Homilia diumenge 14 febrer 2016




Primer Diumenge de Quaresma – 14 febrer 2016 

        Primera lectura. Dt. 26, 4-10. Aquest és un dels text més importants en la història del poble d’Israel. Recorda que Israel ha estat un poble emigrant, que va ser esclavitzat, i que va ser alliberat per Déu. És un text de “memòria històrica”. El poble ha rebut la terra d’Israel i ho agraeix oferint a Déu els fruits de la terra. 

        Diàleg: Les gràcies ens sorgeixen quan som capaços de tenir “memòria històrica” positiva. Més que veure les dificultats, agrair les oportunitats i les realitats avui viscudes. De què donam gràcies avui? 

        Segona lectura. Rm 10, 8-13. La fe en el cor és el motor de la nostra credulitat. Després vindrà “la professió de la fe als llavis”. La fe no és qüestió de paraules. La fe toca al cor o no és fe. No es tracta tant d’anar a catequesi, d’anar a missa, ... Es tracta de tenir “necessitat” d’anar a catequesis, “necessitat” de fer pregària, ...

        Diàleg: Tenim “necessitat” de creure en Déu? Així com la fam la sent qui estar atent al cos, estem atents a la vida “interior”, sentim la fam de l’esperit? Quines són avui les nostres fams? Desitjam, enyoram valors? Quins? 

        Tercera lectura: Lc 4, 1-13. Les tres temptacions pretenen que Jesús “sentint-se Fill de Déu”, faci servir la seva condició divina com un privilegi! 

        1ª Temptació. Si ets Fill de Déu que aquestes pedres es converteixin en pans. O sia, aprofita la teva condició de Fill de Déu a fi de que la vida no et faci sofrir. Però a Jesús no li interessen els privilegis. Sols desitja viure segons les paraules que surten de la “boca de Déu”. 

        Diàleg: Cercam privilegis o serveis essent parella, pares, mares, responsables d’alguna cosa?. Entenem la paternitat com un servei? Quin és el servei que hem de viure avui sobretot a favor dels fills? 

        2ª Temptació. Si ets Fill de Déu tira’t de dalt a baix... El diable diu a Jesús: “No és molt difícil la teva missió? No tens dificultats i contraris?... Aprofita que ets Fill de Déu i, perquè et creguin, fe davant de tots un fet de grandesa i et seguiran. I Jesús respon: La fe ha de ser fruit de la llibertat humana i de l’experiència que cerca viure cadascú. Ningú pot ser creient perquè ha viscut “com un espectacle de circ, de màgia, ...”. 

        Diàleg: Quines dificultats vivim avui com a pares, com a catequistes, com a creients joves, adults o madurs? Ens queixam constantment? Hem abandonat “es barco”? Seguim i intensificam millor la nostra missió, vocació, responsabilitat, ...? 

        3ª Temptació. Tot t’ho donaré si t’agenolles davant meu! El diable el tempta a que servesqui al poder, als honors, a la corrupció... I Jesús li contesta: Sols davant Déu m’agenoll! Jesús opta per estar amb la gent, al costat dels més pobres, de confiar sols en Déu, ... 

        Diàleg: Ens estimam més fer hores extraordinàries per a viure còmodament o fer hores extraordinàries per educar i educar-nos, per ser una bona família, per aconseguir valors humans, per ser persones més amants de la nostra vida interior, ...