Homilia diumenge 18 febrer 2018




Primer de Quaresma. Eucaristia Vocacional 

      Introducció. Avui és sorprenent que l’Esperit empenyi Jesús al desert a viure temptacions que conviden a fer-se amb la maldat que refreda la capacitat d’estimar de qualsevol. Refreda la nostra vocació personal i eclesial, refreda la crida que Déu ens fa a cadascú per a millorar-nos i millorar el nostre entorn. Vencent les temptacions, Jesús es converteix en “mestre” del camí que ens convé seguir si volem vèncer les temptacions. A qui ens convé seguir? Ens convé seguir sols a Déu, la Bona Nova que ens arriba gràcies a Jesús. Qui segueix Déu, crea “nova humanitat”. Amb fe i esperança iniciem el temps quaresmal vivint el sentit de l’Eucaristia: Sols salva el món qui, com Jesús, segueix la seva vocació entregant-se del tot als altres amb plena fidelitat a Déu. 

      Flaixos per a l’homilia

      -Jesús, havent experimentat el desert, moments de dificultats i temptacions, es presenta a Galilea i predica: “Convertiu-vos i creieu en la Bona Nova”

      -El Papa, en el missatge de Quaresma d’aquest any, ens adverteix que “allà on creix la maldat, l’amor es refreda, perd el caliu!”, i, per açò, ens convida anar alerta amb els falsos profetes que enganyen i ens fan perdre la caritat, centre de tot l’evangeli. 

      -Els falsos profetes, assenyala, aprofiten les emocions per a conduir-nos allà on volen. Confonen el plaer, el diner, l’autosuficiència, amb la felicitat, que, a la llarga, sols aporten soledat. Són xerraires que parlen de solucions inútils front els problemes personals i socials d’avui: droga, relacions “d’emprar i tirar”, guanys fàcils i deshonests, ... Són estafadors que no sols ens ofereixen coses sense valor, sinó que, a més, ens roben la nostra dignitat, llibertat i capacitat d’estimar. 

      -El Papa ens convida a no fer cas d’aquests falsos profetes que ens tempten amb les seves mentides presentant-nos el mal com a bé i el que és fals com a vertader. Aprenguem, ens demana, a no fer cas del que és immediat i superficial i reconeguem el que és de Déu. 

      -A partir del que ens diu el Papa, iniciant aquest temps quaresmal, revifem la nostra vocació, facem cas i escampem la Bona Nova. Visquem atents a les propostes que en nom de Déu ens fa l’Església durant aquest temps Quaresmal: Dejuni (siguem solidaris amb els més necessitats), Abstinència (visquem l’autocontrol, optem per a servir lliurement el bé), Pregària (renovem constantment la nostra Aliança amb Déu, la nostra comunió amb Ell, com ens recorda avui el Gènesi). 

      -El Papa desitja que aquest missatge traspassi les fronteres de l’Església i arribi als homes i dones de bona voluntat. Posem en pràctica el desig del Papa vivint fidelment la nostra vocació: pares i mares, educadors, catequistes, preveres, religiosos i religioses, caps i monitors de Club, d’Escoltes, d’Esport, ... 

Pregàries (afegim aquesta, a les que ens marca el Full de la Missa Dominical) 

      -Perquè siguem capaços de descobrir i viure la nostra vocació com un do que ha de ser ofert als altres. Do i ofrena de fidelitat a Déu fent un bon servei a l’Església i a la societat. PREGUEM