Homilia diumenge 26 de setembre 2021



Diumenge 26 (B) de durant l'any


Text de l'Evangeli (Mc 9,38-43.45.47-48)
: En aquell temps, Joan digué a Jesús: «Mestre, n'hem vist un que es valia del teu nom per a treure dimonis i hem mirat d'impedir-ho, perquè no és dels qui vénen amb nosaltres». Jesús respongué: «No li ho impediu. Ningú que en nom meu faci miracles no podrà després malparlar de mi. Qui no està contra nosaltres, està amb nosaltres. Tothom qui us doni un got d'aigua pel fet que sou de Crist, us asseguro que no quedarà sense recompensa.


»Però al qui fa caure en pecat un d'aquests petits que creuen en mi, més li valdria que li lliguessin al coll una mola de molí i el tiressin al mar. Si la mà et fa caure en pecat, talla-te-la. Val més que entris a la vida sense mà, que no pas que vagis amb totes dues mans a l'infern, al foc que no s'apaga. Si el peu et fa caure en pecat, talla-te'l. Val més que entris a la vida sense peu, que no pas que siguis llançat amb tots dos peus a l'infern. I si l'ull et fa caure en pecat, arrenca-te'l. Val més que entris al Regne de Déu amb un sol ull, que no pas que siguis llançat amb tots dos ulls a l'infern, on el cuc no mor i el foc no s'apaga».



HOMILIA



     La primera lectura d’avui, del Llibre dels nombres, ens treu a llum un desitj de Moisès: Tant de bo que tot el poble tengui el do de l’Esperit!


     I les lectures d’avui ens donen a conèixer qui té un o altre dels dons de l’Esperit (Saviesa, enteniment, ciència, consell, pietat, temor de Déu i fortalesa).

     1.Té el do de la Saviesa qui té el gust de tot el que és espiritual: la pregària, el silenci, la contemplació... L’Oració col·lecta d’avui ens diu que té el do de la Saviesa qui prega per enriquir-se dels dons de l’Esperit.

     2. Té el do de l’enteniment, d’entendre que açò és així, qui fa feina sobretot per aconseguir aquesta riquesa interior. Qui opta per ser més humà, més cordial, més servidor dels altres.

     3. Té el do de la ciència, qui presta atenció a la vertadera ciència que és la Paraula de Déu. La ciència autèntica és la que ens fa més humans, no més sabuts o cultes. És aquell que cuida la seva consciència i li és fidel.

     4. Té el do del consell qui abans de fer res, reflexiona, és prudent, ho sospesa tot, escull el millor per arribar a ser més humà.

     5. Té el do de la pietat qui entendreix el seu cor, qui el fa capaç de comprendre, d’estimar, d’acceptar la diversitat que presentam tots.

     6. Té el do del temor de Déu, qui es presenta humil davant Déu i els altres. Qui no pacta amb l’orgull, amb l’altivesa. Qui valora els altres.

     7. Té el do de la fortalesa, qui no és conflictiu, qui amaina la seva agressivitat. Qui es controla i frena tot mal geni, paraules i actituds ofensives.

     I Moisès segueix dient avui: No siguem gelosos si veiem que uns altres tenen algú d’aquets dons en alt més gran que un mateix, que una comunitat, que una família, que un grup humà o religiós... Tant de bo, segueix dient Moisès, que els dons de l’Esperit estesin presents en tots i amb abundància.

     El més important no és tenir coses o riqueses, ni fins i tot una gran salut física.

     L’evangeli ens diu avui: El que és important és oferir un got d’aigua, saludar, acompanyar, escoltar, ser dignes de confiança.

     L’evangeli ens diu avui:

-Hi ha persones que fins i tot no tenen mans o els hi falta un braç, hi són més útils que els qui en tenen dos.

- Hi ha persones paralítiques que ajuden als altres molt més que alguns que tenen llibertat de moviment.

-Hi ha persones cegues que hi veuen molt més que alguns que tenim dos ulls ben oberts.

     Què ens ha d’importar? Trobar el sentit de la vida! Ser més espirituals!