Homilia Dimecres 01 de novembre 2023

 

1 de novembre: Tots Sants


Text de l'Evangeli (Mt 5,1-12a):
En aquell temps, en veure Jesús les multituds, pujà a la muntanya, i havent-se assegut, se li acostaren els seus deixebles; i obrint la seva boca, els ensenyava, dient: «Benaurats els pobres en l’esperit, perquè d’ells és el regne dels cels. Benaurats els qui ploren, perquè ells seran consolats. Benaurats els mansuets, perquè ells posseiran la terra. Benaurats els qui tenen fam i set de la justícia, perquè ells seran saciats. Benaurats els misericordiosos, perquè ells aconseguiran misericòrdia. Benaurats els nets de cor, perquè ells veuran Déu. Benaurats els pacificadors, perquè seran anomenats fills de Déu. Benaurats els qui sofreixen persecució per causa de la justícia, perquè d’ells és el regne dels cels. Benaurats vosaltres quan us maleiran i us perseguiran, i amb mentida diran tota mena de mal contra vosaltres per causa meva. Alegreu-vos-en i exulteu, perquè la vostra recompensa serà gran en els cels».

HOMILIA

 TOTS ELS SANTS


             Avui som convidats a tenir present tantes bones persones, de tots els temps i d’ara, que han viscut l’amistat amb Déu i des d’aquesta amistat ens han aportat categoria humana, fent-se propers, servidors de tots. Persones que s’han distingit per viure les benaurances.

            És una multitud immensa que forma part de qualsevol país, cultura, temps, llengua. Atents al seu testimoni, descobrim la importància i la grandesa humana que hi ha:

-En la pobresa, com a signe de confiança amb Déu

-En la compassió, com a signe de la dignitat que té qualsevol persona

-En la honestedat, en la transparència, com a signe de la veritat en senyal

      bona consideració de cap als altres

-En la pau, com a signe de respecte a tothom

            En tota aquesta multitud, sentim la veu i la presència de Déu que ens crida a seguir aquest camí: “Alegrau-vos, celebrau-ho, perquè la vostra recompensa és gran en el cel”. Ens hem de creure que ser “bones persones” és el més gran a que podem aspirar.

            Avui l’Església ens convida a donar gràcies per totes aquestes persones que qualsevol ha pogut viure al seu costat durant la seva vida. Persones que mos diuen que seguir a Jesús i viure els valors i criteris evangèlics no sols és possible, sinó que sempre és necessari per a frenar i eliminar:

-Les ganes de fer-se rics tot passant de la situació de misèria de tants

-Les ganes de sobresortir tot empetitint els altres

-Les ganes de mentir per obtenir falsament beneficis a tots nivells

-Les ganes de fabricar i usar guerres i armes que que sols expressen la incapacitat que es té de fer diàleg, d’arribar acords, de donar per a poder rebre.

Donem gràcies avui per tants testimonis que hi hagut i hi ha a qualsevol part del món i al nostre costat i ens han donat exemples de benaurança.

Demanem també a Déu que ens ajudi a ser persones dedicades a sevir, a ajudar, a preocupar-nos perquè la nostra societat sigui millor.

Algú ficat a dins dels mitjans de comunicació em deia: “Què hem de fer davant informacions que avui es donen i són tan interessades i a vegades falses? Jo no tenia altra resposta que: “Siguem valents, i em cordialitat no deixem mai de comunicar el que és més conforme en la veritat”.

Sants i santes no ho són sols els qui han estat reconeguts oficialment per l’Església, ho són tots aquells i aquelles que han viscut una pàgina de l’evangeli i que els seus noms no figuren en històries escrites.

Aquestes persones són “el millor” de la història universal i de la nostra història personal. Molts d’ells són senzills, però han calat a fons en la història de cadascú de noltros.

Avui tots som convidats a pensar en persones que viuen i ens són mestres d’alguna manera o d’una altra en algun aspecte de la nostra vida.

I avui i demà som convidats a visitar els nostres cementeris i donar gràcies a aquells que descansant en aquest lloc sagrat el seu cos, les seves cendres, el seu jo profund, el seu esser viu en Déu la felicitat total.

-Són persones que vesteixen el blanc de la netedat personal

-Són persones que han viscut tribulacions, dificultats, aspirant a la pau total que ara gaudeixen

-Són persones que avui expressen, estant davant Déu, el que ens comunica el llibre de l’Apocalipsi avui (7,2-4.9-14): “Lloança, glòria, saviesa, acció de gràcies, honor, poder i força al nostre Déu pels segles dels segles”.

-Són persones que avui viuen el que realment vol dir: “Ser fills de Déu”.