Homilia diumenge 2 de maig 2021



Diumenge 5 (B) de Pasqua


Text de l'Evangeli (Jn 15,1-8): En aquell temps, Jesús digué als seus deixebles: «Jo sóc el cep veritable i el meu Pare és el vinyater. Les sarments que no donen fruit, el Pare les talla, però les que donen fruit, les neteja perquè encara en donin més. Vosaltres ja sou nets gràcies al missatge que us he anunciat. Estigueu en mi, i jo estaré en vosaltres. Així com les sarments, si no estan en el cep, no poden donar fruit, tampoc vosaltres no en podeu donar si no esteu en mi.
»Jo sóc el cep i vosaltres les sarments. Aquell qui està en mi i jo en ell, dóna molt de fruit, perquè sense mi no podeu fer res. Si algú se separa de mi, és llençat fora i s'asseca com les sarments. Les sarments, un cop seques, les recullen i les tiren al foc, i cremen. Si esteu en mi i les meves paraules resten en vosaltres, podreu demanar tot el que voldreu, i ho tindreu. La glòria del meu Pare és que doneu molt de fruit i sigueu deixebles meus».

HOMILIA

     Avui, i tenint present les lectures, m’anava fent preguntes per poder-les entendre millor i aplicar-me les seves ensenyances. Així:

1.Primera lectura (Fets, 9, 26-3) 
 
-Què fa Pau per anunciar la Bona Nova de Jesús?
* “conversa” amb “llibertat” i actitud “valenta” amb els jueus de llengua grega. Jueus que combinaven la seva tradició judaica amb els elements de la cultura grega. 
      Aquesta conversa amb actitud lliure i valenta, fa que alguns el segueixin i uns altres es proposin matar-lo.
*Què fan els amics, els germans cristians de sant Pau front la seva persecució? L’acompanyen a Cesarea i l’encaminen cap a Tars.
     Conclusió de la Primera lectura: Els cristians conversen en llibertat i valentia sobre Jesús, i no deixen mai és d’acompanyar-se. Els cristians mos hem d’acompanyar celebrant junts l’Eucaristia, la pregària, la catequesi, participant en satisfer necessitats que uns i altres tinguem...No perdem mai el sentit comunitari. Som una comunitat de germans que, sempre junts, anunciam l’evangeli.

2. Segona lectura: (1Jn 3,18-24)

*Anunciam Jesús “si ho fem solsen frases i paraules? Si ho feim sols a la catequesi, a les homilies, durant les celebracions i pregàries? No! Hem d’anunciar Jesús sobretot “amb fets i amb veritat”.
      -No sols compartim la taula de l’Eucaristia, hem de ser també artistes en compartir la taula de ca nostra en cadascun dels diversos elements de la nostra família.
     -No sols fent pregària, sinó també essent artistes en la conversa. Dialogant amb cordialitat i seny. Fora discussions inútils, insults...
     -No sols amb les homilies i catequesi, també en les converses de casa, entre companys i amics, en els mitjans de comunicació...

3. Lectura de l’evangeli (Jn 15, 4-5b)

      Podem dur a terme l’anunci de l’evangeli sense viure en, per i amb Jesús?. No! Ell ens diu: “Sense mi, no podeu fer res”.
     -Sols units i acompanyats per Ell, serem capaços de conversar de Jesús, de fer-lo a conèixer, com ho feia sant Pau: en llibertat i valentia.