Homilia i Pregaries del dia de Sant Joan 2014




Homilia Sant Joan - 24 de juny 2014 

       Sr. Bisbe, caixers, cavallers, germanes i germans tots, tres valors us vull recordar quan celebrant l’Eucaristia estem al cor de la festa de St. Joan. I dic que, celebrant l’Eucaristia estem al cor de les nostres festes, perquè les festes de St. Joan, tal com les coneixem i les vivim, no serien sense la convicció d’un poble que ha cuidat i madurat des de temps la seva fe, les seves esglésies, esglésies com la de St. Joan de Missa o la d’aquesta Catedral, i que ha homenejat constantment, entre d’altres santes i sants, a St. Joan Baptista celebrant l’Eucaristia.
       Aquest és el primer valor. Ses nostres festes tenen un Patró: St. Joan Baptista. Qui era? Segons l’evangeli, era fill d’Elisabeth i Zacaries. Un fill d’aquells que tenen la sort de ser desitjat i esperat pels seus pares. Joan Baptista va ser algú que va créixer tenint ganes d’escoltar i acollir la veu de Déu. Algú que, de gran, va escollir l’austeritat vivint al desert. Algú que, amb un so fins i tot més fort que el del tambor i el fabiol de les festes, que ja és dir! cridava amb força a tot un poble, mos crida avui amb força: Preparau el camí al Senyor!
       Les festes de Sant Joan ens demanen a tots els ciutadallencs i ciutadellenques que estimem les nostres famílies, que esperem amb ganes els fills que neixen a ca nostra, que siguem austers i visquem segons Déu mana.
       Aquest és el segon valor. Joan Baptista, el més gran dels profetes, va proclamar amb claredat la Paraula de Déu. La va estimar i la va transmetre. I estimar i transmetre la fe és el que ens anima també constantment el Papa Francesc i, vostè, Sr. Bisbe, que també ens ho proposa com atenció especial durant aquests dos anys pròxims. I és que la nostra presència cristiana i catequètica arreu arreu, ha de ser semblant a la bandera de les nostres festes que passeja festiva i convincent la nostra identitat com a poble per qualsevol carrer de Ciutadella i entra decidida a totes aquelles cases que li obren pacíficament les seves portes. Així també hem de passejar arreu la nostra fe, amb ganes, festivament, com aquell valor que més fa bategar el nostre cor.
       I aquest és el tercer valor. Ses nostres festes no perdran mai les seves arrels, si els qui vivim i estimam Ciutadella som capaços de viure de l’Esperit mateix de Joan Baptista. Si ens aixecam cada matí i deim: “Senyor, què vols de mi!”. Si durant el dia, com feia ell a l’ample del desert, miram el Cel i contemplant la seva bellesa, sentim com la presència Déu ens acompanya. Si, anant al llit, fem el propòsit de ser més bones persones. Açò és el que desitjava Joan Baptista quan repetia: “Convertiu-vos que Déu us espera!”. I açò és el que ens han convidat també cantant i músics d’aquesta celebració, un grup preciós de persones, just al començament: “Quan desvetllarem els cors a la veu del Déu vivent, junts retrobarem la font de la llibertat”.
       Germanes i germans, que la fe i la presència de Joan Baptista ens acompanyin sempre a tots aquells que desitjam viure i transmetre les arrels i el sentit més pregon de les nostres festes. Unes festes que ens recorden que hem de viure la fe amb ganes, i que amb ganes hem d’enfortir cada vegada més la convivència familiar que és el motor i l’ànima de la bona convivència en el nostre poble.

 PREGARIES DE SANT JOAN  24 DE JUNY 2014

 
Fabioler
      Preguem pel poble de Ciutadella. Que sempre estimi les festes de Sant Joan, que les conservi vives i les visqui tenint present i valorant les seves arrels. Açò és la melodia que escamp arreu amb el tambor i el fabiol. Preguem el Senyor. 

Caixer Fadrí
      Preguem pel jovent de Ciutadella. Que siguem sempre transmissors d’aquella sana alegria que fa possible la nostra convivència. Així ho demana la bandera que presideix les festes de Sant Joan i que jo passeig amb gust per carrers i per places. Preguem el Senyor. 

Caixer Casat
      Preguem per les famílies de Ciutadella. Que sempre visquem juntes, mos estimem, mos ajudem en qualsevol moment. Açò és el que comunica la meva presència com a Caixer Casat a les festes de St. Joan. Preguem el Senyor. 

Caixer pagès (Carlos)
      Preguem per tots els pagesos i pageses. Que la feina no demanqui mai ni al camp ni aumon. Açò és el que desitjam tots els pagesos que participam a la qualcada. Preguem el Senyor.
 
Caixer pagès (Miquel)
      Preguem tenint present Sant Joan Baptista. Que com va fer ell, noltros també valorem l’austeritat, la vida al camp, el silenci, la bellesa d’una flor o dels camps plens de blat. Preguem el Senyor. 

Caixer Noble
      Preguem per tots els qui tenen alguna responsabilitat en un camp o un altre de Ciutadella, que facin feina sense descansar a favor de tot el poble. Que siguin ells els primers en defensar l’esperit d’unes festes, les de Sant Joan, que tots esperam cada any amb gran il·lusió. Preguem el Senyor 

Caixer Capellà (Toni seminarista)
      Preguem per l’Església, pel Papa Francesc, pel Bisbe Salvador, per les vocacions cristianes i sacerdotals. Preguem perquè coneguem i acollim les arrels cristianes de Sant Joan. Preguem el Senyor