Homilia diumenge 1 de gener 2023

 


Dia litúrgic: Nadal: 1 de gener Santa Maria, Mare de Déu 




Text de l'Evangeli (Lc 2,16-21):
En aquell temps, els pastors anaren a Bet-Lèhem i trobaren Maria i Josep, amb el Nen posat a la menjadora. En veure-ho, van contar el que els havien anunciat d'aquell Infant. Tothom qui ho sentia quedava meravellat del que deien els pastors. Maria guardava tot això en el seu cor i ho meditava. Després els pastors se'n tornaren, glorificant Déu i lloant-lo pel que havien vist i sentit: tot ho van trobar tal com els ho havien anunciat. Quan van complir-se els vuit dies i hagueren de circumcidar l'Infant, li van posar el nom de Jesús; era el nom que havia indicat l'àngel abans que el concebés la seva mare. 
 
 
 
HOMILIA 

           

Avui celebram Maria com a “Mare de Déu”.
Un títol que li va concedir el Concili d’Èfes l’any 431 per expressar el que creia el poble de Déu i que alguns qüestionaven com un tal Nestori, monjo que separava de Crist la naturalesa humana i la divina. Jesús actuava, a part, segons ell com a home i com a fill de Déu.

De fet ja en el segle III, pregant, els cristians d’Egipte ja es dirigien a Maria amb el títol de  “Mare de Déu”. Deien: “Sota la vostra protecció ens refugiam, oh Santa Mare de Déu. No defugiu les nostres súpliques en les nostres necessitats. De tots els perills deslliureu-nos sempre. Verge gloriosa i beneïda”. Pregària que avui tenim present quan ens unim a la pregària de tota l’Església a favor del Papa Benet. Un Papa humil, bondadós, savi, sant, segons el qualifica el mateix Papa Francesc.

            En aquest principi d’any, el 2023, també avui ens dirigim a Maria i li expressam els nostres desitjos, les nostres necessitats, les nostres súpliques. Li demanam que mos ajudi a rebre sa benedicció de Déu, com ja la va demanar, en el seu dia, Aaron a favor del poble d’Israel com mos ho recorda la primera lectura: “Que el Senyor et beneesqui i et guardi, que el Senyor et faci veure la claror de la seva mirada i et doni la pau”. Que el Senyor ens beneeixi i ens guardi com a persones, com a família, com a Parròquia, com a societat.

            Jo crec que avui tots a Maria li hem de demanar, personalment i en família,  el que expressa el Papa Francesc en el seu missatge a favor de la Jornada Mundial de la Pau.

1.A Maria li hem de demanar: “Confiança en Déu i no perdre s’esperança en aquest moment quan molts viuen  circumstàncies tràgiques d’injustícia i de patiment en el seu propi país o personalment”. El Papa té present la pandèmia viscuda a causa del Còvid-19 que ha fet més viva la soledat d’alguns a causa de perdre persones molt estimades, o el seu lloc de feina, i les conseqüències que tot açò comporta.

2. A Maria li hem de demanar: “Obrir els ulls, no dormir, no ser passotes ni indiferents”. Segons el Papa Francesc, li hem de demanar viure amb una actitud positiva a fi de ser capaços de veure punts de llum allà on molts sols hi veuen fosca. No és fàcil, però hem de viure la pregària.

3. Pregant a Maria, hem de descobrir, mos diu el Papa: “Quins senyals de vida i d’esperança hem viscut i après d’aquests moments de pandèmia i fosca, per a seguir endavant i intentar fer un món, un entorn millor? Que aprenem del Papa Benet que en aquests moments de la història ha sabut viure retirat i fent pregària, ha sabut viure amb un silenci espiritual que ha estat lliçó per a tots? Siguem persones de pregària i espiritualitat en aquest moment de la història.

4. I davant Maria, hem de gravar al cor, el que el Papa Francesc mos deixa escrit:  “Davant la pandèmia i els punts foscos de la nostra vida feis que aprenguem que tots mos necessitam”. Que el tresor més gran que tenim i que hem de descobrir és la fraternitat. Som fills de Déu, som germans. Ningú de noltros es pot  salvar tot sol. Ningú! Intentem no ser  distants, estranys, antipàtics per ningú. Ajudem-nos, col·laborem, sapiguem donar-nos ses mans i mirar-nos amb cordialitat.

5. Per açò, afirma el Papa -i noltros ho hem de tenir present en la nostra pregària a Maria- que hi ha una paraula que l’hem de fer nostra i l’hem de practicar: “Caminar junts” deixant interessos particulars. Demanem a Maria, i amb intensitat en aquest inici del 2023, que les persones, els grups socials, les institucions públiques i privades, i les organitzacions internacionals –també la nostra família i parròquia-  sapiguem fer caminar “junts”.

I és que, si no sabem caminar junts, com mos assenyala el Papa, sorgiran constantment entre noltros conflictes i guerres com les d’Ucraïna que mos generen inseguretat generalitzada i indiscriminada, i parlen d’una derrota de la humanitat.

I com acaba el missatge del Papa, que avui n’hem de fer pregària, súplica a Maria, ens hem de comprometre a no cercar protegir-nos només noltros mateixos, sinó protegir-nos junts, salvar-nos junts.

A Maria, avui i durant tot l’any 2023:

-Demanem-li aprendre les lliçons de la història. Lliçons que no hem de passar mai per alt ni les hem de  falsificar.

-Demanem-li tenir present tantes víctimes innocents a causa de conflictes i guerres generades per interessos particulars.

-Demanem-li vigilar, viure atents a les necessitats de tants i tantes. Demanem-li capacitat i ganes de caminar junts cercant el bé de tots.

-I Demanem-li també, que sempre l’Església gaudesqui de Papes sants, com el Papa Benet, que amb el seu testimoni ens transmetin els autèntics valors de l’evangeli.

No som ni vulguem ser el centre de res. No ens creguem mai que som els únics importants. Caminem junts, tinguem necessitat dels altres.