Homilia diumenge 6 octubre 2019


Diumenge XXVII (C) de durant l'any

Text de l'Evangeli (Lc 17,5-10): En aquell temps, els apòstols digueren al Senyor:
«Augmenta'ns la fe». Ell va respondre: «Només que tinguéssiu fe com un gra de mostassa, diríeu a aquesta morera: ‘Arrenca't de soca-rel i planta't al mig del mar’, i us obeiria.
»¿Qui de vosaltres, si té un servent a llaurar o a pasturar el ramat, li dirà, quan ell torni del camp: ‘Vine de seguida a seure a taula?’. ¿No li dirà més aviat: ‘Prepara'm alguna cosa per sopar i estigues a punt per a servir-me fins que hauré acabat de menjar i beure, que després ja menjaràs i beuràs tu?’. ¿És que donarà les gràcies al servent perquè ha fet allò que se li havia manat? Així també vosaltres, quan haureu fet tot allò que Déu us ha manat, digueu: ‘Som uns servents que no mereixen recompensa: hem fet només el que havíem de fer’».

HOMILIA

     
   

   Ha començat el mes d’octubre. Esteim immersos en un nou curs. La vida parroquial torna al seu ritme ordinari. Tenim present sols durant aquest mes moltes activitats i noves oportunitats de formació: 


      1.En aquests moments a Malaui, un grup de persones de tota Menorca celebren Exercicis Espirituals. L’Església ens diu, començant un curs: Hem de motivar més i més l’Esperit. Hem de despertar la fe. La litúrgia d’avui ens ho diu constantment: 

La Primera lectura (profeta Habacuc): El just viurà perquè ha cregut.
La segona lectura, Pau a Timoteu: Viu en la fe i en l’amor de Jesucrist.
L’evangeli de Lluc: Doneu-nos més fe! 

      2.Començam la catequesi a tots els nivells (infants, adolescents, joves i adults, una Vida Creixent, ....). Què vol dir catequesi? Vol dir conèixer més a Jesús per a viure’l més. Ningú viu el que no coneix. Ningú viu el que ha aparcat fa temps. Ningú viu allò que no li crea interès. Ens hem de llevar des cap que catequesi és cosa dels fillets i filletes. La catequesi no està passada de moda. El que està passat de moda perquè no és ver, és que la catequesi sigui cosa de dos anys o tres o quatre, pels infants. La catequesi és com l’amistat, com el matrimoni, com qualsevol de les vocacions que vivim: volem conèixer més per estimar més! 

      3.L’Escola de Teologia que també començam dimarts pròxim, dia 8, és semblant tot i que a un nivell més alt que la catequesi. És un estudi més aprofundit de cada actitud i paraula que coneixem de Jesús i de la seva Església. Aquest any l’Escola de Teologia ofereix una introducció al Nou Testament. 

      La catequesi i l’Escola de Teologia són importants i oferts a tots seguint l’estel que ens marca també avui l’apòstol sant Pau: Timoteu, et recoman que revifis la flama del do de Déu que portes (des del baptisme, confirmació, sagraments del matrimoni o de l’Ordre, ...). L’Esperit que és de fermesa, d’amor i de seny. Revifa la flama, no t’avergonyeixis de la fe, de les coses que alguns parlen –i a vegades en raó- en contra de l’Església. Sàpigues suporta-ho tot amb la fortalesa que et dóna el Senyor. 

      -I hi ha coses que no hem deixat durant tot s’istiu perquè no demanen ni desitgen vacances

*Càritas (com podem desatendre als pobres? No seríem cristians) 

*Visita als malalts (Com podem desatendre als qui pateixen? No seríem cristians. 

*La pregària diària a casa, a la parròquia. (Com podem deixar de tenir relació amb Déu? No valoraríem la nostra amistat i necessitat d’Ell) 

*L’Eucaristia. (Com podem deixar de sentir-nos que som fills de Déu i que cada setmana, almanco, esteim convidats a participar de sa taula on tenim present la mort i la resurrecció de Jesús?) 

Sant Pau diu a Timoteu: El tresor que t’ha estat confiat és valuós. Guarda’l amb la força de l’Esperit Sant que viu en nosaltres

      La fe i el compromís de fer i de viure no és una banalitat. És important. És com el matrimoni i l’amistat que es basen en l’amor, fonamental per a viure, i que sols es mantenen no sols si els cuidam, més! Sols els mantenen si els mimam.