Homilia 12 de gener 2014



Baptisme de Jesús, 12 gener 

     Abans de narrar la seva activitat profètica, els evangelistes ens parlen d'una experiència que transformarà radicalment la vida de Jesús.
 
     Després de ser batejat per Joan, Jesús se sent el Fill estimat de Déu, habitat plenament pel seu Esperit. Encoratjat per aquest Esperit, Jesús es posa en marxa per anunciar a tothom, amb la seva vida i el seu missatge, la Bona Notícia d'un Déu amic i salvador de l'ésser humà. 

     No és estrany que, en convidar-nos a viure en els propers anys "una nova etapa evangelitzadora", el Papa ens recordi que l'Església necessita més que mai "evangelitzadors amb Esperit". Sap molt bé que només l'Esperit de Jesús ens pot infondre força per posar en marxa la conversió radical que necessita l'Església. Per quins camins? 

     -El Papa vol que la gent d'avui escolti el mateix missatge que Jesús proclamava pels camins de Galilea, no un altre de diferent. Hem de "tornar a la font i recuperar la frescor original de l'Evangeli". Els cristians, els capellans, no podem ser rutinaris ni en la fe, ni en la pastoral. 

     Ens hem de demanar constantment avui: 

- Com hem de fer la catequesi?
- Com hem de celebrar i rebre els sagraments?
- Com ha de ser el nostre com portament al carrer, a ca nostra, a la feina...? 

     El Papa està pensant en una renovació radical, "que no pot deixar les coses com estan, ja no serveix viure la fe com l’havíem viscuda fins ara. 

     Hi ha tantes preguntes a fer-nos!: 

- Com acollir els qui avui demanen el baptisme, el matrimoni...?
- Com d’acollir els qui avui pateixen problemes familiars?
- Què fer per a tenir consciència què hem de demanar perdó? 

     Per açò el Papa ens repeteix: 

     -"Convido a tots a ser audaços i creatius en aquesta tasca de repensar els objectius, les estructures, l'estil i els mètodes evangelitzadors de les pròpies comunitats". 

     -"Més que la por de no equivocar-nos, espero que ens mogui la por a tancar-nos en les estructures que ens donen una falsa contenció, en les normes que ens tornen jutges implacables, en els costums on ens sentim tranquils, mentre fora hi ha una multitud famolenca i Jesús ens repeteix sense cansar-se: Doneu-los menjar vosaltres". 

     El Papa vol que construïm "una Església amb les portes obertes". Una Església que transmeti l’aroma del seu inici. 

     Una Església que, com diu el llibre d’Isaies: 

- Es deixi posseir per Déu, el seu únic estimat!
- Porti el dret, la justícia, arreu del món. Una església compromesa amb els pobres, tot i les dificultats que açò comporta.
- Escampi la seva veu sense cridar. Sense cercar poders de cap tipus
- Que sigui respectuosa amb els més dèbils en la fe: no rompi sa canya esquerdada, no apagui la flama del ble que vacil·la.
- Valenta, incansable amb la seva missió. El que no s’imposa, quan és acceptat ho és per convenciment. I açò vol temps, formació, diàleg, escolta... 

     Una Església que com diu el Llibre dels Fets dels Apòstols: 

- No faci diferències.
- Aculli els qui volen fer el bé, siguin del color que siguin 

     L’Esperit vol una Església que arreu passi fent el bé!