Homilia Dilluns 25 de desembre 2023 " NADAL"

 25 de desembre: Nadal (Missa del dia)


Text de l'Evangeli (Jn 1,1-18):
Al principi existia el qui és la Paraula. La Paraula estava amb Déu i la Paraula era Déu. Ell estava amb Déu al principi. Per Ell tot ha vingut a l'existència, i res no hi ha vingut sense Ell. En Ell hi havia la vida, i la vida era la llum dels homes. La llum resplendeix en la foscor, i la foscor no ha pogut ofegar-la.

Déu envià un home que es deia Joan. Vingué com a testimoni a donar testimoni de la llum, perquè per ell tothom cregués. Ell no era la llum, venia solament a donar-ne testimoni.

Existia el qui és la llum veritable, el qui ve al món i il·lumina tots els homes. Era present en el món, que per Ell ha vingut a l'existència, i el món no l'ha reconegut. Ha vingut a casa seva, i els seus no l'han acollit. Però a tots els qui l'han rebut, als qui creuen en el seu nom, els ha concedit de ser fills de Déu. No han nascut per descendència de sang, ni d'un desig carnal, ni d'un voler humà, sinó de Déu mateix. El qui és la Paraula s'ha fet home i ha habitat entre nosaltres, i hem contemplat la seva glòria, glòria que ha rebut com a Fill únic del Pare, ple de gràcia i de veritat.

Joan dóna testimoni d'Ell quan proclama: «És aquell de qui jo deia: El qui ve després de mi em passa al davant, perquè, abans que jo, ell ja existia». De la seva plenitud, tots nosaltres n'hem rebut gràcia rere gràcia. La Llei fou donada per Moisès, però la gràcia i la veritat han vingut per Jesucrist. A Déu, ningú no l'ha vist mai: el seu Fill únic, que és Déu i està en el si del Pare, és qui l'ha revelat.
 
 
 
HOMILIA 
 


Quan m’he disposat a fer pregària amb les lectures d’avui, m’he trobat amb vàries lectures perquè avui podem celebrar la Vigília de Nadal, una Missa de Mitjanit, Missa de l’alba, Missa del dia. I què he fet? He anat anotant aquelles expresions que m’han semblat importants perquè pogués descobrir, sempre més, el sentit profund d’aquest dia tan important per tots els cristians.

Frases i anotacions de la missa de la Vigília:

            -El profeta Isaïes diu: “Per amor de Sió no vull callar, no vull reposar fins que no aparegui la salvació com una torxa encesa. Ningú mos podrà dir més que estem abandonats, ja que Déu mos ha dit: Jo t’estim!

            *Nadal és experimentar que Déu mos estima. I aquesta experiència, si la vivim, no la podem callar. L’hem d’anunciar. Siguem cadascú com som, hàgim fet el que hàgim fet: “Déu mos estima”.

            -Els Fets dels apòstols, i per boca de sant Pau, accentua: “Tots els qui creieu en Déu escoltau: “Déu, des de sempre, mos acompanya (recordem Abraham, David, els profetes, Joan Baptista, Jesús... Acompanyant-nos constantment al llarg de la història, el que Déu espera és la nostra salvació, que no pactem absolutament amb el pecat, que facem el bé sempre i en tot lloc”.

            *Nadal és optar per a deixar de fer i de viure es mal, es pecat, i per a ser cada dia més: Bones persones!

            -I l’evangeli segons sant Mateu ens convida avui a centrar la nostra atenció en la maternitat de Maria: “La verge ha tingut un fill que de nom és “Emmanuel”, que vol dir: Déu és amb nosaltres”.

            *Nadal és experimentar que davant es mal no som orfes, no estem tot sols: “Déu és amb noltros, Déu ens acompanya. No tinguem por!

 

Frases i anotacions de la Missa de Mitjanit:

            -Isaïes mos diu: “El poble que avançava a les fosques ha vist una gran llum. Ens ha nascut un príncep, aquell que Déu li ha donat el nom de: Conseller-Prodigiós, Déu-heroi, Pare-per-sempre, Príncep-de-pau”.

            *Nadal és fer-nos amb el consell que tantes vegades tenim present quan cantam: “No fixeu els ulls amb ningú més que Ell!”. Déu, revelat en Jesús, ha de ser absolutament el subjecte de la nostra atenció.

            -Sant Pau comunica a Titus: “Avui s’ha revelat l’amor de Déu. El que Déu vol és que visquem apassionats per a fer el bé”.

            *Nadal és despertar el cor i, a pesar de tot, siguem persones que estimem i perdonem.

            -I l’evangeli de Lluc mos recorda l’anunci de l’àngel als pastors: “No tingueu por: Avui us ha nascut un Salvador que és el Messies, el Senyor. Glòria a Déu a dalt del cel, i a la terra pau”

            *Nadal ens fa obrir els ulls a la importància de la pregària (lloem Déu sempre i en tot lloc), i siguem persones de pau. Facem feina en noltros mateixos. Siguem persones sanes.

 

Frases i anotacions de la Missa de l’alba:

            -Isaïes insisteix: “El salvador ja és aquí. No sou una ciutat abandonada.

            *Nadal és donar la mà a Déu i caminar acompanyats per aquesta mà maternal, paternal.

            -Sant Pau a Titus, li diu: “Salvats per la gràcia de Déu, som hereus de la vida eterna, que des d’ara tenim dret a esperar”.

            *Nadal és una mirada al més enllà. Som hereus d’una vida que és eterna. Una vida que no s’acaba aquí. Una vida destinada totalment a Déu.

            -I l’evangeli de Lluc mos assenyala: “Havent vist els pastors a Jesús amb els seus propis ulls, van contar a tothom el que havien vist. I lloaven Déu pel que havien vist.

            *Nadal és lloar, és donar gràcies pel do de la fe, pel do del baptisme, pel do de l’Eucaristia, de la taula compartida amb els altres que també viuen el do de la fe.

 

Frases i anotacions de la Missa del dia:

            -El profeta Isaïes mos crida a l’esperança quan mos diu: “Dansau, ruïnes de Jerusalem, el Senyor consola el seu poble, d’un cap a l’altre de la terra es veurà la salvació de Déu.

            *Nadal és un crit d’esperança: Superarem les ruïnes, els fracassos, les guerres, el dol, les frustracions... La nostra única meta és la salvació, no és ni el dol ni la mort.

            -La carta als hebreus ens vol deixondits: “Si en diverses ocasions i de moltes maneres, Déu sempre mos ha parlat, ara ho fa mitjançant el seu fill. Que tothom es prosterni davant d’ell.

            *Nadal mos educa a tenir com a Déu tan sols a Déu. Només ell mereix el nostre respecte, la nostra inclinació de cap i de cames. Res més ha de ser Déu, ídol per noltros.

            -I, finalment, l’evangeli de Joan, acaba l’ensenyança d’aquest Nadal proclamant: “Tot ha vingut a l’existència per Déu, en Ell hi ha vida, llum. Davant d’Ell desapariex tota fosca. És una llàstima que no el reconegui tothom perquè tan sols en Ell hi ha gràcia i veritat”.

            *Nadal és un anunci que mos convida a respectar les persones, la naturalesa, les relacions entre persones i entre persones i naturalesa. I és que tot existeix gràcies a Ell. I és que tot sols té sentit en Ell.

           Així germans, Nadal és:

*Experimentar que Déu ens estima

*I deixar d’obrar es mal

*Sentir com Déu ens és company de camí, no som orfes

*Nadal és un anunci clar: No fixeu en ningú més que Ell

*Nadal ens desperta el cor: l’únic que importa és estimar

*Nadal ens obra a la pregària (lloem Déu) i a la pau (Tots som fills de Déu)

*Nadal és donar la mà a Déu. És desitjar ser acompanyats per ell

*Nadal és un mirar a l’infint. Som cridats a viure en Déu, a la Vida eterna

*Nadal és donar gràcies per la fe, pel baptisme, per l’Eucaristia

*Nadal és un crit d’esperança: Superem les nostres pors

*Nadal mos aconsella a reverenciar només Déu, res més

*Nadal mos diu: Tot és de Déu. Respectau-ho tot i a tots