Homilia diumenge 25 novembre 2018

 
Diumenge XXXIV de durant l'any: Nostre Senyor Jesucrist, Rei de tot el món

     Text de l'Evangeli (Jn 18,33-37): En aquell temps, Pilat digué a Jesús: «¿Tu ets el rei dels jueus?». Jesús contestà: «¿Surt de tu, això que em preguntes, o bé d'altres t'ho han dit de mi?». Pilat replicà: «Que potser sóc jueu? Són el teu poble i els grans sacerdots els qui t'han posat a les meves mans. Què has fet?». Jesús contestà: «La meva reialesa no és d'aquest món. Si fos d'aquest món, els meus homes haurien lluitat perquè jo no fos entregat als jueus. Però la meva reialesa no és d'aquí». Pilat li digué: «Per tant, tu ets rei?». Jesús contestà: «Tu ho dius: jo sóc rei. Jo he nascut i he vingut al món per donar testimoni de la veritat. Tots els qui són de la veritat escolten la meva veu».

Homilia Jesucrist, Rei de tot el món
   
   La festa de Crist Rei va ser instituïda pel Papa Pius XI l’1 de març de 1925 amb l’encíclica “Quas primas”, i se celebrava cada any el darrer diumenge d’octubre, abans de tots els Sants. Enfront d’un procés de secularització, el Papa estableix aquesta festa per reafirmar la reialesa de Crist en institucions, pobles i nacions. Va ser l’any 1970 quan l’Església explica el sentit de “presència testimonial” que ha de tenir l’Església en el món. Ni el poder, ni el tenir, ni la fama, ... mos poden dominar mai. L’encíclica del Papa Pius XI (sa seva primera encíclica) ens diu que aplicam a Crist metafòricament aquest títol de “Rei”.       Amb aquest qualificatiu, dirà, el que volem accentuar és que sols en ell es troba la veritat de tot.
      A l’únic a qui ens devem a Déu. És per açò que el Papa Francesc, sempre agut en les seves expressions, dirà: “El Regne de Déu, certament, no és d’aquest món però és per aquest món, i es construeix amb les obres de misericòrdia. És així com es realitza el Regne entre nosaltres”.
      Avui estem celebrant, a més, el dia de la Catequesi. Aquest és un dia en que tots els cristians hem de viure dues experiències: “Hem de ser catequitzats constantment i hem de ser catequistes constantment”.
      Tots, infants, joves, adults, gent gran, necessitam rebre formació constant catequètica, evangèlica.              
     Tots hem d’aprofundir cada dia en l’evangeli, en els benaurances que són el nucli de l’evangeli. I tots hem de ser testimonis de les benaurances.
      El Regne de Déu no és, certament, com diu Jesús avui a Pilat, d’aquest món. Però sí és “per aquest món” com mos recorda el Papa Francesc. Per açò demanam constantment a la nostra pregària que siguem capaços de ser ponts necessaris perquè el Regne de Déu sigui viscut ja aquí entre noltros.
      Ho resam en el Pare Nostre: “Vengui a nosaltres el vostre Regne”. I el Pare nostre és la pregària que, amb ell, mos reconeixem Església. Jesús mos diu: “Quan reseu digau: “Pare nostre, ... que vengui a nosaltres el vostre Regne”. L’orant ho resa també, s’ho recorda i ho viu, sempre seguit: “Portals, alçau les llindes, engrandiu-vos, portalades eternes, que ha d’entrar el rei de la glòria!” (slm 24 (23). “El Senyor és rei, va vestit de majestat” (slm 92 (93). 

      Ens hem de catequitzar en l’esperit de les benaurances. Ens hem de formar per ser més: pobres en l’esperit, per compartir dol i tristeses, per ser humils, per tenir fam i set de justícia, per ser compassius, per aconseguir viure en netedat de cor, per a fer feina a favor de la pau, per viure dificultats a causa d’intentar construir un món més just, per a viure com a cristians a pesar de les dificultats. 

      Hem d’actuar segons l’esperit de les benaurances si volem implantar el Regne de Déu tot plantant cara: a voler ser superiors als altres, indiferents al patiment de tants a causa d’injustícies de tot tipus, a tenir un cor de pedra: dur, corrupte, ... 

      Crist Rei, festa d’avui, mos diu clarament: Sigau lliures davant tot poder! L’únic que mereix la nostra adhesió absoluta és Jesucrist. 

      Visquem ulls obertes davant les ofertes seductores i enganyoses que entren a ca nostra i a dins nostre, avui, per qualsevol canal.