Homilia 12 d'octubre 2014



Homilia Diumenge XXVIII   12 d'octubre 2014 

  
    Quan Jesús explica mitjançant unes noces que el missatge que ell anuncia és una invitació perquè l’acolli qui vulgui, ens dóna entendre almanco dues coses:

      1.Que ell coneix quina importància tenien les noces entre els jueus. Participar d’unes noces és, com ara, participar d’una festa.
      2.Qui és convidat i accepta la invitació és realment “amic”. És estrany, és cosa que no s’ha de fer ser convidat i no participar-hi, a no ser que hi hagi una causa poderosa que qui convida entén.
      Què ens vol dir Jesús amb aquesta paràbola? És fàcil intuir-ho i és seriós veure com reacciona Jesús front els qui accepten i els qui no accepten la seva invitació. 

      1.És fàcil intuir-ho. Jesús envia a no poques persones a que conviden a participar del seu missatge. I el que vol és que hi participi tothom: “Anau a les sortides dels camins i convidar tothom”.
      No són pocs els qui anunciant el seu missatge conviden a viure’l: Les bones persones, les que són justes i honrades, les que ens inquieten sols amb la seva presència: els pobres, els malalts, tots els qui pateixen, els cristians, els catequistes, el Papa, els bisbes, els capellans... 

      2. I és seriós veure com reacciona Jesús front els qui l’accepten i els qui no l’accepten. I, veient-ho, ens adonam que Jesús desitja que el seu missatge sigui acollit per tothom. 

a)Es dóna per suposat que tots els qui l’accepten, el motiven a fer festa. La decisió de no pocs a viure com demana el missatge que transmet, és el que ell vol: “Benaurats els pacífics, els qui tenen fam de justícia, els qui reconeixen que són fills de Déu...” 

b)Li sap greu, el molesta, el deixa totalment insatisfet la no acceptació del seu missatge per part d’altres. No va amb ell –ell que és totalment bo i responsable-, haver d’escoltar respostes banals pròpies d’actituds superficials davant la vida: 

  • Denegar la invitació per anar a cuidar el camp propi, els interessos propis, molesta a Jesús.
  • Fa patir Jesús que algú no escolti el seu missatge perquè considera més important el missatge que rep dels negocis, de les seves opcions particulars, de la seva ideologia...
  • Inquieta Jesús que hi hagi gent que fins i tot, per no ser molestada per ningú, mata els missatgers que els hi parlen de Déu i que els diuen a la cara que ells no són déus, que han d’aprendre a confraternitzar, a compartir, a dialogar, a obrir-se a les necessitats dels altres i a obrir-se de ver a Aquell, a l’únic que és Déu.
  • Incomoda moltíssim a Jesús que hi hagi qui, participant del convid, essent un batiat, no dugui el vestit de noces, no visqui marcat per l’Esperit, no opti decididament i amb coratge per viure els valors de l’evangeli.
      Avui, a la plaça del món, com sempre, hi ha persones que no volen escoltar el missatge que indica que tots som germans i que el que algú pateix ens pertany a tots. Enhorabona als qui, en aquestes hores de tants conflictes mundials, opten per a viure entre els qui més pateixen fent-se propi el seu patiment. 

      Avui, a la plaça del món, com sempre, hi ha qui representa el missatge que Jesús anuncia i no porta el vestit, la cara, l’actitud que hi correspon. Avui, com sempre, hi ha persones que minven la festa de noces amb la seva presència i actituds a les noces. Com ens diu el Papa a la seva carta “Evangelii Gaudium”, aquests són uns mal pastors que no cerquen l’ovella perduda i maltracten a les que tenen al seu costat. 

Escoltem, una vegada més, la veu dels qui anuncien la pau i la fraternitat universal. Escoltem els qui ens apropen el missatge de Déu.