Homilia diumenge 7 abril 2019


Diumenge V (C) de Quaresma 

Text de l'Evangeli (Jn 8,1-11): En aquell temps, Jesús se n'anà a la muntanya de les
Oliveres. Però de bon matí es va presentar de nou al temple. Tot el poble acudia cap a Ell. S'assegué i començà a instruir-los. Llavors els mestres de la Llei i els fariseus li van portar una dona que havia estat sorpresa en el moment de cometre adulteri. La posaren allà al mig, i li digueren: «Mestre, aquesta dona ha estat sorpresa en el moment de cometre adulteri. Moisès en la Llei ens ordenà d'apedregar aquestes dones. I tu, què hi dius?». Li feien aquesta pregunta amb malícia per tenir de què acusar-lo. Però Jesús es va ajupir i començà a escriure a terra amb el dit.
Ells continuaven insistint en la pregunta. Llavors Jesús es va posar dret i els digué: «Aquell de vosaltres que no tingui pecat, que tiri la primera pedra». Després es tornà a ajupir i continuà escrivint a terra. Ells, en sentir això, s'anaren retirant l'un darrere l'altre, començant pels més vells. Jesús es va quedar sol, i la dona encara era allà al mig. Jesús es posà dret i li digué: «Dona, on són? ¿Ningú no t'ha condemnat?». Ella va respondre: «Ningú, Senyor». Jesús digué: «Jo tampoc no et condemno. Vés-te'n, i d'ara endavant no pequis més».

HOMILIA

     La llei jueva era molt dura per a les dones adúlteres. I ho segueix essent encara per alguns i per alguns països. Aquests dies ens enteram que hi ha països que implanten encara avui la pena de mort per a les dones adúlteres tot oblidant que, perquè ho siguin, hi ha d’haver homes que comparteixen amb elles l’adulteri.
       A l’escena de l’evangeli sembla com si l’home que també acaba de cometre la mateixa falta no existís. No hi és. El focus de culpabilització xse centra totalment i injustament contra la dona.
         Jesús, però, capgira la situació i mostra als acusadors d’aquella dona la seva responsabilitat. Volen convertir-se en acusadors i assassins quan ells mateixos tampoc estan lliure de pecat. Sempre resulta més fàcil acusar que reconèixer les pròpies mancances.
       Però Jesús, ens ho recorden les tres lectures, ens vol d’una altra manera. No ens vol ni acusadors ni pecadors. 

*La primera lectura, la d’Isaïes:
      -El Senyor desitja obrir un nou camí enmig del mar, de l’aigua impetuosa; enmig d’acusacions i carros de guerra.
      -El Senyor desitja obrir noves rutes enmig del desert. Desitja que allà on fins ara hi ha desert, a partir d’ara hi corrin rius que donin vida a animals i persones.
      -No recordeu el que he fet fins ara. Desitj una cosa nova, una nova resposta a les situacions que viviu. 

*La segona lectura, la de st. Pau
       -El meu desig és conèixer Crist i experimentar el poder de la seva resurrecció. Front Jesucrist deixo enrere avantatges personals. Avantatges que fins ara havia pogut tenir ell per a ser, enmig dels jueus, un ciutadà romà. 

*L’evangeli, de sant Joan:
       -Jesús diu als mestres de la Llei i els fariseus: “Aquell de vosaltres que ni tingui cap pecat que comenci a tirar pedres”. 

       Els qui, com sant Pau desitgen seguir Jesús, han d’entendre clarament que “no ha vingut a condemnar ningú, sinó a salvar”. 

       Jo crec que avui, a partir de la reflexió que ens fan viure les tres lectures, hem de saber donar vàries gràcies a Déu

     1.Gràcies perquè ens dóna una nova oportunitat per a començar de nou, per fer florir els deserts que hi ha encara en la nostra vida. S’altre dia amb un grup de pares de catequesi vèiem que hauríem de fer florir més en cadascú: la reflexió, la formació, la identitat, la pregària, ...
     2. Gràcies per poder formar part, com diu sant Pau, d’una cursa, d’un fer camí que, si el vivim correctament, ens pot guiar a despertar el que tenim adormit. El diàleg en parella, el compromís polític, la llibertat front fanatismes de qualsevol tipus, ...
     3. Gràcies per mostrar-nos a acompanyar i no a condemnar ningú

     Qui vol seguir Jesús, com va decidir sant Pau, és convidat a la novetat del perdó i de la misericòrdia enfront de l’antiga condemna en nom de la Llei. Què ens fa descobrir Jesús?  Què hem de ser més crítics en noltros mateixos i més companys a favor dels altres. 

     Entram a la setmana prèvia al Diumenge de Rams. Aprofitem aquests dies per entrar a dins de la novetat de vida que ens proposa Jesús: Perdonem als altres i demanem personalment perdó.