Homilia diumenge 20 octubre 2019


Diumenge XXIX (C) de durant l'any 

Text de l'Evangeli (Lc 18,1-8): En aquell temps, Jesús els va proposar una paràbola per
fer-los veure que cal pregar sempre sense defallir: «En una ciutat hi havia un jutge que no tenia temor de Déu ni consideració pels homes. A la mateixa ciutat hi havia una viuda que l'anava a trobar sovint i li deia: ‘Fes-me justícia contra l'home amb qui tinc un plet’. Durant molts dies el jutge no en feia cas, però finalment va pensar: ‘Jo no tinc temor de Déu ni consideració pels homes, però aquesta viuda m'amoïna tant que li hauré de fer justícia; si no, anirà venint aquí fins que no podré aguantar més’».
I el Senyor va afegir: «Fixeu-vos què diu aquest jutge, que és injust. ¿I Déu no farà justícia als seus elegits que clamen a Ell de nit i de dia? ¿Creieu que els tindrà esperant? Us asseguro que els farà justícia molt aviat. Però el Fill de l'home, quan vingui, ¿trobarà fe a la terra?».

HOMILIA

20 octubre 2019 DOMUND  

      La pregunta que fa Jesús al final de l’evangeli d’avui és inquietant. A vegades algú pot pensar que vivim un temps que sembla que la fe de molts s’afluixa. Que la fe es va convertint en alguna cosa marginal, i per alguns: fins i tot estranya: “Encara vas a Missa? Encara creus? Encara et cases? Encara portes els fills a catequesi?, ... 

      Jesús no demana “si quan torni a la terra trobarà fe”, sinó: si trobarà la fe que ell demana tenir

      A Jesús no li preocupen les estadístiques, i al Papa tampoc. Per a Jesús no són importants aquelles estadístiques que parlen del tant per cent dels qui van a missa, del tant per cent que es declara creient, del tant per cent que es casa per l’Església o batia... La pregunta de Jesús es refereix sobretot a la qualitat d’aquesta fe. 

      Jesús demana si quan ell torni trobarà persones que de ver “confiïn en Déu sempre i en qualsevol circumstància”

      Trobarà persones a l’estil de Moisès, primera lectura, que preguin amb confiança per a ser fidels a la missió que Déu espera d’ells? 

      Trobarà persones, seguint la segona lectura, que escolten la Paraula de Déu seriosament i des d’ella es corregeixen i s’eduquen?. Persones que proclamen la Paraula de Déu, a hora i a deshora, esperant amb tota paciència que la gent en faci cas d’ella, perquè només en ella “s’hi troba el sentit de tot”?. 

      Trobarà persones, tenint present l’evangeli, que insisteixen i tornen a insistir sense cansar-se fins haver aconseguit justícia, com aquella viuda davant el jutge? 

      Jo hi he pensat. I no m’ha costat gens trobar persones que manifesten viure una fe com la que Jesús demana. Entre d’altres: 

-Aquella persona gran que sols espera, quan arribi s’hora, està en pau amb Déu. 

-Aquell altre que, detectada una infermetat greu, ha volgut rebre la Unció i posar-se en mans de Déu sense fer cap queixa. 

- També aquells altres que visiten cada setmana als malalts en nom de lz parròquia, que fan net la Parròquia, que participen cada setmana de Càritas, ... 

- Així com també aquells joves que quan es plantegen el futur es preparen sobretot per a fer un bon servei als altres, i entren al seminari i es formen, s’apunten a fer una temporada de servei a un país o a una realitat que necessita ajuda, ... 

      Si ara tots poguéssim conversar segur que assenyalaríem molts d’altres exemples. 

      -Assenyalaríem tants de missioners i missioneres, a milers, que deixen la seva terra, cultura, llengua... perquè entenen que atendre als pobres de la terra és primer que atendre fins i tot a la seva cultura o identitat com a poble. 

      - Assenyalaríem tants d’altres que van a un país pobre i allà exerceixen la seva professió convertida en vocació: metges, mestres... 

      - Indicaríem, també, aquells que d’entre noltros, i sempre empesos de la seva fe i de l’amor cap als altres que aquesta fe reclama (Déu és Amor), es dediquen a fer catequesi, club de joves, o es fiquen honradament a una tasca política... 

      Quan torni, Jesús trobarà fe a la terra? Trobarà aquesta fe fonamentada en la plena confiança en Déu? Jo diria que sí. Ho visc cada dia

      Cada dia visc el lema de la campanya del DOMUND d’enguany: Batejats i enviats. La fe en el Déu Amor, Fe que engendra amor, no pot ser altra cosa que una crida a entregar-se als altres en nom de Déu. 

      Als cent anys de l’encíclica “missionera” del Papa Benet XV, Maximum illud, acollim la crida que ens fa Jesús a viure i a anunciar la seva Paraula i Persona.