Homilia diumenge 11 d'agost 2019


Diumenge XIX/ 11 agost 2019


Text de l'Evangeli (Lc 12,32-48): En aquell temps, Jesús digué als seus deixebles: «No
tinguis por, petit ramat, que el vostre Pare es complau a donar-vos el Regne. Veneu els vostres béns i doneu els diners com a almoina. Procureu-vos bosses que no es facin malbé, reuniu-vos al cel un tresor que no s'acabi; allà, els lladres no s'hi acosten, ni les arnes no destrossen res. Perquè on teniu el tresor, hi tindreu el cor. Estigueu a punt, amb el cos cenyit i els llums encesos. Feu com els criats que esperen quan tornarà el seu amo de la festa de noces, per obrir la porta tan bon punt arribi i truqui. Feliços aquells servents que l'amo, quan arribi, trobi vetllant! Us asseguro que se cenyirà, els farà seure a taula i es posarà a servir-los. Feliços d'ells si ve a mitjanit o a la matinada i els troba vetllant així! Prou que ho compreneu: si l'amo de la casa hagués sabut a quina hora de la nit havia de venir el lladre, no hauria permès que li entressin a casa. Estigueu a punt també vosaltres, perquè el Fill de l'home vindrà a l'hora menys pensada».
      Aleshores, Pere li digué: «Senyor, ¿dius aquesta paràbola per a nosaltres o bé per a tothom?». El Senyor continuà: «¿Qui és l'administrador fidel i assenyat a qui l'amo confiarà els seus servents perquè els doni al temps degut l'aliment que els pertoca? Feliç aquell servent que l'amo, quan arriba, troba que ho fa així! Us asseguro amb tota veritat que li confiarà tots els seus béns. Però si aquell servent es deia: ‘El meu amo tarda a venir’, i començava a pegar als criats i a les criades, a menjar, a beure i a embriagar-se, vindrà l'amo el dia que menys s'ho espera i a l'hora que ell no sap; el castigarà i li farà compartir la sort dels infidels. El servent que, coneixent la voluntat del seu amo, no ha preparat o no ha fet allò que l'amo volia, rebrà molts assots. En canvi, el qui, sense conèixer-la, s'ha fet mereixedor d'un càstig, rebrà menys assots. Déu demanarà molt d'aquells a qui ha donat molt, reclamarà més d'aquells a qui ha confiat més». 

HOMILIA
 
      Aquesta és la reflexió que he dut a terme escoltant i pregant en les lectures d’avui, diumenge XIX durant l’any C. 

      Quan algú es prepara per a dur a terme alguna cosa (un viatge, estudis, esport, cura, ...) sempre està atent al responsable del viatge, dels estudis que va emprendre, a l’entrenador, al metge, ... Així, idò, quan algú es predisposa a emprendre alguna cosa el primer que ha de tenir és motivació. No podem anar de viatge, començar estudis, ... de mala gana. 

      Què escolten avui els deixebles que segueixen Jesús? Que el tenen com a referent?. Escolten dos consells que els hauran de tenir present tota la vida: 

      1.No tingueu por! És el primer que avui senten. Per què els diu açò? Per que Jesús va seguint el camí cap a Jerusalem. Viuen les setmanes prèvies a la Pasqua jueva. Són a prop els aconteixements de la passió de Jesús. Jesús sap que el seu petit grup de deixebles esperen d’ell victòries aparents i el que hauran de viure amb ell, en canvi, és una derrota aparent, la seva mort i crucifixió. 

      No tingueu por! El nostre instint primari és el de la conservació. No volem perdre ni el que som ni el que tenim. Perdre benestar, casa, fama, tranquil·litat, família, ... és una de les experiències pitjors que ens poden passar. No tingueu por. El que importa és no perdre el Regne que Déu ens promet. Parlem i visquem les benaurances. Parlem i visquem les obres de misericòrdia. Parlem i visquem els deu manaments. Parlem i visquem es Pare Nostre. 

      I la litúrgia d’avui ens presenta dos personatges bíblics totalment principals: 

      -Abraham que el llibre del Gènesi mos el presenta com un home que es fia totalment de Déu i que per açò, per seguir-lo, ho deixa tot, s’encamina cap al desert, viu una vida de nòmada, i tot i que sent que Déu li diu que serà Pare d’un gran poble, ha de viure sa temptació creient de veure la mort del seu únic fill Isaac. I Abraham li és fidel en tot moment.
      -Sara, dona d’Abraham que també es refia de Déu tot i que Déu li promet que serà mare quan ella és dona d’edat ja avançada.
Déu continua dient-nos sempre i també avui: No tingueu por!. Quins sants hem celebrat aquesta just aquesta setmana?: 

      -St. Llorenç, màrtir del segle tercer durant la persecució de Valeri. Un autèntic diaca, un servidor de les primers comunitats cristianes que, com diu st. Agustí: Va estimar Crist en vida i el va imitar en la mort. 

      -Sta. Teresa Beneta, Edith Stein, màrtir del segle XX en el camp de concentració d’Auschwitz-Birkernau. De família jueva que es convertí a la fe catòlica i fou carmelita. 

      -St. Domenc de Guzmán, segle XIII, que optà per no combatre ni imposà res a ningú. Açò sí, el seu anunci seria una vida pobra i de reflexió i d’estudi, imposant-se està alegre amb els alegres, i acompanyar els tristos. 

      2.Estigueu a punt! És l’altre consell d’avui. Estigueu a punt a escoltar i optar per Déu també avui els del segle XXI davant la nostra nova realitat. I jo pensava: Què és el que hem d’intentar avui intensificar, viure, donar testimoni des de l’exemple, com st. Domenec? Deixau-me recordar, tan sols: 

      -La vida de família. Construiguem famílies on hi hagi pares que es preocupin de ver pels seus fills. Educació humana i cristiana en el seu cau. Celebració dels sagraments i participació a la catequesi.
      -També com st. Domenec, creem un espai d’estudi, de reflexió, de diàleg, de conviccions. No ens deixem posar a les mans dels qui engatussen cors i pensaments des dels seus interessos econòmics o ideològics.