Homilia 28 de setembre 2014



Homilia Diumenge XXVI   28 de setembre 2014

      De dia 5 a 19 d’octubre es comença a Roma el Sínode de les Famílies organitzat i impulsat pel Papa Francesc. Avui l’Església ens demana que preguem perquè les més de 150 persones que allà es trobaran ens donin llum per intentar viure a dins d’un clima de família que sigui avui aquella cèl·lula de la nostra societat que avui es necessita. 

     Quan les lectures d’avui ens parlen de conversió (Ez 18, 25-28), ens parlen de tenir els mateixos sentiments que hem vist en Jesucrist (Fl 2, 1-11), quan ens parlen de feliços aquells que creuen a l’hora que sigui –encara que sigui després d’haver dut una vida no aconsellable (Mt 21, 28-32)- jo voldria fixar-me en els continguts de la pregària que ens ofereix avui l’Església a favor del Sínode.
 
      A la pregària dels fidels, a la qual ens hi unirem dintre uns moments, demanarem per tres blocs importants que ens han d’ajudar perquè les famílies tinguem els mateixos sentiments que hem vist en Jesucrist: 

      En primer lloc demanarem avui pel Papa Francesc i pels pares sinodals. Demanarem que en ells, després de debats i de reflexions diverses, s’arriba a la unitat, s’arriba a la proclamació d’un missatge únic a favor dels desafiaments que presenta la família actualment. Pregarem perquè hi hagi diàleg i consens entre ells. Aquest diàleg i consens que avui ens és tan necessari en tots els ordres i estaments socials. 

      Demanarem, en segon lloc, pels governants. Per tota aquesta gent que tanta responsabilitat tenen en la bona construcció de les nostres famílies. Demanarem que donin valor a les famílies, que recolzin a les famílies que tenen necessitat de tot tipus, que ajudin a aquelles que esperen un fill amb deficiències o que l’esperen a una època difícil per a tenir-lo. Demanarem que ben cuidin l’àmbit de l’educació i que mai el separin dels valors de l’evangeli. 

      Demanarem, en tercer lloc, perquè les famílies cristianes donin importància, en tot moment, a la pregària. Visquin entre tots els seus membres la pau, la reconciliació, la bona convivència, el perdó. 

      Tindrem present aquelles famílies, no poques, que han d’emigrar a una altra terra no sols per les dificultats econòmiques que viuen, també per la seva manca de pau a la seva terra, al seu país. 

      Demanarem pels avis perquè siguin bons col·laboradors dels seus fills en l’educació dels seus néts, en la transmissió de valors. 

      Demanarem perquè tots els membres de la família, vivint en un clima de pau, valorin el matrimoni, batiien els seus fills, els duguin a la catequesi. 

      I en una pregària final que farem després de la comunió, demanarem específicament que les:
  • Nostres famílies siguin autèntiques escoles de l’evangeli
  • Que en elles no hi ha mai episodis de violència
  • Que ens adonem de la seva bellesa de les nostres famílies en el projecte de Déu
      Finalment us convid a tenir present al salm d’avui, salm 24. En ell demanem a Déu amb insistència que coneguem les seves rutes, que la seva veritat ens instruesqui, que el seu amor ens guardi per sempre. 

      Germanes i germans, que cadascú examini avui la seva família. Que uns i altres vegem com ha de ser en ella la nostra presència perquè les ferides que hi hagi puguin ser curades bonament.