Homilia diumenge 20 maig 2018




Pentecosta – Cinquagesma


       Ja sabeu que més de setanta grups de sa nostra Diòcesi treballam uns qüestionaris que ens ha donat el Bisbe Francesc perquè entre tots elaborem els objectius dels propers quatre cursos. El Bisbe en motiva a obrir portes, a acollir tothom, a fer-nos propers sense excepcions. Dia 9 de juny ens trobarem junts en Assemblea Diocesana i concretarem, consensuarem. 

       Aquesta iniciativa del Bisbe té l’empenta de l’Esperit, festa que celebram avui. En les lectures d’avui hi ha tres flaixos que ens animen a viure amb ganes aquesta Assemblea de dia 9 de maig. 

       *El primer, ens arribar de la Primera lectura. Lectura dels Fets dels Apòstols. En aquest escrit, l’apòstol Lluc ens recorda que un dia, estant junts tots ells, formant assemblea, van sentir a dins seu com un remolí de vent impetuós que canviar no sols el seu aire interior, també l’ambient de la casa on ells es trobaven reunits. I mos assenyala Lluc que, tant motivats es van sentir, que ho van notar tots els qui residien a Jerusalem. I remarca: “I açò que a Jerusalem hi vivien jueus de totes les nacionalitats: parts, medes, elamites, de Mesopotàmia i Capadòcia, del Pont, de l’Àsia, de Frógia, de Pamfília, de Roma i, a més, cretencs i àrabs”. I Lluc assenyala aquesta varietat de cultures i de llengües per dir des d’una emoció personal molt mala de definir: “Que tots sentien proclamar, per part dels apòstols, les grandeses de Déu en les seves pròpies llengües”. Cosa que vol dir, que el missatge dels apòstols era entès per gent diversa i que formava part de cultures i identitats diverses. 

       Què aconsegueix l’Esperit en la vida dels apòstols? Aconsegueix que s’alliberin de complexes i de pors i escampin arreu el que han viscut: La persona i el missatge de Jesús. La seva vida, la seva entrega, la seva passió i resurrecció. 

       *L’evangelista Joan coincideix amb en Lluc quan avui, a l’evangeli, i aquest és el segon flaix, ens diu explícitament: “Els deixebles eren a casa amb les portes tancades per por dels jueus, Jesús entrà, es posà enmig d’ells i els digué: Pau a vosaltres! Com el Pare m’ha enviat a mi, també jo us envii a vosaltres. Llavors alenà damunt d’ells i els digué: Rebeu l’Esperit Sant!”. 

       Què ens diu aquesta festa de Cinquagesma? Ens diu que duim el millor dels missatges a les mans i que, sense por, obrint de bat a bat les portes de les nostres parròquies i cases, l’hem d’oferir a tothom. Qui hi ha residents avui a Ciutadella? Segur que de tot com a totes parts. Entre noltros hi ha avui: gent d’altres pobles d’illa, i d’altres illes i països, hi ha gent anglesa, francesa, equatorians, peruans, marroquins, bolivians, colombians,... Hi ha creients, agnòstics, ateus, ... Hi ha de tot. I la pregunta que em faig és: Mos entenen? Mos hem fet propers a ells perquè també ells coneguin i visquin el missatge i la persona de Jesús? 

       Aquesta és la reflexió que farem, com a conclusió final de totes les que hem fet durant aquest curs, dia 9 de Juny

       *Segons la segona lectura, tercer flaix d’avui, tots ens hem d’apropar a tothom segons els dons que cadascú i cada parròquia ha rebut. Les diferències entre noltros hi som per viure encara més units i escampar la grandesa de Déu a partir de les embostes que d’Ell, cadascú vivim. 

       Demanem avui, amb ganes d’escampar el missatge i la persona de Jesús, el que diu la Seqüència que hem resat després de la segona lectura: Demanem que l’Esperit de Déu

       -Ens atorgui un raig de llum divina
       -Que ens habita interiorment
       -Que ens consoli i ens faci forts quan sentim que anam contracorrent
       -Que visiti la nostra intimitat
       -Que ens faci nets, fèrtils i sans per ser dignes missioners.