Homilia diumenge 10 de setembre 2023

Diumenge 23 (A) de durant l'any


Text de l'Evangeli (Mt 18,15-20):
En aquell temps, Jesús digué als deixebles: «I si pequés contra tu el teu germà, ves, corregeix-lo entre tu i ell només. Si t’escolta, hauràs guanyat el teu germà; però si no t’escolta, pren-ne encara un o dos amb tu, perquè en la boca de dos o tres testimonis es fonamenti tota qüestió. I si no els volgués escoltar, digues-ho a l’església; i si tampoc a l’església no volgués escoltar, sigui per a tu com un gentil i un publicà. En veritat us dic: tot el que lligueu sobre la terra serà lligat en el cel; i tot el que deslligueu sobre la terra serà deslligat en el cel.
Una altra vegada us dic: si dos de vosaltres es posen d’acord sobre la terra, tota cosa que demanin els serà concedida pel meu Pare que és en els cels. On n’hi ha dos o tres reunits en el meu nom, allí soc jo enmig d’ells».

 

HOMILIA

 


Avui comentam molts que “hem de tolerar”
, que la “tolerància” és una virtut descoberta per la modernitat. Que la tolerància ens fa flexibles i ens aparta de caure amb la intransigència o el fonamentalisme.

            I si açò és cert, és també cert que tot i que hem de ser tolerants el que no hem de ser és caure en la indiferència respecte al que passa al nostre entorn, a noltros mateixos...

            No hem de tenir por ni hem de ser tímids per a comunicar-nos el que pensam els uns dels altres. Pensem amb el lema del nostre bisbe Gerard: “Veritat i caritat”. No hem de comportar que arreli en noltros aquella expressió que a vegades sentim a dir: “Que pensi o facin el que vulguin. Jo no m’he de posar en la vida dels altres” (persones, institucions, parròquies, església, família...).

            Jesús ens mostra avui i ens convida a la “correcció fraterna”. Les tres lectures d’avui vessen consells cristians:

-        El Profeta Ezequiel: “Fill d’home, t’he fet sentinella perquè vetllis sobre el poble d’Israel”. Quan escoltis, sentis una paraula meva (en la teva reflexió, en la teva pregària...) sobre la necessitat d’advertir d’alguna cosa, et crid a que adverteixis. Si no adverteixes jo et faré responsable del que passi a un altre, a una parella, a una família, a una parròquia, a un amic, a un poble...

-        El salm 94 expressa: “Tant de bo que sentis, escoltis la veu del Senyor. No enduresquis el teu cor”. El Senyor guia el poble. No callis la seva paraula.

-        St. Pau als cristians de Roma: “L’únic deure vostre és estimar-vos” “Estimar és tota la llei”. I sant Pau insisteix: “Qui estima no s’alegra de la mentida, sinó que troba el goig en la veritat”. (1Cor 13, 6)

-        I l’evangeli avui diu clarament: “Si el teu germà peca, ves a trobar-lo i parla amb ell tot sol”. El pecat, la mentida, la meva acció, ha de ser advertida. Si en aquests diàleg de dos no escolta ni es corregeix, ajuda’t d’un altre o de dos més. I si no us escolta a voltros tres o quatre, convoca a tota la comunitat. Responsabilitza a la comunitat perquè aquesta falta, aquest mal, aquesta mentida, aquesta corrupció sigui advertida i eliminada.

Sempre es tracta de “guanyar, corregir, el germà, el grup..., que peca”.

No és fàcil corregir, dir amb caritat el que penses. Avui molts diuen: “El més còmode, el que t’aportarà més pau, és no embolicar-te en els problemes dels altres”. “El més natural és pensar i dur que la meva vida és meva i prou”.

La correcció entre noltros (en la família, en la parròquia, en el poble...) l’hem de dur a terme amb amor i paciència. Tots som cridats a construir fraternitat. Tots som cridats per Jesús a sentir com a pròpies les alegries i les dificultats dels altres.

Preguem avui que Jesús ens acompanyi a viure més a favor de tots, cercant sempre el bé de tothom i confiant sempre amb la capacitat de corregir-mos que tenim tots quan algú ens acompanya des de la humilitat i des de la caritat.