Homilia dilluns 1 de gener 2024

 

 1 de gener Santa Maria, Mare de Déu


Text de l'Evangeli (Lc 2,16-21):
En aquell temps, els pastors vingueren de pressa, i trobaren Maria, Josep i el nadó ajagut en una menjadora. I havent-ho vist, ells feren conèixer la paraula que els havia estat dita sobre aquest infant. I tots els qui ho sentiren s’admiraren de les coses dites pels pastors. I Maria conservava totes aquestes paraules, meditant-les en el seu cor.
I els pastors se’n tornaren glorificant i lloant Déu per totes les coses que havien sentit i havien vist, tal com se’ls havia dit.
I després de complir-se vuit dies perquè fos circumcidat, se li posà el nom de Jesús, tal com havia estat anomenat per l’àngel abans que fos concebut en el si matern».

 

HOMILIA



    


Avui tenim present Maria, dona de fe que va fer realitat el somni de Déu sobre la humanitat. Tenint-la present, tenint present la seva fe, iniciem aquest 2024.

    Com l’àngel en nom de Déu va beneir Maria anomenant-la “plena de gràcia”, demanem també a Déu que ens beneeixi. Fem-ho amb les paraules de la primera lectura (Llibre dels nombres): “Que el Senyor et beneeixi i et guardi, que el Senyor et faci veure la claror de la seva mirada i s’apiadi de tu, que el Senyor giri ca a tu la mirada i et doni la pau”.
    
Amb aquesta benedicció què desitjam?:

-Desitjam que el Senyor mos guardi! I què vol dir açò? Vol dir que el Senyor  mos acompanyi en tot moment. Que la seva presència es faci efectiva en la nostra persona, en la nostra família, en la societat... Que hi hagi pau en noltros i entre noltros. Que mos interessi el benestar dels altres. Que facem feina cadascú en noltros mateixos per ser portadors, amb el nostre testimoni i paraula, del que Déu espera de cadascú i de tots. Demanem-nos avui, inici d’any: Què espera el Senyor de jo mateix?

-Desitjam que el Senyor mos faci veure la claror de la seva mirada! Que la mirada de Déu i la nostra, es trobin. Que sapiguem dialogar amb Déu més en la nostra mirada que amb les nostres paraules. Que en aquest diàleg descobriguem com Déu mos estima, com mos valora, com espera que també la nostra mirada traspuï com la seva amor, pau, confiança amb tothom. Demanem-nos avui: Com és i com ha de ser la nostra mirada durant el 2024 si volem que en ella hi hagi “claror, sinceritat, bondat”?

-Desitjam que el Senyor s’apiadi de noltros, de cadascú! Que la seva mirada vaig plena de comprensió. No som perfectes, el necessitam. Vivim mancances personals i col·lectives a tots els nivells. Mancances perquè no som perfectes, i mancances perquè no posam ni prou esforç ni prou interès per a ser millors personalment, socialment, políticament. Mancances perquè no sabem acceptar prou que som diferents per raó de llengua, país, cultura, caràcter, idees... però som germans que mos hem de respectar i aprendre els uns dels altres. Demanem-nos avui: Tenim consciència que Déu mos crida amablement a ser millors, a ser més bones persones amb tothom?

-I desitjam que el Senyor ens doni la pau. Sí, iniciant el 2024 desitjam pau. Pau personal i pau per a tothom. Molts viuen, molts vivim mancats de pau, d’il·lusió, d’esperança. Molts viuen, molts vivim marcats per angoixes, frustracions, manques de sentit. I molts viuen entremig de conflictes greus, molt greus: guerres, fam, exclusió... Iniciant l’any, demanam pau. Volem pau per a tots. Volem famílies en pau, pobles i països en pau, volem una església portadora de pau.

Aquesta benedicció que desitjam de part de Déu, sorgeix de la carta de sant Pau als cristians de Galàcia. Sant Pau mos recorda avui: “Déu ha enviat el seu Fill, nascut d’una dona, nascut sota la Llei, per rescatar els qui vivim sota la Llei, perquè obtinguéssim la condició de fills”.
 
Sí! desitjam iniciar un any essent fills de Déu i no del mal.

    Si som fills de Déu, durant tot l’any anirem com els pastors a l’encontre de Jesús. L’evangeli avui mos diu: “Els pastors van anar a BetLèhem!”. Els pastors van tenir interès per a conèixer Jesús. Es van incomodar, van caminar, i tot perquè tenien ganes de lloar Déu i ser persones de pau: “Glòria a Déu a dalt del Cel i pau a la terra”, deien i cantaven. .

    I els pastors, a més, demostren tenir interès, passió, per a conèixer Jesús, perquè després contaven a tothom el que havien vist amb els seus propis ulls.

    Qui té interès per Jesús es troba amb ell i després conta l’experiència viscuda amb ell. La conta a la família, als amics, la conta arreu. L’interès que vivim per alguna cosa es demostra per l’anunci que en feim o no en feim d’ella.

    Iniciant l’any 2024 tinguem interès per anunciar Jesús. Volguem acollir la claror de la seva mirada. Siguem portadors de la bondat seva mirada.

    Que durant l’any que avui comença siguem constructors de pau i fraternitat. No hi hagi enemistats entre noltros. Tinguem interès de refer la pau que potser hem perdut amb algú. Amb un familiar, amb un vesí, amb algú de la parròquia, amb l’Església.

    I que la benedicció de Déu arribi també als països en guerra, a aquells que oprimeixen els més febles, als joves que no veuen clar el seu futur, a les famílies que recorren a Càritas a causa de les seves múltiples necessitats.

    Demanem a Déu que sapiguem col·laborar amb totes les persones de bona voluntat per fer de cada instant d’aquest any un temps de salvació i de pau.