Homilia diumenge 17 de Juliol 2022

Diumenge XVI (C) de durant l'any



Text de l'Evangeli (Lc 10,38-42):
En aquell temps, Jesús va entrar en un poble, i l'acollí una dona que es deia Marta. Una germana d'ella, que es deia Maria, es va asseure als peus del Senyor i escoltava la seva paraula. Marta, que estava molt atrafegada per poder-lo obsequiar, s'hi va atansar i digué: «Senyor, ¿no et fa res que la meva germana m'hagi deixat tota sola a fer la feina? Digues-li que em vingui a ajudar». El Senyor li va respondre: «Marta, Marta, estàs preocupada i neguitosa per moltes coses, quan només n'hi ha una de necessària. Maria ha escollit la millor part, i no li serà pas presa».
 
  
 
HOMILIA 

 


Les tres lectures d’avui ens adverteixen d’una cosa que no hem de perdre de vista mai tant en l’àmbit humà com en l’àmbit cristià.  Sols hi ha una cosa eminentment important: “Atendre, donar temps, compartir, estar al costat,...”.

            La primera lectura, si ens fixam amb Abraham, acollim que Abraham es troba assegut a la l’entrada de la tenda. Feia calor, i ell descansa. Devia contemplar, reflexionar... Estava en quietud.  Veu passar tres homes i es preocupa perquè descansin, entrin a la tenda, es rentin els peus i reposin a l’ombra d’una alzina. I mentre reposen, ell s’organitza perquè tenguin pa i carn per a menjar. Quan tot ho té a punt: “els serveix i queda al seu costat a l’ombra de l’alzina mentre ells mengen.

            Activitat i quietud són, en Abraham, experiències complementàries. Però l’activitat no és el seu objectiu primer. El seu objectiu primer és “estar en quietud” i “romandre al costat de qui ha arribat a la seva tenda”. El seu objectiu primer és: “Aconseguir estar en quietud per atendre als altres”. L’activitat és una conseqüència del que aspira: Prestar atenció a qui arriba!

La segona lectura de st. Pau als de Colosses, té també dues vessants: “Donar a conèixer la grandesa i la riquesa del misteri de l’anunci de Jesús”, i el que és realment important en la intencionalitat d’aquest anunci: “conduir a la gent al desplegament en Crist”, a “trobar-se amb ell”. Sant Pau viu aquest anunci, fins i tot patint, perquè el que li interessa és que la gent coneguin i es trobin amb Jesús.

I l’evangeli conté sa mateixa intenció quan recorda les paraules de Jesús dites a Marta: “Marta, Marta, estàs preocupada i neguitosa per moltes coses, quan només n’hi ha una de necessària. La part que Maria ha escollit (seure als seus peus i escoltar-lo), és la millor”.

            Vull tornar a remarcar una vegada més que: Es clar que quan entram a l’Església és bo trobar tot a punt. Però és bo, per què? Perquè sense cap altre preocupació puguem trobar-nos amb Jesús: “Escoltar la seva Paraula, compartir la taula de l’Eucaristia, fer uns moments de silenci tot dient-nos: “Senyor què vols, què esperes de mi”.

            Repetim, també una vegada més, que és del tot oportú intentar que els fills i els pares i els avis es formin, vagin a catequesi (infància, joventut, adultesa, Vida Creixent), però ho és perquè puguin arribar a mantenir a casa, personalment i en família; i a la Parròquia, personalment i en la comunitat cristina: “Una trobada amb Jesús”.

            Si no resam, si no vivim en quietud als peus de Jesús, també es refereixen a noltros les paraules de Jesús a Marta.