Homilia diumenge 24 de setembre 2023

 

Diumenge 25 (A) de durant l'any




Text de l'Evangeli (Mt 20,1-16):
En aquell temps, Jesús digué als deixebles aquesta paràbola: «Perquè el regne dels cels és semblant a un amo de casa que sortí a primera hora del matí a contractar operaris per a la seva vinya. Havent quedat d’acord amb els operaris en un denari al dia, els envià a la seva vinya. I havent sortit cap a l’hora de tèrcia, veié altres que estaven a la plaça ociosos, i els digué: “Aneu també vosaltres a la meva vinya, i el que sigui just us ho donaré”. I ells hi anaren. Sortí novament cap a l’hora de sexta i a la de nona, i feu de manera semblant. Cap a l’hora onzena sortí i en trobà d’altres parats, i els digué: “Per què esteu tot el dia ociosos?” Li diuen: “Perquè ningú no ens ha contractat”. Els diu: “Aneu també vosaltres a la vinya”.

Arribat el vespre, diu l’amo de la vinya al seu administrador: “Crida els operaris i dona’ls el seu salari, començant pels últims fins als primers”. I havent vingut els qui havien arribat cap a l’hora onzena, reberen un denari cada un. I venint els primers, pensaven que cobrarien més, però reberen també ells un denari cada un. I prenent-lo, murmuraven contra l’amo de la casa, dient: “Aquests últims han treballat una hora, i els has tractat igual que nosaltres, que hem suportat el pes del dia i de la calor!”. Però ell, responent a un d’ells, digué: “Amic, no et faig cap tort. ¿No vas quedar d’acord amb mi en un denari? Agafa el que és teu, i ves-te’n. A aquest últim, vull donar-li com a tu. O ¿no m’és lícit fer amb allò meu el que vull? O ¿el teu ull és dolent perquè jo soc bo?”.
Així, els últims seran primers, i els primers últims».
 

 HOMILIA


A la primera lectura, Llibre d’IsaÏes 55, 6-9:

-        Cercau el Senyor, ara que es deixa tocar (El cercam? Cercar el Senyor és de ver el nostre objectiu prioritari i, per açò, posam a punt la nostra voluntat?)

-        Que els malèfics abandonin els seus camins i tornin a Déu. (Quines actituds nostres, si cercam el Senyor amb ganes, hem d’abandonar?)

-        Els meus pensaments estan per damunt dels vostres, tant com la distància del cel i de la terra. (Actuam o no conduïts per criteris que han passat pel sedaç de la pregària, de l’escolta de Déu?).

A la segona lectura  (Pau als de Filip 1, 20c-24.27a):

            -Per a mi viure és Crist i morir em seria un guany (Viure segons Crist és la nostra meta, és el nostre objectiu prioritari?)

            -El que vull és viure en Déu. Però mentre continua la meva vida, el que desitj és fer un treball profitós (Vivint, intent que la meva vida sigui útil a favor d’algú? A favor d’alguna causa?)

            -Portau una vida digna de l’evangeli del Crist (Examin cada dia si el que he fet, el que he dit... anuncia o no evangeli?).

I a l’evangeli d’avui (Mateu 20, 1-16a):

            -Amb el Regne de Déu passa com un propietari que sortí de bon matí a llogar treballadors. Surt de nou a mig matí. A mig dia i a mig capvespre, torna a sortir. I una hora abans de pondre el sol, altra vegada surt a trobar treballadors (Noltros vivim aquest interès de ser tots catequistes i sortir i sortir per fer encendre interès per a formar part de la Vinya del Senyor, de la parròquia, de la comunitat cristiana, de l’estudi i de la vivència de l’evangeli?)

            -Al capvespre, l’amo de la vinya diu a l’encarregat: “Crida als treballadors de les diferents hores i a tots els dones el mateix jornal” (Valoram l’esforç i la bona voluntat de tots els batiats i de tots els qui formen part de la Parròquia, de l’Església, tant si fa molts d’anys com si no en fa tants, tant si col·laboren amb una cosa o una altra?

            Facem pregària amb les lectures d’avui i donem-ne gràcies perquè la Paraula de Déu mos mostra sempre l’horitzó cap on hem d’anar.

            Que ningú sigui mai marginat de la nostra atenció. Ara que estem a punt de començar un nou curs de catequesi, vulguem oferir-lo no sols als infants, també a les famílies, als adults, a les persones majors. Aprofitem la catequesi d’infants dels dissabtes i la celebració de l’Eucaristia. Aprofitem la catequesi d’adults, els dilluns cada 15 dies. Aprofitem l’Escola de Teologia cada dimarts. Aprofitem “Vida Creixent”.