Homilia 24 i 25 de desembre 2021

 24 de Desembre

Text de l'Evangeli (Lc 1,67-79): En aquell temps, Zacaries, el pare de Joan, quedà ple de l'Esperit Sant i va dir profèticament: «Beneït sigui el Senyor, Déu d'Israel: ha visitat el seu poble i l'ha redimit; fa que s'aixequi un salvador poderós a la casa de David, el seu servent, com havia anunciat de temps antic per boca dels seus sants profetes. Així ens salva, alliberant-nos dels enemics, de les mans dels qui ens volen mal, mogut pel seu amor als nostres pares i pel record de l'aliança santa que jurà al nostre pare Abraham, prometent de concedir-nos que, sense por, lliures dels enemics, li donem culte, amb santedat i justícia, tota la vida. I a tu, infant, et diran profeta de l'Altíssim, perquè aniràs al davant del Senyor a preparar els seus camins; faràs saber al poble que li ve la salvació, el perdó dels seus pecats. Per l'amor entranyable del nostre Déu, ens visitarà un sol que ve del cel, per il·luminar els qui viuen a la fosca, a les ombres de la mort, i guiar els nostres passos per camins de pau».

25 Nadal


Text de l'Evangeli (Lc 2,1-14)
: Per aquells dies sortí un edicte de Cèsar August ordenant que es fes el cens de tot l'imperi. Aquest cens va ser anterior al que es féu quan Quirini era governador de Síria. Tothom anava a inscriure's a la seva població d'origen. També Josep va pujar de Galilea, del poble de Natzaret, a Judea, al poble de David, que es diu Betlem, perquè era de la família i descendència de David. Josep havia d'inscriure's juntament amb Maria, la seva esposa. Maria esperava un fill. Mentre eren allà, se li van complir els dies i va néixer el seu fill primogènit: ella el va faixar amb bolquers i el posà en una menjadora, perquè no havien trobat cap lloc on hostatjar-se.

A la mateixa contrada hi havia uns pastors que vivien al ras i de nit es rellevaven per guardar el seu ramat. Un àngel del Senyor se'ls va aparèixer i la glòria del Senyor els envoltà de llum. Ells es van espantar molt. Però l'Àngel els digué: «No tingueu por. Us anuncio una bona nova que portarà a tot el poble una gran alegria: avui, a la ciutat de David, us ha nascut un salvador, que és el Messies, el Senyor. Això us servirà de senyal: trobareu un infant faixat amb bolquers i posat en una menjadora». I de sobte s'uní a l'Àngel un estol dels exèrcits celestials que lloava Déu cantant: «Glòria a Déu a dalt del cel, i a la terra pau als homes que Ell estima».


HOMILIA

VIGILIA I DIA DE NADAL – 2021

       
Durant tot el temps d’Advent, amb els pares i al·lots i al·lotes de catequesi, i tota la comunitat, hem anant fent un camí que ens ha conduït a Nadal. Data, succés que, per tots els cristians, ha de tenir avui i sempre una importància singular. No deixem, com deia el Bisbe ahir a un dels seus articles al Diari Menorca, que algun corrent d’avui ens sembri al cor una altra visió, una altra alternativa. Visió, alternativa, desig,  propi d’un món agnòstic, laïcista, i sense Déu.

El camí que hem recorregut té quatre parts, els quatre diumenges d’Advent:

            1.Començàvem a fer les primeres passes d’aquest camí recordant que: “EL SENYOR ÉS EL NOSTRE BÉ”. I els al·lots i al·lotes, i els joves de confirmació, concloïen: Si el Senyor és el nostre bé: Estimem, resem, perdonem!

            -Estimem perquè el Déu que esperam abraçar la nit, el dia de Nadal, és el Déu Amor. Ell, tant ens ha estimat que s’ha fet un més entre noltros, s’ha fet un company de camí. Ha recorregut el nostre mateix itinerari i ens ha deixat pautes, els evangelis, per a sortir-ne victoriosos a cada pas.

            -Resem, conversem amb Ell. Qui conversa amb Ell es fa amic seu. Les converses entre amics ens formen i ens uneixen. La conversa en Déu ens posa també el fonament del nostre coneixement mutu i amistat.

            -I perdonem. Qui estima perdona. Qui estima oblida imperfeccions. Qui estima aprèn a ser com Déu: aprèn a ser misericordiós, persona gens complicat, aprèn a ser senzill, cordial, comprensiu.

            2. El segon diumenge d’Advent seguíem fent el nostre camí cap a Nadal tenint present que: “DÉU ENS CUIDA COM UN PASTOR”, COM UN PARE. I els al·lots i al·lotes de catequesi, i els joves de confirmació, li donaven gràcies per entendre, per sentir que Déu sempre és amb noltros sempre.

            -Déu és amb noltros, sempre. I hi és, tant si el tenim present com si no. Ell és present en noltros i es fa trobadís quan, pel que sigui, descobrim la seva presència o en sentim la seva necessitat. I descobrim la seva presència en les sorpreses que ens depara la vida, com les que van viure Maria i Josep. En els anuncis positius, anuncies de bones noticies, com el que va proclamar l’àngel: Glòria a Déu i pau a la terra! En el cor agraït que representen tants de pastors que el van anar adorar amb senzillesa. I, també es fa present, en la buidor que sent Herodes quan descobreix que el Messies declara absurda la seva prepotència.

            3. Anant enfilant més i més el camí, durant el tercer diumenge d’Advent, ens recordàvem que “DÉU SEMPRE ENS OMPLE DE GOIG”. Els al·lots i al·lotes de catequesi, i els joves de confirmació reflexionaven dient: “Tot el que feim cada dia, ens omple de goig si ho feim amb Ell, si ho feim en nom de Déu”.

            Un matí qualsevol ens omple de goig si el començam en nom de Déu. Una relació ens omple de goig si la vivim amb la mirada en que Déu ens mira, i ens tractam com Déu ens tracta. Un treball ens omple de goig, si el duim a terme tal com Déu mana: A favor de les necessitats dels altres, sobretot, i també de les nostres. Un vespre ens omple de goig, si som capaços de dir al final de cada jornada: Gràcies pel que hem viscut. Tot ens ha ajudat a créixer.

            4. I arribàvem, diumenge passat, al final del camí d’Advent, gravant al cor el que Déu en repeteix constantment des dels llavis dels qui el van veure present en el seu naixement en Jesús a Betlem, en el seu creixement a Galilea, i en el seu intens apostolat per tota la Judea:  “SEMPRE ESTIC AMB TU, SEMPRE ESTIC AMB VOLTROS. HI ESTARÉ SEMPRE FINS A LA FI DEL TEMPS”. Per açò, els al·lots i al·lotes de catequesi, i els joves de confirmació, deien: “Gràcies. Noltros, també esteim amb Tu”.

 

            Déu s’ha fet persona humana amb una intenció molt clara: Ell aspira que noltros tinguem cada dia, més desig d’Ell, desig de Déu. No és feliç el qui té. Ho demostra Jesús naixent a Betlem i a una cova. És feliç qui porta Déu al seu cor, com Jesús. No és feliç el qui fa el que vol, és feliç qui fa la voluntat de Déu, com Maria i Josep. No és feliç, ni ho serà mai, qui es creu prepotent i es posa per damunt dels altres, és feliç qui és senzill, com els pastors. No és feliç qui mira la vida des de la seva mirada egoista, és feliç qui veu la vida amb la mirada de Déu, com l’àngel. I... no és feliç qui no sap acompanyar els altres, o qui es disposa acompanyar-los amb la intenció de que li ho reconeguin,  és feliç qui sap acompanyar amb simplicitat i silenci com el bou i la mula.

Visquem Nadal, visquem el seu misteri, visquem el seu missatge. BON NADAL A TOTS.