Homilia diumenge 29 de juny 2014



St. Pere i Sant Pau 

       La festa d’avui, Sant Pere i Sant Pau, ens porten a l’origen del cristianisme i a l’inici de la predicació dels que reben la tradició més original de Jesús de Natzaret. Ells són els primers fonaments de l’Església fundada per Jesús. 

       -St Pere ens fa pensar en l’apòstol que confessà a Jesús com a Fill del Déu Viu. Però també ens fa pensar amb l’apòstol de la negació. Pere encarna l’apòstol que va estimar Jesús amb l’amor íntim dels amics, amb el “philéo” “t’estim”, i no amb un amor de causa, agapáo: t’estim perquè...
       Pere és el proclamador de l’evangeli en el món jueu, un món difícil per a rebre aquest anunci, ja que la tradició jueva estava molt arrelada en la vida del poble. Pere ha de ser el nostre exemple per a confessar Jesús i retornar a ell amb humilitat, a pesar de les nostres negacions. 

       -St. Pau ens fa pensar en Saule de Tars, perseguidor de l’Església i assassí dels cristians. Pau, cridat per Jesús després de la resurrecció assumeix el repte i anuncia al món no jueu l’amor de Déu manifestat en Crist Jesús.
       Gràcies a la misericòrdia de Déu amb ell i gràcies a l seu compromís, el cristianisme es va estendre i va ser coneguda la Bona Nova en els pobles no jueus.
       Pau és l’apòstol de la inclusió de tots els pobles i de totes les persones a l’amor de Déu, és testimoni per a tota l’Església a fi de que visquem la valentia d’acceptar tothom. A tots els qui desitgin ser fidels al pla de Déu. 

       -Finalment, els termes evangèlics referits a la missió de Pere s’expressen sempre en termes d’unitat, caritat, servei i missió, mai en clau de poder, dignitat o privilegis. 

       Així entenem avui la primacia del Papa, bisbe de Roma, com a servei profètic d’unitat i de coordinació amb qui escolta, comparteix i decideix, en col·laboració amb els altres bisbes, a partir de les exigències de l’Evangeli i de les realitats del poble. L’Església descansa sobre la roca viva que és Crist. I s’edifica sobre aquest fonament i sobre les pedres dels apòstols, i les pedres vives de tots els cristians. 

       Reflexionem: estim el Papa? El Bisbe? Els escolt?...