Homilia Dijous Sant 06 d'abril 2023

  Dijous Sant (Missa vespertina de la Cena del Senyor)


Text de l'Evangeli (Jn 13,1-15):
Era abans de la festa de Pasqua. Jesús sabia que havia arribat la seva hora, l'hora de passar d'aquest món al Pare. Ell, que havia estimat els seus que eren al món, els estimà fins a l'extrem. Mentre sopaven, quan el diable ja havia posat en el cor de Judes, fill de Simó Iscariot, la resolució de trair-lo, Jesús, sabent que el Pare li ho havia posat tot a les mans, i que havia vingut de Déu i a Déu tornava, s'aixecà de taula, es tragué el mantell i se cenyí una tovallola; després va tirar aigua en un gibrell i començà a rentar els peus dels deixebles i a eixugar-los amb la tovallola que duia cenyida.

Quan arriba a Simó Pere, aquest li diu: «Senyor, ¿tu em vols rentar els peus?». Jesús li respon: «Ara no entens això que faig; ho entendràs després». Pere li diu: «No em rentaràs els peus mai de la vida!». Jesús li contesta: «Si no et rento, no tindràs part amb mi». Li diu Simó Pere: «Si és així, Senyor, no em rentis tan sols els peus: renta'm també les mans i el cap». Jesús li diu: «Qui s'ha banyat, només cal que es renti els peus: ja és net tot ell. I vosaltres ja sou nets, encara que no tots». Jesús sabia qui el traïa, i per això va dir: ‘No tots sou nets’».

Després de rentar-los els peus, es va posar el mantell i s'assegué a taula altra vegada. Llavors els digué: «¿Enteneu això que us he fet? Vosaltres em dieu "Mestre" i "Senyor", i feu bé de dir-ho, perquè ho sóc. Si, doncs, jo, que sóc el Mestre i el Senyor, us he rentat els peus, també vosaltres us els heu de rentar els uns als altres. Us he donat exemple perquè, tal com jo us ho he fet, ho feu també vosaltres». 

 

HOMILIA 


Avui, Dijous Sant, tenim present que després d’haver convidat als seus amics més íntims, els apòstols, a compartir taula, a sopar, a dialogar, a compartir intimitats, a conversar..., es va aixecar de sa taula i va rentar els peus a tots ells.
L’evangeli d’avui (Joan cap. 13) ho expressa així:  “Conscient que venia de Déu i a Déu tornava, s’aixecà de sa taula, es va treure es mantell i es va cenyir amb una tovallola; després, ell mateix, va tirar aigua a un ribell i es va posar a rentar els peus als deixebles i a eixugar-los amb la tovallola”.
            I l’evangeli segueix tenint present unes paraules de Pere que diríem qualsevol de noltros si una persona important s’oferís per rentar-nos els peus: “Vós voleu rentar-me els peus a mi? Mai de la vida! Vós no em rentareu els peus”. Davant aquestes paraules, Jesús respon a Pere: “Pere, si no et rent els peus, si no entens el meu gest de servei, d’atenció, de delicadesa de cap als altres, tu no ets dels meus”. En sentir Pere que ell no formaria part de la colla dels amics de Jesús si no es deixes rentar els peus per Ell, si no entengués la importància del seu gest de servei, li respon amb aquella espontaneïtat tan pròpia seva: “Sí és així, Senyor, no em renteu només els peus: rentau-me també mans i cap”.
Ningú pot ser de Crist, ningú pot ser cristià, si no entén que des del càrrec de la seva responsabilitat familiar, política, cultural, eclesial, ha de servir totalment als altres. Com més responsabilitat, més servei! Com més responsabilitat familiar, més entrega del seu temps, de les seves qualitats, dels seus principis, a la família. Com més responsabilitat política, més disponibilitat, més sinceritat, més hores de servei, més netedat en tot. Com més responsabilitat cultural, més ètica, més claredat, més escolta, més intercomunicació. Com més responsabilitat eclesial: Més pregària, més contacte amb Déu, més netedat interior, més disponibilitat a favor dels pobres i desesperançats, dels qui cerquen Déu!
Tots els qui tenim responsabilitats -que a la pràctica en tenim tots amb una cosa o un altre- entenguem més i més el gest de Jesús de rentar els peus. On hi ha veritable amor, el més gran es fa petit i el petit es fa més gran. Tothom coneixerà que som deixebles seus, si cada dia intentam estimar més i més, semblant a com estima i ens estima Jesús.
 
Avui, Dijous Sant, tinguem present que Jesús va convidar els seus més íntims, els apòstols, a seure entorn d’una taula amb la intenció de fer d’aquesta experiència -seure entorn d’una taula-, l’experiència més significativa, més magistral, més imprescindible, de tot futur apòstol, de tot batiat i confirmat. No som cristians si no sabem seure a sa taula de casa i a sa taula de l’Eucaristia.
Els evangèlics sinòptics - el de Mateu, de Marc i de Lluc- accentuen tots tres que, posats entorn d’una taula i abans de ser detingut Jesús, arribada l’hora del seu final, conscient que el temps d’estar amb ells s’havia acabat, els va dir: Com desitjava menjar amb voltros aquest sopar pasqual abans de la meva passió! I per què ho desitjava tant, em deman? Els tres evangelis responen així: Va prendre pa, va dir l’acció de gràcies, el va partir i els el hi va donar dient: -Açò és el meu cos, entregat per voltros. Feis açò que és el meu memorial. I, havent sopat, va fer igual amb la copa: -Aquesta copa és la nova aliança segellada amb la meva sang i vessada per voltros.
Avui, Dijous Sant, tinguem present que el Testament de Jesús s’expressa així: Si em voleu tenir present, us convoc a reunir-vos entorn d’una taula per a celebrar que m’he entregat amb cos i ànima per fer-vos tenir present que sols Déu és Déu, i que  Déu us salva gràcies a la meva entrega incondicional, a la meva passió.
El Testament de Jesús, que avui tenim present i celebram molt especialment, mos diu que tots som salvats gràcies a una entrega, a una entrega incondicional, a l’entrega de Jesús.  Sols l’entrega, sols el servei, sols la disponibilitat total  a favor dels altres, salva!.
Germanes i germans: Mudat en carn el que era pa i en sang el que era vi, refusem també noltros ser servits i que sols mos interessi: Servir, servir, ben servir a tothom!
Avui, en aquest vespre sant, revivint el memorial de Jesús, renovem el nostre propòsit de batiats: En nom de Déu i a favor de molts, regalem cos i esperit, optem per a ser bons servidors. Entre noltros: Cessin les responsabilitats amb esperit i intenció maligne, amb actituds indiferents i mancades d’ètica, cessin egoismes i discòrdies. Allà on hi ha amor, mos diu Jesús, hi ha servei humil, hi ha lavatori de peus, hi ha comunitat, hi ha taula compartida, hi ha eucaristia viscuda i desitjada!