Homilia diumenge 01 d'octubre 2023

Diumenge 26 (A) de durant l'any
 
 

Text de l'Evangeli (Mt 21,28-32):
En aquell temps, Jesús digué als grans sacerdots: «Però, què us en sembla? Un home tenia dos fills. I adreçant-se al primer, li diu: “Fill, ves avui a treballar a la vinya”. Però ell, contestant-li, diu: “No vull”; bé que després, penedit, hi anà. Acostant-se a l’altre, li parla de manera semblant. Ell, contestant, diu: “Hi vaig, senyor”; però no hi va anar. Quin dels dos va fer la voluntat del pare?». Li diuen: «El primer». Els diu Jesús: «En veritat us dic: els publicans i les meretrius us passaran davant en el regne de Déu. Ja que vingué a vosaltres Joan en el camí de la justícia, i no el creguéreu, però els publicans i les meretrius el cregueren. I vosaltres, que ho veiéreu, tampoc no us vau penedir després, per tal de creure’l».
 

 HOMILIA


Quan desitjam que els creients siguem creïbles, la incoherència que presenten els dos fills de la paràbola que ens presenta Jesús, ens ha de fer obrir els ulls
. No podem anunciar: “Paraula de Déu, Paraula del Senyor”  i respondre: “Us alabam Senyor”, si després, a la pràctica, no l’alabam no practicant el que diu.

            Aquest diumenge iniciam la seqüència d’unes paràboles que les assenyalarem durant tres diumenges. Jesús dóna importància a les paràboles perquè són històries curtes i de fàcil comprensió sobre aspectes que Jesús l’interessa remarcar. Avui, a Jesús li interessa remarcar que no és agradós dir: “Som cristià i no actuar com a cristià”.

            No és fàcil no que siguem capaços uns i altres d’aconseguir aquella coherència que és tan necessària per arribar a ser una comunitat creïble, una parròquia creïble, una família cristiana creïble. Entre tots hem de procurar viure l’evangeli que cada dia, cada setmana, escoltam a la parròquia i en feim pregària a la parròquia o a ca nostra. I és que, en definitiva, el que té valor, no són ses paraules que diem sinó les obres que duem a terme.

            Escoltem de cor avui les paraules del profeta Ezequiel, primera lectura (18,25-28):

-        La vostra manera d’obrar va ben encaminada? Cometeu el mal o seguiu la justícia i la bondat? Reconeixeu el mal que feis? Feis constantment examen de consciència o anau fent i dient sense examinar personalment res. (Divendres vaig visitar el Centre de Salut de sant Miquel, i algú que allà viu una vocació humana excel·lent mos deia a n’Assumpta i a jo: “És una llàstima que moltes vegades donem la culpa als altres del que mos passa, i no examinem la part de culpa que tenim cadascú de noltros”).

-        I escoltem també les paraules que diu Sant Pau als cristians de Filips (2,1-11):

-        Vulgueu trobar Crist. En ell aconseguim fortalesa d’ànima, amor que consola, dons de l’Esperit, afecte entranyable i compassió. I Sant assenyala que qui es troba de ver en Crist, no diu “si” i després obra “no”. Sinó que procura fer tanta feina amb ell mateix que va aconseguint poc a poc:

*Estimau a uns i a altres. Crear comunitat, unió, parròquia, família.

*Mirar els altres amb humilitat veient la part positiva que tenen els altres i aprendre d’aquesta part positiva, i no assenyalar constantment la part que per noltros no és simpàtica. I així recorda que “Jesús que era de condició divina, no es va voler guardar gelosament la seva igualdat amb Déu, sinó que es va fer no res, fins aprendre la condició d’esclau. I per açò, Déu l’ha exalçat...”.

Donem gràcies a Déu a tants i tantes que deis “sí” i feis “sí”, perquè us comprometeu a ser millors, a fer ses coses millors, i ajudar a molts.

-Als qui veniu a Missa diària o almanco a missa dominical

-Als qui procurau rebre personalment i familiarment catequesi a tots els nivells: infants, adolescents i joves, adults, majors amb Vida Creixent, Escola de Teologia, preparació baptismes...

-Als qui formau part dels EMD a favor de la vostra parella i família

-Als qui a través de Càritas ajudau i acompanyau als més necessitats

-Als qui col·laborau en la neteja, en la sagristia, en el jardí.

-Als qui col·laborau en la litúrgia: músics, lectors, pregàries, explicacions, cartells...

-Als qui viviu la pregària del rosari, l’Eucaristia del Dijous, la pregària contemplativa del divendres amb Exposició del Santíssim...

-Als qui visitau malats o persones grans a ca seva o el geriàtric...

-Als qui us comprometeu en activitats culturals, polítiques, familiars, esportives, socials...

-Als qui acompanyau a tants, un bon grup, amb activitats i formació participant del Club parroquial...

-Als pares que procurau que els vostres fills, a més de catequesi, participin de l’Escola de religió als Centres públics i religiosos...

-Als qui formareu part de la Confraria de santa Magdalena que iniciam a la Parròquia...