Homilia Diumenge 26 juliol 2020

 


Diumenge XVII (A) de durant l'any  

Text de l'Evangeli (Mt 13,44-52): En aquell temps, Jesús digué a la gent: «Amb el Regne del cel passa com amb un tresor amagat en un camp: l'home que el troba el torna a amagar i, ple de joia, se'n va a vendre tot el que té i compra aquell camp.

»També passa amb el Regne del cel com amb un mercader que busca perles fines: quan en troba una de gran valor, va a vendre tot el que té i la compra.

»També passa amb el Regne del cel com quan tiren una xarxa a l'aigua i la xarxa arreplega tota mena de peixos. Un cop plena, la treuen a la platja, s'asseuen, i recullen en coves els peixos bons i llencen els dolents. Igualment passarà a la fi del món: sortiran els àngels i destriaran els dolents dels justos, i els llançaran a la fornal ardent; allà hi haurà els plors i el cruixit de dents.

»¿Ho heu entès, tot això?». Li responen: «Sí». Ell els diu: «Doncs bé, tot mestre de la Llei que s'ha fet deixeble del Regne del cel és semblant a un cap de casa que treu del seu tresor coses noves i coses velles».




HOMILIA

La pregunta que Déu fa a Salomó, sent que ens la fa avui a tots: Digue’m, què vols que et doni?

    La nostra resposta dependrà, segur, del que per a cadascú sigui de ver important. Segons les nostres respostes intuirem si hem trobat, com ens diu l’evangeli, la perla més preciosa o una perla falsificada, si hem trobat o no el tresor amagat en un camp o si ens hem conformat, sense fatig
ar-nos massa, per quedar-nos en el primer que se’ns ha presentat, si hem sabut o no aprofitar es temps per destriar el que és bo del que no és bo segons ens diu la sèptima paràbola del cap. 13 segons Mateu.

Salomó, que es troba en la responsabilitat de governar essent encara jove un poble que ningú és capaç de comptar per gran que és, demana aconseguir l’actitud d’escoltar perquè, creu que, qui escolta, és capaç de discernir i fer-se en el que realment és important.

     Escoltar és una actitud que tots hem d’aprendre cada dia més. Avui sols us vull assenyalar algunes expressions de grans pensadors sobre la importància que té escoltar:

· En Wiston Churchil (polític anglès del segle XX) deia: Així com es necessita valor per aixecar-se i rallar, se’n necessita també per asseure’s i escoltar.

· Per a saber rallar es necessita saber escoltar (Plutarc, historiador grec del segle I)

· De l’escoltar procedeix la saviesa, del rallar el penediment (proverbi italià)

· L’escoltar és el camí més breu per arribar a la ciència. No hi ha res més útil que saber escoltar (Juan Luís Vives, filòsof del segle XVI)

· Qui vol motivar a algú l’ha d’escoltar primer (Anònim)


Déu avui ens demana què desitjam? Què li respondrem?