noltros, de la diversitat que hi ha en el món, fruesqui eternament de la unitat de Déu, de la comunió en Déu. D’Aquella unitat que és capaç d’aconseguir la nostra felicitat total.