Homilia Diumenge de Pasqua 21 abril 2019


Diumenge de Pasqua 

Text de l'Evangeli (Jn 20,1-9): El diumenge, Maria Magdalena se'n va anar al sepulcre
de bon matí, quan encara era fosc, i veié que la pedra havia estat treta de l'entrada del sepulcre. Llavors se'n va corrents a trobar Simó Pere i l'altre deixeble, aquell que Jesús estimava, i els diu: «S'han endut el Senyor fora del sepulcre i no sabem on l'han posat».
Pere i l'altre deixeble van sortir cap al sepulcre. Corrien tots dos junts, però l'altre deixeble s'avançà a Pere i va arribar primer al sepulcre, s'ajupí i veié aplanat el llençol d'amortallar, però no hi va entrar. Després arribà també Simó Pere, que el seguia, i va entrar al sepulcre; veié aplanat el llençol d'amortallar, però el mocador que li havien posat al cap no estava aplanat com el llençol, sinó que continuava lligat a part. Llavors va entrar també l'altre deixeble, que havia arribat primer al sepulcre, ho veié i cregué. De fet, encara no havien entès que, segons l'Escriptura, Jesús havia de ressuscitar d'entre els morts.

HOMILIA


     Amb la celebració d’aquest diumenge, havent viscut la Vetlla Pasqual, comença un temps litúrgic que s’allarga durant cinquanta dies. Tanta és la importància de Pasqua, de la Mort i de la Resurrecció de Jesús, que ho celebram durant 50 dies com si d’un mateix dia es tractés

      Pasqua és un dia propici per a la celebració dels sagraments. Dels sagraments que ens fan viure el gruix de l’evangeli de Jesús des de la comunió amb Déu. Durant Pasqua celebrarem el sagrament del baptisme, el sagrament de l’Eucaristia, el sagrament del perdó, el sagrament de la confirmació (18 de maig), el sagrament del matrimoni, el sagrament de la Unció (dia 9 de juny), el sagrament del ministeri sacerdotal però sí del ministeri diaconal (29 de juny). 

      Tots els sagraments tenen la font en Pasqua i manifesten diverses facetes d’aquest misteri Pasqual. Avui, celebram el sagrament de l’Eucaristia, de la comunió. Tenim present el Dijous Sant: el memorial de la Passió i de la Resurrecció de Jesús. Comunió, la nostra intimitat absoluta amb Jesús. Amb aquest sagrament optam per a viure una vida a favor dels demés i en comunió amb Jesús. L’entrega, el servei, salva. Ressuscita. 

       Avui tenim present també el sagrament del Baptisme. La primera lectura ens recorda que Joan baptista ja havia predicat a la gent que es fessin batiar. I Sant Pau als cristians de Coloses insisteix: Cercau el que és de dalt. El Baptisme ens recorda que pertanyem a Déu. Per açò avui hem realitzat l’aspersió de l’aigua baptismal en lloc de l’acte penitencial. Aspersió que hem de fet tots els diumenges de Pasqua perquè recordem el nostre baptisme. Som de Crist i hem d’anunciar-lo arreu. 

      El primer dia de la setmana és pels cristians, diumenge. Diumenge és quan va ressuscitar Jesús. Tot i que el diumenge sembla que per alguns avui sofreix una greu crisi en quant a descans, segueix essent essencial pels cristians. Celebrar el diumenge, viure l’eucaristia, viure la passió i la resurrecció de Jesús, és comprendre i viure Pasqua. 

      No podem diluir de la nostra consciència cristiana, a causa de sa feina o d’altres activitats esportives, que la resurrecció inclou servei a favor dels altres. El primer dia de la setmana, diumenge, ens recorda que hem estat salvats gràcies a la passió de Jesús, a la seva entrega, al seu servei.
      I és interessant la figura de la qui ha estat anomenada apòstol dels apòstols: Maria Magdalena. Davant Jesús ressuscitat “ella l’anuncia alegre”.
      La resurrecció ens ha d’acompanyar constantment. Qui se sent acompanyat per l’experiència de la resurrecció no deixa mai de ser un bon testimoni de Jesús. Sabent que Jesús viu, no es cansa mai d’estar cansat d’anunciar-lo.