Homilia 12 de juny 2022

 

La Santíssima Trinitat (C)




Text de l'Evangeli (Jn 16,12-15):
En aquell temps, Jesús digué als seus deixebles: «Encara tinc moltes coses per dir-vos, però ara us serien una càrrega massa pesada. Quan vingui l'Esperit de la veritat, us conduirà cap a la veritat sencera. Ell no parlarà pel seu compte: comunicarà tot el que senti dir i us anunciarà l'esdevenidor. Ell em glorificarà, perquè allò que us anunciarà, ho haurà rebut de mi. Tot el que és del Pare és meu; per això he dit: ‘Allò que us anunciarà, ho rep de mi’».
 
 
 
 
 
HOMILIA
 
 

           


Avui, a la meva pregària, lectures en mà, m’he quedat, i n’he tingut prou, amb el començament del fragment d’avui que correspon a l’evangeli de Joan (16,12). Diu així: “Encara tenc moltes coses per dir-vos, però ara seria per a vosaltres una càrrega massa pesada. Quan vindrà el Defensor, l’Esperit de la Veritat, us guiarà cap el coneixement de la veritat sencera... Tot allò que us anunciarà, ho rep d’allò que és meu”.

            Jesús és un molt bon pedagog. Als deixebles els diu: “Ja us he dit prou coses. És impossible dir-les totes per dues raons: 1) Dir-les totes és impossible i 2) Si ho intentés us cansaríeu. I no convé que us canseu. Allò que importa és que aneu aprenent cada dia un poc més gràcies a que el meu Esperit és present enmig vostre”.

            Tots noltros, hem anat més o manco anys a catequesi i també, segur, a escola de religió. I hem après i no poc qui és Jesús, qui és Déu, què espera Déu de cadascú i què esteim disposats a viure i a fer per Ell. A partir d’ara, el que ens convé, és no deixar aquesta formació i seguir-la mitjançant el que tenim a les mans. I segur que tots tenim a les mans:

·       Oportunitat de seguir anant a catequesi: d’infants, joves i adults, o a Escola de religió i de Teologia. No deixem de banda aquesta formació que ens és necessària. Per exemple avui celebram la festa de la Trinitat? Què significa, per noltros, que Déu sigui tres i u? Què significa que sigui unitat i comunitat? No voldrà dir, creieu, que sempre tindrem i viurem entre diferències però que mai hem de rompre en la nostra comunió, sinó que, més bé, les diferències ens han d’enriquir la nostra unitat, la nostra individualitat?

·       Oportunitat de seguir aprenent qui és Déu i què espera de Déu de noltros participant des Club parroquial, dels Escoltes, formant part de qualsevol grup parroquial (Càritas, EMD, Vida Creixent, Visitador de malalts, Litúrgia, Músics a les celebracions, Grups de pregària...). Els joves, aquest estiu teniu una bona oportunitat formant part de l’Escola d’Estiu i dels campaments que hem preparat dues parròquies juntes i una comunitat: St. Rafel, sant Esteve i sant Miquel).

·       Oportunitat de ser persones “contemplatives” i no sols superficials davant tot el que ens rodeja: la família, la naturalesa, els amics...

-Quantes coses podem i hem d’aprendre de les nostres famílies per poder ser més tal com Déu vol! Jo personalment vaig aprendre (a casa érem 13 quan jo era petit): a compartir, a estimar, a col·laborar en les feines de casa, a resar, a celebrar l’Eucaristia cada setmana, a demanar perdó i tenir paciència...

-I quantes dels nostres amics que vénen d’altres ambients familiars amb els seus valors...

-I quantes coses podem aprendre sols observant la naturalesa: en ella hi ha misteri, profunditat, sorpreses constants...

 

            Bé, prou per avui. Podríem seguir xerrant una llarga estona més però... a) No ha de ser mai la nostra intenció cansar-nos i b) mai ha de ser la nostra intensió dir-ho tot. Dir-ho tot, és impossible!