Homilia diumenge 28 de juny 2015




Diumenge XIII 28 juny 2015 

Textos: Sap 1, 13-15; 2, 23-24; 2 Co 8, 7.9.13-15; Mc 5, 21-43 

Idea principal: El contacto en Crist ens saneja 

Síntesi del missatge: segueixen els miracles amb que Jesús demostra la seva condició divina. Si diumenge passat vèiem com calmava les aigües, avui se’ns presenta com a Senyor de l’infermetat i de la mort. Qui té de cor contacte amb Jesús retroba la seva salut espiritual i el seu cos batega més sa i lleuger. Ens hem d’apropar a Jesús. Els diversos exercicis que avui molts fan per a mantenir-se en forma són prou vàlids, no deixem però l’exercici de l’apropament a Jesús que és del tot necessari per a gaudir d’una salut en general envejable. Que cadascú pensi, encara que sigui just un poc, amb la salut integral que gaudia el sant del qual ell porta el nom. Jesús toca la filla de Jaire, la dona amb pèrdues de sang, i es posen bones. 

Punts de la idea principal: 

En primer lloc, Déu es va fer persona humana per estar a prop de tots. Per tenir contacte, per mirar-nos, escoltar-nos de ben a prop, i viceversa. El contacte és molt important. Ho és entre Déu i noltros, entre tots els components de les nostres famílies, entre els amics. Deixar detenir contacte, fer-nos enfora, és refusar a ser amics. I refusar l’amistat, l’apropament crea distància i angoixa. “Tota la gent volia tocar-lo perquè d’ell sortia una força que sanejava, alegrava, enfortia.... 

     L’Encarnació és aquest toc de Déu perquè mai de mai refusem tenir contacte. Sense contacte no es desperta en noltros ni l’amistat ni l’amor de Déu. Les anades i vingudes de Jesús d’un poble a un altre no és altre cosa que fer-nos veure la importància del contacte. Els cristians no quedem tancats ni a la parròquia ni a casa, sortim al carrer. Tenir contacte és la proposta que Jesús avui ens fa. 

En segon lloc, sabem que no tots varen saber tocar Jesús ni es van deixar tocar per ell. Hi ha qui, com alguns fariseus i escribes, com els nous Herodes i Pilats, volen tocar Jesús, però ho fan per incordiar-lo, molestar-lo, agredir-lo... Aquests maltracten el contacte de l’encarnació. Hem de tenir contacte a favor d’ajudar-nos, no per aconseguir malestars. Aquests dies hem vist que hi ha qui té contacte per ferir, matar, violentar. Pens en Tunísia, Lyon, Kuwait... Eduquem a favor de tenir bon contacte. Eduquem a les famílies per aconseguir saber relacionar-nos correctament. 

Finalment, demanem-nos ¿Com i on podem avui tocar, trobar-nos amb Jesús i ser tocats per ell? El podem tocar, ens hi podem trobar en els sagraments , fent cas dels discapacitats, visitant els malalts, compartint amb qui no té, ajudant a fer família, en la confessió, alegrant algú, saludant, parlant agradablement... 

     Si volem ben apropar-nos als altres, apropem-nos a Jesús. Aprenguem de la filla de Jaire, de la dona que pateix avui a l’evangeli, de tantes i tants que ho han fet durant temps i temps i avui ens són exemple.