Homilia diumenge 27 de novembre 2022

 

Diumenge I (A) d'Advent



Text de l'Evangeli (Mt 24, 37-44):
En aquell temps, deia Jesús als seus deixebles: «Tal com van ser els dies de Noè, així serà la vinguda del Fill de l'home. Els dies abans del diluvi anaven menjant i bevent, i prenent muller i marit, fins al dia mateix que Noè va entrar a l'arca; no es van adonar de res fins que va venir el diluvi i se'ls endugué tots. Així serà igualment la vinguda del Fill de l'home. Llavors hi haurà dos homes al camp: l'un serà pres i l'altre deixat; i dues dones que moldran a la mola: l'una serà presa i l'altra deixada.

»Vetlleu, doncs, perquè no sabeu quin dia vindrà el vostre Senyor. Prou que ho compreneu: si l'amo de la casa hagués sabut a quina hora de la nit havia de venir el lladre, hauria vetllat i no hauria permès que li entressin a casa. Per això, estigueu a punt també vosaltres, perquè el Fill de l'home vindrà a l'hora menys pensada».
 
 
 
HOMILIA
 
 


L’evangeli d’avui, ja de Mateu, demostra la capacitat pedagògica que té Jesús per dir-nos que convé reflexionar, observar per “estar a punt” i saber encaixar tot allò que la vida ens presenta valent-se de sorpreses constants.
L’evangeli ens diu: “Vigilau que no sabeu quan pot entrar un lladre a ca teva, a la parròquia, al teu lloc de negoci...”. Vigilau sempre!

            Sí! hem d’estar a punt perquè no sabem l’hora ni el dia en què:

-Un fill o una filla ens pot sorprendre amb una actitud o un altre, positiva o negativa.

-Un amic o una amiga ens pot sorprendre amb una actitud que mai havíem esperat, positiva o negativa.

-Una enfermetat o una trobada inesperada, ens pot sorprendre.

-Qualsevol cosa, qualsevol persona, fins i tot l’hora de la nostra mort personal o d’algun familiar o amic, ens pot sorprendre.

            Tenint present les lectures d’avui i orant, estava pensant amb el que m’ha sorprès aquest últim temps. I concloïa que:

-Actituds inesperades i no desitjades d’alguns referent a alguna de les seves opcions.

-Presència agradable d’altres que entren a la Parròquia i s’ofereixen per fer un voluntariat a Càritas o es Club Parroquial.

-Donatius a favor de Càritas o de la Parròquia que he agraït amb tot el cor

-La capacitat positiva d’alguns i d’algunes catequistes de ser responsables i creatius a l’hora de la catequesi i de l’Eucaristia.

-La manca de presència i d’interès d’alguns pares perquè els seus fills participin a l’Escola de religió i participin també i personalment d’alguna manera de la catequesi i de l’Eucaristia.

-La importància que té l’amistat i l’acompanyament per damunt d’altres regals o assumptes materials o econòmics...

            Sí, la vida és una sorpresa constant. Per açò no ens ha d’estranyar gens, absolutament, que:

- El profeta Isaïes -ja fa uns 2.800 anys- mos digui avui: “Veniu al Temple de Déu perquè en ell se us ensenyarà les rutes, els camins que hem de seguir davant tot el que ens passa durant un dia”.

- En el salm d’avui, el 121, l’orant manifesti: “Sent alegria quan vaig i estic a la casa del Senyor perquè en ella hi trob la pau que necessit per seguir caminant amb fidelitat”.

- St. Pau escrigui una carta als cristians e Roma i els digui: “Sigueu conscients del moment que viviu. Prou de dormir, ja és hora d’aixecar-vos. Comportau-vos dignament com a ple dia. Fora les baralles i les enveges”.

- Que Jesús ens recordi, a l’evangeli, que “en temps de Noé –despistats com molts estaven- els va sorprendre el diluvi on van morir tots manco Noé i la seva família”.

            Sí! Jesús avui ens remarca: “Vetllau. Prou de dormir!”. No! no siguem passotes, no visquem indiferents. Observem, reflexionem. No ens deixem endur per veus o modes que ens volen veure “fora de joc”:

-Fora de joc de la situació familiar.

-Fora de joc de la realitat política a nivell mundial i nacional.

-Fora de joc en quant a la importància que té i ha de tenir la fe i la religió en la nostra vida.

             Germans, avui, primer diumenge d’Advent, que ens quedin gravades al cor, i que n’hi facem cas, aquestes paraules: “Prou de dormir! Reflexionau! Sigau conscients de quin moment viviu! Intentau respondre adequadament!”.