homilia diumenge 17 d'agost 2014



Diumenge XX  17 d'agost 2014 

      Crec que avui podríem resumir el contingut de la Paraula de Déu dient: “Jesús és de tothom!”. 

      -Jesús és dels estrangers, dels emigrants, com ens remarca el profeta Isaïes. I ho és perquè tots els pobles, si es comporten com Déu mana, poden anomenar la seva casa, casa d’oració. 

      -Jesús és dels jueus i dels no jueus, com ens recorda Sant Pau: “Si de fet d’haver estat ells exclosos ha vingut la salvació del món, ¿Que no vindrà quan ells s’incorporin”. 

      - Jesús és dels pagans i dels creients. Després de la conversa amb una dona cananea, amb una dona no creient -on l’evangeli demostra, implicant a Jesús amb algunes frases que ens sonen molt dures, l’ambient d’aquella època de cara als pagans i de cara a les dones- Jesús expressa el que sent així: “Dona, quina fe que tens!”. 

      1.Jesús pertany, correspon a tots aquests immigrants que arriben als nostres països cercant feina i benestar. En Xec Marqués –salesià missioner- ens podria dir avui, compartint com fa amb noltros l’Eucaristia, moltes coses d’aquest continent que és Àfrica. Ens podria accentuar la seva dignitat i com ell ha après –ens ho deia fa uns dies- a saber conviure pacíficament enmig d’una gent diversa culturalment i religiosament. 

      Jesús pertany a tantes persones immigrants que toquen les portes de la nostra parròquia i ens demanen ser atesos, escoltats, considerats com a persones. 

      2. Jesús pertany a jueus i no jueus, pertany a les persones que professen diverses religions. Alguna part de la seva identitat podem trobar en el camp dels musulmans, dels protestants, dels Indus... S’altre dia, anant pel carrer me van convidar a fer un refresc a un bar. I estant assegut a sa taula amb alguns, algú va dir: -Jo no me faig amb aquest perquè no és catòlic. I fent un somrís li vaig dir. Idò, jo sí voldria ser amic seu perquè Jesús era amic de tots. 

      Hem de tenir una mirada profunda quan ens trobam amb persones que no comparteixen la nostra mateixa fe. Més enllà de ser d’una o d’una altra religió, hem de reconèixer en el terreny del nostre interior que tant noltros com ells som fills de Déu, i Déu a tots ens estima i ens ajuda a fer camí. 

      3. Jesús pertany als creients i no creients. Jesús ens vol acompanyar a tots. Jesús dignifica tothom: homes i dones, persones religioses i no religioses, practicants i no practicants, contraris i amics.... Jesús sap veure la fe, els valors, les bones experiències viscudes i compartides per uns i altres. Jesús té una mirada positiva davant de tots: - “Dona, quina fe que tens!, va dir a aquella persona tan contrària a la seva cultura jueva de l’època: cananea i dona. 

      Siguem persones de relació oberta, flexiva, comprensiva... Visquem les nostres conviccions. Som creients, som cristians, som catòlics, som humans. I precisament per açò, reconeguem el flaire de Déu que tenim tots i totes essent, uns i altres, fills d’un mateix Déu. 

      No excloguem ningú, acompanyem tots i valorem el positiu que hi ha en tots.