Homilia diumenge 13 de desembre 2015



Tercer diumenge d’Advent/C 

      Objectiu general: Vivim l’Eucaristia i escoltam la Paraula de Déu senzillament per ser més bones persones. Persones que cuiden el fonament de la vida personal, familiar, cultural i social: la dimensió espiritual. Espiritualitat centrada en Jesús.  
 
Tres circumstàncies a tenir present durant l’Advent: 

1.Color morat: esperança. Què esperam?
2.Joan Baptista: profeta auster, veu que crida al desert
3. Maria: mare de Jesús i persona sempre fidel a Déu. “Es faci en mi el que vulguis!” 

I dues actituds a viure a partir d’aquest diumenge tercer: 

1.En tot allò que fem hem de viure “plaer” “alegria” “felicitat”
2. Constantment ens hem de demanar: “Què hem de fer? 

*”El plaer”, els plaers, són les experiències específiques i concretes que experimenten els nostres sentits; i també, en ocasions, el nostre món espiritual interior.
*”L’alegria”, la que avui ens convida el profeta Sofonies i st. Pau, és la satisfacció per haver aconseguit alguna cosa amb l’esforç propi. O, també, l’expressió d’agraïment per alguna cosa rebuda gratuïtament.
*I la “felicitat” com a tal no és un objectiu, sinó un resultat: és el balanç d’allò que fem en la nostra vida, d’acord amb el que havíem projectat. 

      A la llum d’aquestes definicions, podrem entendre millor l’evangeli d’avui. Per què? Perquè és la inquietud que tenim de fer-nos amb la veritat que duu a la gent a demanar a Joan Baptista: “Què hem de fer?”

      Sí! És la implicació en aconseguir allò que desitjam la que ens aportarà a assaborir la joia del jornaler de l’evangeli que pot dir al final de cada dia: “estic satisfet”, “estic alegre”, perquè he fet allò que més me convé. I açò més enllà del triomf o del fracàs aparent. I el que més ens convé no sempre s’ajusta a allò que in desitja espontàniament. 

      Al jornaler de l’evangeli, al cristià, a qui té inquietud de ser cada dia més bona persona i li demana “Què he de fer?”, Joan Baptista li diu que ha de respondre a Déu en les seves circumstàncies diàries. 

      L’evangeli ens posa uns exemples. I aquests mateixos o uns altres ens pertanyen segons dies. L’evangeli avui ens diu: 

-Si tens per a donar vestit, menjar, temps, experiència, ... no esperis el moment ideal. Comparteix ja! Siguis solidari, ja!
-Si tens un lloc de responsabilitat: família, feina, societat, etc. serveix, entrega el millor que tens. No t’aprofitis a favor dels teus interessos individuals. 

      I avui, cadascú, en què ens hem trobat? Com hem actuat? Convé demanar-nos-ho

      Jo, per exemple, me deman: 

     - Inauguració de l’any de la misericòrdia. M’he aturat a repensar: “Què he de fer?”
     - Visita a malalts. M’he plantejat com els havia de tractar?
     - Trobada amb pares. He estat seriós amb la preparació i m’importa la relació amb ells?