Homilia diumenge 13 de febrer 2022

Diumenge 6 (C) de durant l'any



Text de l'Evangeli (Lc 6,17.20-26):
En aquell temps, Jesús amb els deixebles baixà de la muntanya i s'aturà en un indret pla. Allí hi havia molts dels seus deixebles i una gran gentada del poble, vinguda de tot el país dels jueus, de Jerusalem i de la costa de Tir i de Sidó. Llavors alçà els ulls cap als seus deixebles i digué: «Feliços els pobres: és vostre el Regne de Déu! Feliços els qui ara passeu fam: Déu us saciarà! Feliços els qui ara ploreu: vindrà dia que riureu! Feliços vosaltres quan, per causa del Fill de l'home, la gent us odiarà, us rebutjarà, us insultarà i denigrarà el nom que porteu! Aquell dia, alegreu-vos i feu festa, perquè la vostra recompensa és gran en el cel. Igualment feien els seus pares amb els profetes.
»Però ai de vosaltres, els rics: ja heu rebut el vostre consol! Ai de vosaltres, els qui ara aneu tips: vindrà dia que passareu fam! Ai de vosaltres, els qui ara rieu: vindrà dia que us doldreu i plorareu! Ai quan tota la gent parlarà bé de vosaltres: igualment feien els seus pares amb els falsos profetes!».
 
HOMILIA
 
  

          


  Una carta del Pare Óscar Garcia Aguado,
Viceconsiliari Nacional de Mans Unides, ens dóna les gràcies per la Campanya contra la fam del 2021 que, segons ens diu, va ser més favorable que la del 2020, a pesar de tot el viscut. I ens anima a ser més solidaris.

            I ens hi anima, perquè més de 811 milions de persones en el món viuen actualment impressionants misèries. I ens demana que no ens cansem, que volguem seguir lluitant junts com Església a fi d’aconseguir suprimir la fam de pa, la fam de cultura i la fam de Déu.

            La feina que tenim entre mans si com a cristians volem un món millor, no és poca: Hem de compartir el que tenim amb qui passa fam, hem d’optar per adquirir més cultura, més coneixements en tots els camps, i a favor de que Déu i el seu evangeli sigui conegut.

-Reflexionem i fem-ne cas de les paraules del profeta Jeremies, primera lectura d’avui: Beneït l’home que es refia de Déu, i troba en Ell la seva seguretat. Preguem a fi d’aconseguir les diferents fams.

-Reflexionem i fem-ne cas de les paraules del salm d’avui, el salm  primer del salteri: Feliç l’home que estima de cor la llei del Senyor i la repassa meditant-la de nit i dia. Serà com un arbre que arrela vora l’aigua, mai no es marceix el seu fullatge.

-Reflexionem i fem-ne cas de les paraules de sant Pau als cristians de Corint, segona lectura d’avui: Crist ha ressuscitat d’entre els morts. Ell és el primer entre tots. No estem cridats a patir fam, mancances, misèria.  Estem cridats a viure una vida “en plenitud”.

-Reflexionem i fem-ne cas de les paraules de Jesús dirigides a una gentada del poble i que ens recorda avui l’evangeli de Lluc: Feliços sereu els pobres, els qui ara passau fam, els qui ara sou incompresos i fins i tot odiats a causa del meu nom. El dia de la resurrecció en fareu festa total.

I el Pare Oscar ens demana que tinguem present del nombre 18 al 21 de la Carta del Papa Francesc titulada: Germans tots! Fratelli tutti.

Què diuen aquests nombres que sorgeixen de la pregària feta pel Papa tenint present les benaurances?

-Nº 18: Llàstima que hi hagi persones que desitjant viure sense límits no respecten ni emparen els pobres, els discapacitats, els encara no nascuts, els ancians.

-Nº 19: No tenir contacte amb les persones grans és desconèixer les nostres arrels i la saviesa que ens regala la seva història.

-Nº 20: Ens ha d’avergonyir el racisme que encara  vivim i que demostra que no estem tan avençats socialment com molts creiem.

Nº 21: Les condicions de pobresa d’avui no són les mateixes d’ahir. Per a reconèixer els pobres d’avui hem de tenir present el temps d’avui i l’entorn actual.

Donem gràcies a Déu perquè la seva Paraula ens dóna constantment motius de reflexionar i de reconèixer la dignitat humana de tothom.