Homilia diumenge 28 de febrer 2016




Tercer de Quaresma - 28 Febrer 2016 

      Les tres lectures ens aporten reflexions: 

      La Primera (Ex 3,18ª.13-15) ens presenta una teofania:
      -Déu es revela, es dóna a conèixer a Moisès a la muntanya de l’Horeb. Moisès es tapa la cara (tema repetit a les teofanies).
      -Déu se li revela com aquell que viu atent al patiment del seu poble: “He vist les penes del meu poble al país d’Egipte i he sentit el clam que li arranquen els seus explotadors”.
      -I Deu envia Moisès a alliberar els israelites de la seva esclavitud. (Moisès, no hi va per la seva pròpia iniciativa. Hi va perquè escolta la veu de Déu). 

      Reflexió:
      -Escollim espai i silenci amb ganes d’escoltar Déu?
      -Coneixem el patiment d’avui de moltes persones?
      -Ens sentim cridats a alliberar? Ens hi comprometem? 

      La Segona (1Cor 10, 1-6.10-12): Pau vol que tinguem present una lliçó de la història:
      -La gran majoria del poble d’Israel, el poble escollit per Déu, anant pel desert no li van ser fidels. Van optar pel que no era correcta: “Van murmurar a Déu davant les seves dificultats. Pensaven que per ser israelites la seva vida els seria fàcil”.
      -I Pau els fa una advertència: “Per tant, els qui creuen estar ferms, que mirin de no caure”. 

      Reflexió: 

      -Les dificultats són pròpies de tots els humans: dels qui resen i dels qui no resen, dels qui viuen una vida acomodada i dels qui viuen necessitats, ...
      -Si aquesta és la lliçó de la història: Què ens aporta la fe? El no creure té més avantatges que el creure? 

      La tercera (Lc 13, 1-9): Segons Jesús, els qui havien mort en circumstàncies pròpies d’aquell temps no eren més culpables que els altres. Es refereixen a uns galileus que havien estat maltractats i a 18 homes que van morir quan els caigué a sobre la torre de Siloè. I Jesús els diu:
      -Us assegur que si no us convertiu, tots acabareu igual
      -I gràcies a una paràbola, Jesús els fa veure que la paciència de Déu és immensa: “Déu no talla la figuera que avui no dóna fruit. La cava i la fema tot esperant que en doni d’ara endavant”. 

      Reflexió:
      -Som millors noltros que els qui avui són matats a causa de la droga, de l’alcohol, d’una acció familiar violenta, ...? Hi tenim també noltros part de culpa o de responsabilitat d’aquestes i d’altres situacions actuals?
      -Cavam i femam constantment el camí de la nostra conversió? En què hauríem de donar més fruit? De què ens hem de convertir?