Homilia diumenge 10 març 2019



 Diumenge I (C) de Quaresma 10 de març 2019  

Text de l'Evangeli (Lc 4,1-13): En aquell temps, Jesús, ple de l'Esperit Sant, se'n tornà del Jordà. L'Esperit el va conduir pel desert durant quaranta dies, i era temptat pel diable. Aquells dies no va menjar res, i a la fi tenia fam. El diable li digué: «Si ets Fill de Déu, digues a aquesta pedra que es torni pa». Però Jesús li va respondre: «L'Escriptura diu: ‘L'home no viu només de pa’».
Després el diable se l'endugué enlaire, li va mostrar en un instant tots els reialmes del món i li digué: «Et donaré tota l'autoritat i la glòria d'aquests reialmes: me l'han confiada a mi, i jo la dono a qui vull. Adora'm i tot serà teu». Jesús li respongué: «Diu l'Escriptura: ‘Adora el Senyor, el teu Déu, dóna culte a ell tot sol’».
Després el conduí a Jerusalem, el va posar dalt de tot del temple i li digué: «Si ets Fill de Déu, tira't daltabaix. Diu l'Escriptura: ‘Donarà ordre als seus àngels de guardar-te’. I encara: ‘Et duran a les palmes de les mans perquè els teus peus no ensopeguin amb les pedres’». Jesús li contestà: «Diu l'Escriptura: ‘No temptis el Senyor, el teu Déu’». Un cop el diable hagué esgotat tota mena de temptacions, s'allunyà d'ell fins al moment oportú. 


HOMILIA 

Revisem avui ses tres lectures 
Quin és el nucli de la Primera, la del libre del Deuteronomi ?
      Prendre consciència que la terra que ens alimenta és un regal, un do gratuït de Déu. Per açò el poble d’Israel li ofereix constantment els primers fruits del que rep. Avui se’ns demana que sapiguem donar gràcies a Déu i que sapiguem compartir-ho. L’evangeli de Mt. 10,8, ens diu: “El que hem rebut gratis ho hem de donar gratis”. El Papa Francesc ens diu a Evangeli Gaudium, 188: Hem de crear una nova mentalitat que pensi comunitàriament. Mentalitat que prioritzi que tots, i no tan sols alguns, tenim dret al fruit de la terra”.
      Una vegada més recordem que els béns de la terra ens pertanyen a tots. I pens que així com cream constantment dies que celebram, com dia 8, el dia de la dona, hem de crear un dia i sumar-nos-hi tots, on reivindiquem que els béns de la terra són per a tots. Facem el propòsit d’escampar-ho en família. Per açò és bo viure en família el dejuni quaresmal. El dejuni quaresmal és un bon exercici per a recordar-nos que hem de compartir els béns de la terra. 
Quin és el nucli de la segona lectura? 
      La fe que ens fa justos (diu sant Pau als cristians de Roma, cap 10), la portam al cor. I el cor ens diu que el Senyor no fa diferència entre jueus i no jueus. Des de segles sentim a dir el mateix, i rallam del mateix. Com ens costa posar al cor la fe. És més fàcil posar-la als llavis. Entre nosaltres ja diem que “a la llengua li fem dir el que volem”. El que toca el cor és una altra cosa. El que surt del cor és el que realment importa. Proposem, durant aquest temps quaresmal fer també exercici de caritat. No facem diferències entre uns i altres. Avui vivim un món multicultural. S’altre dia sentia a un nebot meu dir que jugava a basquet amb gent de diverses països: del Japó, de Colòmbia, ... I diumenge qui ve, entre noltros, celebrem el diaconat de Jean Marie Nguele, nascut al Camerun. No facem diferències, acceptem la riquesa que ens arriba de la diversitat. 
Quin és el nucli de l’evangeli de Lluc 4?
      Que tots, també Jesús, passam amb més o manco intensitat diverses temptacions en la vida. Fins i tot aquestes ja són presents també en la mitologia grega, si tenim present, per exemple, Ulisses.
      En el segle XX són moltes les temptacions que vivim. Temptacions, les anomenam, perquè tenen la intenció de fer-nos enfora del projecte que bDéu té pensat per a cadascú. 
      La primera consisteix en fer de les nostres necessitats bàsiques l’absolut. Pensar que la felicitat es troba en la possessió i fruïció dels béns. Viure quasi bé per fer feina i així poder menjar, beure i comprar quatre coses. Deixant de cultivar l’esperit. Vaig rebre una imatge a un whatsApp que deia: “Avui els gimnassos estan plens, però les biblioteques estan buides”. 
      La segona, en cercar el poder, l’èxit per damunt del que sigui, fins i tot per damunt dels valors. Avui hi ha que venen fins i tot la seva intimitat per aconseguir seguidors. Avui i sempre, hi ha que menteix públicament només per tenir quatre vots. 
      La tercera temptació consisteix en desitjar resoldre problemes de la vida sense esforç, utilitzant Déu d’una forma màgica i egoística. Just que visquin alguna cosa que els resulta contracor, es demanen “on és?”, i deixen de creure. Sols estan disposats a creure en Déu si particularment la vida els funciona tal com ells desitgen. 
      No vulguem caure en les temptacions que ens fan enfora del projecte de Déu. Posem la nostra atenció en el que val la pena seguir: Cuidar l’esperit, no perdre els valors, confiar sempre en Déu.