Homilia diumenge 11 d'octubre 2015



Diumenge XXVIII /B 11-octubre-2015 

      Les primeres retxes de la primera lectura d’avui en provoquen aquesta pregunta: Com és la meva pregària? Què deman a Déu? 

      El llibre de la Saviesa que és un llibre escrit els anys 50-30 a.C. i que vol fer diàleg amb qui no comparteix ni cultura, ni costum, ni fe, tenint com a referència el Rei Salomó, assenyala: “Vaig pregar Déu que em donés enteniment, i m’ho concedí, vaig cridar l’esperit de saviesa, i em vingué”. 

      I per què demana Saviesa l’autor d’aquest llibre? Perquè fixat amb la forma de fer i de ser d’aquest gran rei d’Israel, Salomó, està convençut que “tenir seny”: “és superior a ceptres i trons, a pedres precioses i or, a la salut i a la bellesa”. 

      L’autor del llibre de la Saviesa, reflexiona: Pot governar un país qui no té seny? És de fiar -i ens ho recordarà també l’evangeli- qui té riquesa però no té seny? Importa tenir salut havent perdut el seny? Són dignes de seguir les peuades d’una persona que llueix la seva bellesa sense seny? 

      El fragment del llibre de la Saviesa acaba avui amb una conclusió digna de ser retinguda: “Juntament amb la saviesa m’han vingut tots els béns!”
 
      I quins són els béns que atorga la Saviesa segons el missatge de Jesús d’avui?: 
  
- Tenir prou capacitat i voluntat de posar-nos davant Déu i pregar des de la sinceritat. 

- Tenir prou capacitat i voluntat per respectar la vida des del seu origen fins el seu final. “No matar!”

- Tenir prou capacitat i voluntat per respectar el que pertany als altres: espòs, esposa, fills, béns, cultura, valors... “No cometre adulteri” “No robar”

- Tenir prou capacitat i voluntat de viure i dir la veritat, de ser honrat, de ser just... “No declaris en fals contra un altre”. 

- Tenir prou capacitat i voluntat per a formar una família, cuidar-la, estimar-la, valorar-la: “Honra el pare i la mare”.

     I quin és el bé que Jesús valora d’una forma especial i que, amb ell, hi ha inclòs molts d’altres béns?: “Compartir el que ets i tens amb els pobres”. “Ningú dels qui per mi i per anunciar l’evangeli han deixat casa, germans i germanes, pare, mare, fills o camps, no deixarà de rebre, ja en el temps present, el cent per u de cases, germans i germanes, mare, fills i camps, i també persecucions, i, en el món futur tindrà la vida eterna”. 

      Idò, qui és aquell que actua amb seny?: Qui respecta la vida de tothom; qui no roba res als altres i manco si és per fer-se ric; qui actua sempre segons veritat i no es deixa endur pel vent de moda, pel vent que bufa més fort; qui estima la familiar, qui la cuida sabent que és el fonament de la societat; qui comparteix al que té i és amb els altres. 

      Que aquesta sigui avui també la nostra pregària: “Demanem tenir enteniment. Vulguem preferir-lo a qualsevol altra bé”. Un món que perd el seny es torna inhabitable: no reconeix Déu, mata, roba, és fals, destrossa la família... (Preguem pel Sínode sobre la família”.