Homilia dia 24 de juny 2018




St. Joan Baptista – Dia 24 de juny 2018 


       Aquest any la festa de sant Joan Baptista cau en diumenge, avui les lectures no són les pròpies del diumenge 12 durant l’any sinó les de st. Joan. I és que Joan Baptista no és un més entre els sants. Crist va dir d’ell: “Entre els nascuts de dona no hi ha ningú més gran que ell”. 

       Mirau també com la festa d’aquest gran sant no la celebram com la de tots els altres el dia de la seva mort, la celebram el dia del seu naixement. Celebram la festa dels altres sants i santes el dia de la seva mort perquè en ells, així, destacam la seva entrada definitiva a la comunió amb Déu. Joan, en canvi, la celebram el dia del seu naixement perquè ell, ja des del si de la seva mare, va ser escollit per una missió del tot especial, la de ser el precursor, una espècie de fabioler, que anuncia la vinguda del Jesús. Ja sabeu que el seu martiri el celebram el dia 29 d’agost

       Mirau si per l’Església és important sant Joan que tant el seu naixement com el de Jesús, marquen dues estacions de l’any i vénen assenyalats segons el sistema de la datació romana.  El naixement de Jesús assenyala el solstici d’hivern, quan comencen a augmentar les hores de llum, i el de st. Joan, amb el solstici d’estiu, quan disminueixen les hores de llum. I és que, així, l’Església té present les paraules de Joan Baptista: Ell ha de acréixer i jo he de minvar. A més els dos naixements vénen inscrits en el calendari en sis mesos de diferència, vuit dies abans del primer dia del mes següent. 

       Celebram, en el dia d’avui, les festes de Ciutadella. Els qui som cristians i les volem viure segons les seves arrels, que són totalment religioses, donem importància a Joan Baptista en tant en quant ell és el qui anuncia. Però, en aquestes festes no ens fixem tant en l’anunciador com en qui anuncia, i aquest és Jesús. 

       Es fabioler que és el representat, entre noltros, de Joan el Baptista, va anunciant arreu que viurem sempre en festa al cor, si tots ens trobam no tant en es Born, a ses voltes, a sta. Clara o a n’es Pla, com si ens trobam a la Missa (Missa de caixers) i a ses completes a st. Joan de Missa. 

       Des d’un punt de vista cristià, es fabioler mos convida a trobar-nos junts es Born perquè anem junts, en gernació a ses completes de st. Joan de Missa; i mos convida dia 24 matí a n’es Pla perquè anem junts a sa Missa des caixers. 

       Tornem a conèixer el sentit profund d’aquestes festes i intentem, també noltros, ser fabiolers d’aquest anunci. Un poble és gran, un poble viurà feliç, un poble serà germà, si es comunica en Déu i si es troba per a celebrar la fe. 

 Bones festes a tots, bona recerca i trobada de sentit profund d’aquestes festes