Homilia diumenge 16 de maig 2021



Ascensió del Senyor (B)


Text de l'Evangeli (Mc 16,15-20): En aquell temps, Jesús s'aparegué als onze i els digué: «Aneu per tot el món i anuncieu la bona nova de l'Evangeli a tota la humanitat. Els qui creuran i seran batejats se salvaran, però els qui no creuran es condemnaran. Els senyals que acompanyaran els qui hauran cregut seran aquests: en nom meu trauran dimonis, parlaran llenguatges que no coneixien, agafaran serps amb les mans i, si beuen alguna metzina, no els farà cap mal; imposaran les mans als malalts, i es posaran bons».


Jesús, el Senyor, després de parlar-los, fou endut al cel i s'assegué a la dreta de Déu. Ells se n'anaren a predicar pertot arreu. El Senyor hi cooperava, i confirmava la predicació de la paraula amb els senyals prodigiosos que l'acompanyaven.



HOMILIA


    Quan demanam on és Jesús? Espontàniament responem: “Al Cel! Però Jesús també és entre noltros. Si no fos entre noltros poc ens importaria saber si és o no és al Cel. El cel ens importa tant en quant el Cel ja es fa present entre noltros.


      Posem exemples: Els nostres pares, els nostres fills, els nostres amics, són importants tant en quant “viuen entre noltros i ens acompanyen”. Ens importarien, de ver, uns pares, uns fills, uns amics, que no visquessin en noltros i no ens acompanyessin ni s’interessessin per noltros, avui i fins i tot una vegada morts? Si ells no ens haguessin marcat per vida?

      Avui celebram que Jesús ha acabat la seva missió “presencial” com a Fill de Déu entre noltros, però celebram que ell segueix present entre noltros mitjançant l’Església, mitjançant els evangelitzadors i els testimonis de l’evangeli.

      Observar com Jesús, el Fill de Déu puja al cel, és observar i adonar-nos de la importància que té l’Església i de la responsabilitat que tenim, per açò, els batiats de fer-lo present.


      És per açò que avui sant Pau demana als cristians d’Efes el que ens demana a cadascú dels batiats a través de les diverses èpoques de l’Església:

     1. Hem de tenir una comprensió profunda de la seva revelació. Hem de passar temps, hores, anys amb l’evangeli a les mans mastegant aquest misteri: “Déu s’ha encarnat en Jesús. Jesús revela Déu. Qui coneix Jesús coneix Déu. Qui no coneix Jesús no coneix Déu i es troba que no sap com anunciar Déu”. Mirau si és important, avui Dia de l’Ascensió, que donem importància a la catequesi, a l’Escola de Teologia, a la lectura i a la reflexió de l’evangeli... I hem de descobrir la seva importància no perquè ho diguem els capellans, el bisbe o el Papa. Hem de descobrir la seva importància per iniciativa pròpia. Perquè ens interessa conèixer Déu, perquè ens interessa conèixer qui el revela: Jesús!

     2. Jesús ha d’il·luminar la nostra mirada interior. Del coneixement de Jesús hem de passar a acollir-lo, a fer de la revelació de Déu que descobrim en Jesús, el nostre estil de vida diari. Del coneixement de Jesús hem d’aprendre a viure tal com Jesús va viure, tal com Jesús va pensar, tal com Jesús va actuar. Si el Déu del Cel és al mateix temps a la terra i present en els batiats: Els batiats hem de dur un tipus de vida semblant al de Jesús que ens ha mostrat com revelar-lo. Davant el poder, hem d’actuar com actuava Jesús. I com actuava Jesús hem de fer: davant els qui s’inicien a la fe com els deixebles i els apòstols; davant els qui avui el cerquen, com el cercaven en aquell temps: Zaqueu, la dona samaritana, el fill pròdig, Maria Magdalena, Maria, Marta i Llàtzer...

     3. Uns i altres, tots els batiats hem de conèixer a quina esperança ens ha cridat. Ens ha cridat a viure en Déu i a confiar amb ell, sempre. Per açò ens ha cridat a no tenir mai por. Siguem valents, no tinguem por quan avui alguns, com en altres temps, donen l’espatlla a Déu i no consideren els altres com a germans...

     Preguem amb aquell que ens recorda, tenint present que Jesús ha pujat al cel:
     -Déu avui sols té les teves mans per allargar-les a qui les necessita.
     -Déu sols té els teus peus per acompanyar a qui camina sol
     -Déu sols té els teus llavis per consolar i animar a qui està trist

    Avui, Dia de l’Ascensió, Jesús ens deixa tot el seu equipatge per seguir anunciant qui és Déu i què espera Ell de cadascú.